ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Διπλή επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Το ΚΚΕ καταψήφισε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, σαν ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και εν γένει των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων

Ως συνέχεια των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στο Β΄ Τμήμα Διακοπών της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Οι κυβερνητικοί βουλευτές προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως φιλολαϊκό το νομοθέτημα, υποστηρίζοντας ότι παίρνει μέτρα ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι να επιβαρύνονται λιγότερο ενώ το ΠΑΣΟΚ άσκησε - όπως αναμενόταν - ανούσια κριτική για ...υπουργούς που φοροδιαφεύγουν.

Δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε στην παρέμβασή του, πως το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη εργαλείο προκειμένου να προωθηθεί η πολιτική της ΕΕ, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Περιγράφοντας τις ρυθμίσεις του, σημείωσε ότι «κάνει αντιλαϊκή επίθεση και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών» ενώ «καλλιεργεί τη λογική της πάταξης της φοροδιαφυγής» προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, «στη νέα επίθεση στα λαϊκά στρώματα να βρει συμμάχους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους». Συνέχισε προσθέτοντας πως το νομοθέτημα «στο όνομα της διαφάνειας εγκαινιάζει νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα» τονίζοντας πως «είναι πρόσχημα η πάταξη της φοροδιαφυγής γιατί είναι επίσημη πολιτική η ...νόμιμη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου»!

Επίσης, ο Ν. Καραθανασόπουλος:

  • Διέβλεψε πως «θα ακολουθήσει νέα αύξηση των έμμεσων φόρων» με «αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης» και άλλα μέτρα. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις είπε ότι «καταργεί το αφορολόγητο όριο για αυτοαπασχολούμενους και μικρεμπόρους» και «προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παρανομία των δελτίων παροχής υπηρεσιών». Παράλληλα επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει «αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%» ενώ «παρέχει καινούρια προνόμια στο κεφάλαιο».
  • Σημείωσε ότι οι πολιτικές που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και σήμερα η ΝΔ, αποτελούν συνέχεια. Οπως είπε: «το 2000 η φορολογική επιβάρυνση των νομικών προσώπων ήταν το 48% στο σύνολο των άμεσων φόρων και έφθασε στο 38%». Παράλληλα «η ΝΔ αποδεικνύεται επιμελής μαθητής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Κεφαλικό φόρο το ΠΑΣΟΚ για τους μικρομεσαίους, κεφαλικό φόρο η Νέα Δημοκρατία».
  • Αναφερόμενος στην πολιτική ουσία ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «και η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν την ίδια στρατηγική στόχευση: Πώς θα ενισχύσουν το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας». Σε αυτό το πλαίσιο «δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα εργαλεία που χρησιμοποιούν» όπως η «φορολογική πολιτική» που στοχεύει στη «φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου και στη μεταφορά της φορολογίας στις πλάτες του λαού». Συνέχισε λέγοντας ότι υλοποιούνται οι πολιτικές της ΕΕ για «ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι δεμένο με την επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ άσκησε πολιτική κριτική επισημαίνοντας ότι «είναι άσφαιρη η αντιπολίτευση όσων δεν αμφισβητούν την ανταγωνιστικότητα» δηλαδή «τα κόμματα που είναι ενταγμένα στη λογική του ευρωμονόδρομου». Ιδιαίτερα καυτηρίασε τις απόψεις που υποστηρίζουν πως «είναι θεμιτό το κέρδος όταν κατευθύνεται σε επενδύσεις» τονίζοντας πως «το κέρδος πρέπει να είναι ενοχοποιημένο στην ελληνική κοινωνία».

Καταληκτικά ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το ΚΚΕ πιστεύει ότι πρέπει «να πληρώσει το κεφάλαιο και η κερδοφορία του κεφαλαίου, διανεμόμενη ή αδιανέμητη» ζητώντας μεταξύ άλλων «να καταργηθεί η έμμεση φορολογία στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης» καθώς και αύξηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ειδικά για τη ρύθμιση που αφορά τα φάρμακα των ασφαλιστικών ταμείων ανέφερε ότι «στόχος είναι η μείωση των δαπανών» ενώ η ρύθμιση «απαλλάσσει τις φαρμακοβιομηχανίες από το 4% που έπρεπε να αποδώσουν».

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δίνει πολυμέτωπο αγώνα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χτες» κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για «μαύρες τρύπες που κληροδότησε» και για «παθογένειες του δημόσιου τομέα». Υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει τεράστια πρόοδος» αφού «η πολιτική μας αποδίδει καρπούς παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία». Παράλληλα οι κυβερνητικοί βουλευτές επιχείρησαν να παρουσιάσουν το νομοθέτημα ως ...μέσο απαλλαγής των μισθωτών από φορολογικά βάρη τα οποία μετατίθενται σε «φοροφυγάδες».

Ελλειψη ικανότητας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Κουτμερίδης, μιλώντας για «ανικανότητα της κυβέρνησης να ελέγξει την ακρίβεια» και προσθέτοντας πως «η φοροδιαφυγή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις». Παράλληλα επιχείρησε να αναδείξει το σκανδαλολογικό κλίμα των ημερών λέγοντας ότι «οι υπουργοί σας κάνουν επίδειξη φοροαποφυγής» την ώρα που «η κυβέρνηση έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Για «μονεταριστική πολιτική» και «αποτυχημένο μοντέλο» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης. «Θετική προσπάθεια μαζέματος και νοικοκυρέματος» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης σημειώνοντας όμως ότι θα το καταψηφίσει λόγω της αύξησης της φορολογίας.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Συζήτηση με θέμα το συντονισμό της επίθεσης...

Τα θέματα του πρόσφατου νομοσχεδίου (άρχισε από χτες η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, παρά τη θύελλα αντιδράσεων) και της πορείας υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ, εξετάστηκαν στη χτεσινή συνεργασία που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας.

Με το νομοσχέδιο επέρχονται μεγάλες ανατροπές στην οικονομική οργάνωση των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Νοσοκομεία, ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία) τα οποία στο εξής θα λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες... Τα δε φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως η κατάργηση του αφορολόγητου για τα εισοδήματα που αποκτούν οι μικρές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι», καθώς και η επιβολή συντελεστή φόρου 10% στο αντίστοιχο κλιμάκιο) - έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και ανάμεσα στους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος. Παρά τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε και από το βήμα της ΔΕΘ την πρόθεσή του να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, παρέχοντας έτσι πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομίας.

Η κυβερνητική επίθεση, όμως, δεν εξαντλείται στα μέτρα αυτά. Με άλλο νομοσχέδιο, που θα συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009, επανέρχονται τα τεκμήρια των δαπανών διαβίωσης (τα είχε καταργήσει και τυπικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003). Η επαναφορά των τεκμηρίων, θεωρείται πως θα ενισχύσει τη φορολογική επιβάρυνση τόσο στα μικρομεσαία στρώματα όσο και στους εργαζόμενους που διατηρούν εξοχική κατοικία, πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, διατηρούν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, πραγματοποιούν αγορές μέσω πιστωτικών καρτών κλπ.

Εκτός από τα τεκμήρια, αναμένονται νέες αυξήσεις στη φορολογία ποτών, τσιγάρων και πετρελαιοειδών, καθώς και η τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Τον ερχόμενο Οκτώβρη, έρχονται τα ενημερωτικά σημειώματα της εφορίας για το ύψος του φόρου που θα πληρώσουν οι κάτοχοι ακινήτων (ΕΤ.ΑΚ), ενώ ενεργοποιούνται οι πρόσφατες εξαγγελθείσες ρυθμίσεις για το κλείσιμο (περαίωση) των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000 - 2006, καθώς και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.

Κινητοποίηση για το φορο-νομοσχέδιο

Συγκέντρωση ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποιείται σήμερα στις 6.30 μ.μ. στη Βουλή (στην είσοδο επί της Β. Σοφίας). Στην κινητοποίηση συμμετέχουν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» των μηχανικών και των οικονομολόγων.

Σε ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» τονίζει ότι η κυβέρνηση καταργεί για χιλιάδες μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αυτοαπασχολούμενους το αφορολόγητο όροι των 10.500 ευρώ, προσθέτοντας νέα φορολογικά βάρη. Και καλεί σε αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ