ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΥΣ 88 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ
Νέο διπλό φονικό σε Σίνδο και Νάουσα

Το ανελέητο φονικό που βρίσκεται σε εξέλιξη στους τόπους δουλειάς δεν έχει τέλος. Χτες και προχτές, δυο ακόμα εργάτες σκοτώθηκαν πάνω στο μεροκάματο, ανεβάζοντας στους 88 τους νεκρούς από τον περασμένο Γενάρη. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο 50χρονος Κωνσταντίνος Κοτζαγιώργης συνθλίφτηκε στην πρέσα εργοστασίου παραγωγής πλαστικών τελάρων «Παναγιωτίδης» στη Νάουσα, στην προσπάθειά του να απομακρύνει τελάρο, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες «κόλλησε» κατά την κατασκευή του πάνω στο μηχάνημα. Ο 50χρονος εργάτης, που σκοτώθηκε ακαριαία, ήταν απολυμένος κλωστοϋφαντουργός από το εργοστάσιο της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ».

Το δεύτερο θύμα καταγράφηκε χτες, μετά τις 4 μ.μ., στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης (Σίνδο). Ενας 25χρονος σκοτώθηκε μετά από έκρηξη δεξαμενής στο εργοστάσιο χρωμάτων «Β. Β. Μπότης» (Βασιλειάδης), κατά τη διάρκεια ηλεκτροσυγκόλλησης. Το μεγάλο καπάκι της δεξαμενής εξερράγη και εκτινάχτηκε σε απόσταση 300 μέτρων, σκοτώνοντας ακαριαία τον 25χρονο, το πτώμα του οποίου βρέθηκε από τους συναδέλφους του πολλά μέτρα μακριά. Τα θύματα θα ήταν περισσότερα αν το καπάκι έπεφτε σε διερχόμενο αυτοκίνητο ή σε λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους στον παρακείμενο δρόμο. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια του εργοστασίου «ΖΑΝΑΕ» που βρίσκεται 200 μέτρα μακριά. Πολλοί εργαζόμενοι έκαναν λόγο για σοβαρές ελλείψεις μέτρων ασφάλειας και πιθανολογούσαν ότι οι δεξαμενές δεν είχαν καθαριστεί καλά από την πίσσα που προηγούμενα περιείχαν.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε αμέσως στον τόπο του εγκλήματος και στη συνέχεια έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Σίνδου, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να σταλεί άμεσα εμπειρογνώμονας. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει «την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλονίκης, τη διευθύντρια κα. Βασίλα, η οποία αρνήθηκε να στείλει επιθεωρητή στον τόπο του ατυχήματος, με αποτέλεσμα να παραγραφεί το αυτόφωρο για τους υπεύθυνους και να συγκαλυφτούν οι αιτίες του ατυχήματος».


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ
Πάλη με κάθε μορφή ενάντια στο έγκλημα

Μαζική και γεμάτη παλμό η χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα. Με κόκκινη μπογιά γέμισαν το υπουργείο Απασχόλησης οι ταξικές δυνάμεις, συμβολίζοντας το αίμα των χιλιάδων νεκρών εργατών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

Η μαζικότητα, ο παλμός και η αποφασιστικότητα έδωσαν τον τόνο στη χτεσινή πανεργατική συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, με πορεία προς τη Βουλή, σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του ταξικού κινήματος απ' την πρώτη στιγμή που διέρρευσε το πόρισμα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Η εργατική τάξη διαδήλωσε ότι έχει δύναμη. Οτι ο πόλεμος με κάθε μορφή πάλης ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια σε όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις που στηρίζουν το νέο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, έχει ήδη κηρυχτεί. Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πόρισμα για τα ΒΑΕ «αποσκοπεί στη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων, έχει σαν απώτερο σκοπό την κατάργηση του ίδιου του θεσμού», σημείωσε, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, η Εφη Πετροπούλου, γραμματέας του Συνδικάτου Φαρμάκου Αθήνας, απευθύνοντας ειδικό κάλεσμα ξεσηκωμού στους νέους και τις γυναίκες. «Πρόκειται για ένα ζήτημα, που, μαζί με το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, συνιστά αποφασιστικό παράγοντα για την καθημερινή ζωή και το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης», τόνισε αναφερόμενος τις συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας, συνολικά στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των εργαζομένων, ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Απαντάμε επιθετικά!», κατέληξε, μεταξύ άλλων, δίνοντας το σύνθημα να ξεκινήσει η πορεία.


Μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους διαδήλωσαν συγκροτημένα και με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, πίσω από τα πανό των ταξικών συνδικάτων. «Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ»! «Αυτή η πολιτική σκοτώνει τους εργάτες, φέρνει κέρδη στους κεφαλαιοκράτες», ακούστηκε σ' όλο το κέντρο της Αθήνας.

Ανηφορίζοντας τη Σταδίου, οι διαδηλωτές έχυσαν κόκκινη μπογιά έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, συμβολίζοντας το αίμα των εργατών, που καθημερινά χάνουν τη ζωή και την υγεία τους στο βωμό του κέρδους. «Δεσμευόμαστε, όλα τα συνδικάτα, ν' αξιοποιήσουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα, να πάμε σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουμε την πάλη. Να τους δυσκολέψουμε, να τους εμποδίσουμε!», ήχησε απ' την ντουντούκα, πριν η πορεία συνεχίσει μέχρι το Σύνταγμα κι από εκεί στα Προπύλαια.


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Θερίζουν επαγγελματικές ασθένειες και «ατυχήματα»

Στον κάλαθο των αχρήστων πετά το αντιεπιστημονικό πόρισμα της διορισμένης «Επιτροπής Μπεχράκη», για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), ακόμα και η δειγματοληπτική έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αποκαλύπτει ότι 613.145 άτομα υπέφεραν από ασθένεια λόγω της εργασίας τους και 85.010 εργαζόμενοι είχαν ένα τουλάχιστον εργατικό «ατύχημα», μέσα στο 2007.

Αν και ενδεικτική μόνο της πραγματικότητας, η έρευνα αναδεικνύει επίσης ότι τα στοιχεία του ΙΚΑ για τα εργατικά «ατυχήματα» και τις ασθένειες καταγράφουν ένα ελάχιστον κομμάτι της πραγματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ κατέγραψε μόλις 24 περιπτώσεις επαγγελματικών ασθενειών για το έτος 2007 και μόλις 13.755 εργατικά «ατυχήματα» για το έτος 2005 (τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, την πρωτιά στα εργατικά «ατυχήματα» έχουν οι «ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή τεχνικά επαγγέλματα», με 33.430 στατιστικά καταγεγραμμένα συμβάντα (σχεδόν το 40% επί του συνόλου των εργατικών «ατυχημάτων»). Δεύτεροι έρχονται οι «χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι)» με 13.282 συμβάντα (το 15,62% επί του συνόλου των εργατικών «ατυχημάτων»). Τα μισά σχεδόν «ατυχήματα» (48,4%) οδήγησαν σε απουσία από την εργασία από δύο μέρες έως δύο βδομάδες. Το 31,4% των «ατυχημάτων» σε απουσία το πολύ μιας μέρας και το 2,5% των «ατυχημάτων» σε απουσία πάνω από έξι μήνες.

Σχετικά με τις ασθένειες την πρωτιά έχουν οι «ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς» με 92.591 συμβάντα ή το 15% του συνόλου όσων πάσχουν από κάποια ασθένεια λόγω εργασίας. Ακολουθούν οι «ειδικευμένοι τεχνίτες...» με 82.236 (13,41% του συνόλου) και οι «χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων...» με 39.033 (6,36%).


Νέες κινητοποιήσεις σήμερα

Στα χέρια των εργαζομένων στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία περνάει σήμερα η «σκυτάλη» του αγώνα για τα ΒΑΕ, με συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οχτώ σωματεία του κλάδου. Στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί στις 8.30 π.μ. συγκέντρωση έξω από το κτίριο του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και 4ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.).

Επίσης, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει:

  • Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, 4ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 μ.μ.), συμμετοχή στη συγκέντρωση στην Αθήνα.
  • Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο ΙΚΑ.
  • Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, 3ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.), συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο του νησιού.
  • Σωματεία Ζακύνθου, Σάμου, Λήμνου, πανεξόρμηση στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές μονάδες.
  • Σωματείο Προσωπικού Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς, συγκέντρωση το Σάββατο, στις 8 το βράδυ.

Κινητοποιήσεις για τα ΒΑΕ έχει προγραμματίσει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που διοργανώνει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις 10.30 το πρωί. Την Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία με έναρξη από την πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ