ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διάβημα του ΠΑΜΕ για τα φάρμακα

Σήμερα, στις 9 π.μ. στο υπουργείο Υγείας

Στιγμιότυπο από παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας τον περασμένο Μάη
Στιγμιότυπο από παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας τον περασμένο Μάη
Μαζικό διάβημα στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα στις 9 π.μ. η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και άλλα ταξικά συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαιτώντας άμεση και ανεμπόδιστη παροχή των φαρμάκων στους εργαζόμενους και η κυβέρνηση να καταβάλει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τους φαρμακοποιούς.

Η ΟΕΦΣΕΕ, η ΟΒΣΑ και τα άλλα ταξικά σωματεία του Δημοσίου υπογραμμίζουν ότι μετά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων με αυξήσεις έως και 60% σε 230 φάρμακα που ισχύει από 21.7.2008 και τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, που με την πολιτική της αυξάνει και διασφαλίζει την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών σε υψηλά επίπεδα, έρχονται και νέα μέτρα περικοπών στη φαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και όλου του λαού. Τα Ταμεία αδυνατούν να πληρώσουν τους φαρμακοποιούς, οι φαρμακοποιοί σταμάτησαν από την 1η Σεπτέμβρη την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ, υποχρεώνοντάς τους να τα πληρώνουν απ' την τσέπη τους.

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επιτείνουν την αντιδραστική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού του νόμου Πετραλιά. Η ενιαία Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας, με μέτρα που υποβαθμίζουν τις δημόσιες παροχές υγείας και τη φαρμακευτική περίθαλψη, αναγκάζει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν ακόμα πιο ακριβά για την περίθαλψή τους.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Με τον τρόπο αυτό, εμπορευματοποιούνται παραπέρα οι υπηρεσίες υγείας και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κατευθύνονται στους εμπόρους της υγείας. Παράλληλα, ο δημόσιος τομέας υγείας λειτουργεί προς όφελος του ιδιωτικού τομέα υγείας. Οι κυβερνήσεις και οι βιομήχανοι μετακυλίουν ακόμα και τις ελάχιστες υποχρεώσεις υγείας και ασφάλισης, που έχουν απέναντι στο λαό, στις πλάτες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Επίσης, οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας νοσοκομειακού υλικού, επικαλούμενες την οικονομική ασυνέπεια του κράτους απέναντί τους, προβαίνουν ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων».

Στο μεταξύ χτες μειωμένη ήταν η κίνηση στα φαρμακεία, αφού οι ασφαλισμένοι απέφυγαν να αγοράσουν φάρμακα εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης των φαρμακευτικών συλλόγων. Ηδη τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας υποσχέθηκαν την τμηματική καταβολή των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, που βέβαια δε λύνει οριστικά το πρόβλημα και ανακυκλώνει την ίδια αδιέξοδη κατάσταση με θύματα τους ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς.

ΙΣΑ ΓΙΑ ΠΔ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Στο απυρόβλητο κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση

Παρά τους φραστικούς μύδρους κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι «έχει αναλάβει εργολαβικώς υποχρεώσεις υπέρ των επιχειρηματιών του χώρου της Υγείας» η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) με αφορμή το προωθούμενο απ' την κυβέρνηση Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), άφησε και χτες στο απυρόβλητο τον πυρήνα των πολιτικών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ευνοούν τη δράση και ενισχύουν την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και στη χώρα μας.

Το σχέδιο του ΠΔ έχει ήδη εγκριθεί απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας και αίρει και τους ελάχιστους περιορισμούς για τη μορφή και τη δράση των εταιρειών Υγείας που είχε το παλιότερο ΠΔ 84/2001. Ετσι επιτρέπει την κατοχή μετοχών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 51% από μη γιατρούς στις εταιρείες υγείας καθώς και τη λειτουργία αλυσίδων επιχειρήσεων Υγείας. Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΙΣΑ, αν και μίλησε για «ξεπούλημα της δημόσιας υγείας στο καρτέλ της Υγείας» εντούτοις εκείνο που ζήτησε απ' την κυβέρνηση ήταν να «προστατέψει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας απ' την άλωσή του από τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Εμεινε δηλαδή εκτός κριτικής η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση που ασκείται από γιατρούς. Μάλιστα το ΔΣ του ΙΣΑ επιχείρησε να αθωώσει και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλούμενο απαντήσεις του Επιτρόπου της Υγείας καθώς και ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις για επαγγελματίες στην Ισπανία.

Το ΔΣ του ΙΣΑ ανακοίνωσε κινητοποιήσεις και κλιμάκωση των αντιδράσεών του σε περίπτωση που προωθηθεί για υπογραφή το σχέδιο του ΠΔ.

Τον κεντρικό πυρήνα και αυτής της επιλογής της κυβέρνησης επισήμανε σε παρέμβασή του ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Αλέκος Τομαράς στο ΔΣ του ΙΣΑ. Πρόκειται, τόνισε, για επιλογές που ενισχύουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η Λευκή Βίβλος επιτάσσει ενίσχυση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Ο Αλ. Τομαράς συντάχτηκε με τις κινητοποιήσεις αλλά με περιεχόμενο που θα ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση των αναγκών τόσο των γιατρών όσο και των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες και χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπέρ των κινητοποιήσεων με το περιεχόμενο που εξάγγειλε ο ΙΣΑ τάχτηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΠΑΣΚ Γιατρών, του Ενωτικού Ψηφοδελτίου(ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ)και της Ιατρικής Αναβάθμισης. Επίσης η ΑΡΣΗ μίλησε για κινητοποιήσεις σε πανυγειονομικό επίπεδο.

Διαμαρτυρία σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιούν σήμερα στις 8 π.μ. οι εργαζόμενοι και γιατροί του νοσοκομείου, διεκδικώντας λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Οι εργαζόμενοι και γιατροί εκπέμπουν SOS προς όλη την κοινωνία, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας καταρρέει! Ενδεικτικό της κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς και εργαζόμενους είναι ότι σήμερα είναι κενές 1.350 οργανικές θέσεις. Τους τελευταίους 20 μήνες αποχώρησαν απ' το νοσοκομείο περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι και στο ίδιο διάστημα προσλήφθηκαν μόλις 50 με συμβάσεις μικρής διάρκειας (επικουρικοί, οχταμηνίτες κλπ.). Παράλληλα, εδώ και μήνες λειτουργούν μόνο 6 απ' τα 14 χειρουργικά τραπέζια του νοσοκομείου, η αναμονή φτάνει τους 8-10 μήνες και οι ασθενείς αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοινή δράση για το πρόγραμμα απεξάρτησης

Την προκλητική αδιαφορία του ΟΚΑΝΑ και του υπουργείου Υγείας για τη συνεχιζόμενη κρίση στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και για το μέλλον των εκατοντάδων ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης που προσέρχονται σε αυτό, κατήγγειλαν οι συμμετέχοντες σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Αγώνα του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, το μοναδικό πανεπιστημιακό θεραπευτικό πρόγραμμα στη Βόρεια Ελλάδα, στα επτά χρόνια λειτουργίας του έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός χώρος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και μελών των οικογενειών τους. Στα πλαίσια της συνάντησης συμφωνήθηκε η ανάληψη κοινών δράσεων για τη συνέχιση του Προγράμματος με τοπικούς φορείς, συνδικάτα εργαζομένων και κινήσεις πολιτών με άξονα τη βασική αρχή ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για όλους τους πολίτες.

Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, που απαίτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την απρόσκοπτη συνέχιση του Προγράμματος που έχει λήξει το 2007 και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί, ενώ αυτό στηρίχτηκε προσωρινά από την οικονομική βοήθεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την κάλυψη βασικών λειτουργιών του. Ηδη, η ΚΟΘ του ΚΚΕ κατάγγειλε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης επιδεινώνει το πρόβλημα των ναρκωτικών παρά τους ισχυρισμούς της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ