ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Προκαλούν και απειλούν νησιώτες και ναυτεργάτες

Ξεσαλωμένοι και με πολιτική στήριξη εμφανίστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Επιτακτική η ανάγκη για οργάνωση του αγώνα σε στεριά και θάλασσα

Νησιώτες και ναυτεργάτες εκβιάζονται από τους εφοπλιστές. Μόνη διέξοδος, ο κοινός αγώνας για ακτοπλοΐα στην υπηρεσία του λαού

Eurokinissi

Νησιώτες και ναυτεργάτες εκβιάζονται από τους εφοπλιστές. Μόνη διέξοδος, ο κοινός αγώνας για ακτοπλοΐα στην υπηρεσία του λαού
Με πλήρη αποδιάρθρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ακρωτηριασμό της χώρας απειλούν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, προαναγγέλλοντας την ένταση της ήδη βάρβαρης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των νησιωτών, του εισοδήματος συνολικά των εργαζομένων και των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των ναυτεργατών!

Η χτεσινή άκρως προκλητική εμφάνιση του προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας Απ. Βεντούρη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποκάλυψε ότι τα όσα διαδραματίζονται τελευταία στο λιμάνι του Πειραιά και αλλού, όπου οι εφοπλιστές δένουν παράνομα τα ακτοπλοϊκά πλοία πετώντας τους ναυτεργάτες μαζικά στη στεριά και απλήρωτους, ή τους εγκαταλείπουν μέσα στα πλοία χωρίς τροφή και νερό, όπως στο «ΕΞΠΡΕΣ ΛΗΜΝΟΣ», αποκλείοντας δεκάδες νησιά, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου των όσων προετοιμάζονται.

Ζητάνε κι άλλο χρήμα και προνόμια

Ο Απ. Βεντούρης, με σημαία τον κανονισμό - έκτρωμα 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαμορφώθηκε για την κερδοφορία των εφοπλιστών, και με τις πλάτες της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, απείλησε ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου «την 1η Νοέμβρη (σ.σ οπότε καθορίζεται η νέα δρομολογιακή περίοδος) κινδυνεύουν να μείνουν τα νησιά χωρίς πλοία»!

Οι εφοπλιστές για να ταξιδεύουν τα σαπάκια τους, απαιτούν γενναία αύξηση των ήδη χοντρών κρατικών επιδοτήσεων, δηλαδή ακόμα περισσότερο «ζεστό χρήμα» από τις τσέπες των εργαζομένων τους οποίους «έγδαραν» το καλοκαίρι με τις απανωτές αυξήσεις στα εισιτήρια. Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχτηκε τις απαράδεκτες υπηρεσίες που παρέχουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές λέγοντας: «Αυτά πληρώνετε αυτά παίρνετε. Να πληρώσετε για να μη μείνουν τα νησιά χωρίς βαπόρια»! Δηλαδή, δεν τους έφτασαν τα 266 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις, αλλά ζητάνε κι άλλα!

Επιπλέον, απαίτησε να καταργηθεί η υποχρεωτική δεκάμηνη επάνδρωση και δρομολόγηση των πλοίων, ενώ για πρώτη φορά έθεσε ξεκάθαρα θέμα για το «βοηθητικό», όπως το χαρακτήρισε, προσωπικό, δηλαδή μαγείρους, καμαρότους και άλλους. Είπε ευθαρσώς ότι «το βοηθητικό προσωπικό δε θεωρείται επαγγελματίας ναυτικός» και απαίτησε την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 177/74 που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις! Εν ολίγοις, απαιτεί οι εφοπλιστές να πηγαίνουν τα πλοία όπου θέλουν, όποτε θέλουν και με όσους ναυτεργάτες θέλουν, αδιαφορώντας για τον αποκλεισμό των νησιών και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής!

Επιτροπές Αγώνα παντού!

Με τις δηλώσεις Βεντούρη επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι καταγγελίες των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ότι οι παράνομες ακινητοποιήσεις πλοίων «είναι μέρος γενικευμένου σχεδίου που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και συνθλίβει το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών» και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο των ναυτεργατών και των εργαζομένων.

Παράλληλα, απογυμνώθηκαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» στην πλειοψηφία της ΠΝΟ, οι οποίες για να στρώσουν το δρόμο στους εφοπλιστές και στην κυβέρνηση, χαρακτήρισαν τις ακινητοποιήσεις των πλοίων ως μεμονωμένο πρόβλημα το οποίο θα... λύσουν με διάλογο με τον υπουργό.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν ως προτεραιότητα το κάλεσμα των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι ναυτεργάτες να οργανώσουν την πάλη τους μέσα και έξω από τα καράβια. Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι, νησιώτες να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα, να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την πολιτική, να διεκδικήσουν αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Δικαιώνουν μέχρι κεραίας το ΚΚΕ το οποίο δρα ώστε να συσπειρωθεί ο λαός στο δικό του μέτωπο πάλης, για ριζικές αλλαγές, για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Για να πάρει η δύναμη της λαϊκής εξουσίας τα πλοία από τα χέρια των εφοπλιστών και να τα μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία. Ωστε στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, με κεντρικό και κλαδικό σχεδιασμό, να οργανωθεί η ναυτιλία και ειδικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και του τελευταίου νησιού.

ΠΑΜΕ
Βαθιά αντιμεταναστευτική η πολιτική της ΕΕ

«Οι οικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες που γλιτώνουν από τις συμπληγάδες της χώρας τους θα αντιμετωπίζουν τις συμπληγάδες των αντιμεταναστευτικών και αντιδραστικών νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την υπουργική διάσκεψη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Παρίσι, που ασχολήθηκε με το θέμα του ασύλου των μεταναστών.

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και απευθύνεται στις ταξικές ομοσπονδίες, στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους, καλώντας τους - ανάμεσα σε άλλα - «να πολλαπλασιάσουν τις πρωτοβουλίες της έμπρακτης αλληλεγγύης. Να συνεχίσουν την προσπάθεια οργάνωσης των μεταναστών στα συνδικάτα. Να δυναμώσουν τις επιτροπές μεταναστών και να δημιουργήσουν νέες εκεί που δεν υπάρχουν. Να παλέψουμε για απλούστευση των διαδικασιών νομιμοποίησής τους. Να είναι έτοιμοι να σηκώσουν μεγάλο κύμα αντίδρασης όταν σε λίγες μέρες θα ψηφίζονται και στη χώρα μας οι αντιμεταναστευτικές οδηγίες για τη φυλάκιση μέχρι και 18 μήνες των παράνομων μεταναστών, την έκδοση βίζας με βιομετρικά στοιχεία (δακτυλοσκόπηση ακόμη και στα παιδιά των 6 χρόνων) κ.ά. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και τα παιδιά των μεταναστών είναι από την κούνια τρομοκράτες». «Να δώσουμε τη μάχη από κοινού Ελληνες και μετανάστες γιατί είναι κοινός ο αντίπαλος» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Χτίζουμε μέτωπο για την Κυριακή αργία

Την προκλητική και απαράδεκτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανω Λιοσίων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δ. Αττικής, για τη λειτουργία των καταστημάτων στα Ανω Λιόσια, Κυριακές και αργίες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτής που στηρίζει ο ΣΥΝ. Αίτημα που έγινε δεκτό από την «πράσινη» διοίκηση του νομαρχιακού συμβουλίου Δυτικής Αττικής και με τις ψήφους της παράταξης της ΝΔ.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά - τονίζει ο Σύλλογος - ότι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που στηρίζονται και υποστηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, δουλεύουν κατ' εντολή των κομμάτων που τους στηρίζουν για να περάσουν σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατευθύνσεις και εντολές της ΕΕ και του κεφαλαίου. «Η πολιτική τους - καταγγέλλει ο σύλλογος - είναι επικίνδυνη γιατί ανοίγει δρόμους πανελλαδικά για την εντολή της ΕΕ για εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών και για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων». Και καταλήγει: «Ο Σύλλογος, τα επιχειρησιακά σωματεία εμπορίου και υπηρεσιών μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους μικρομεσαίους χτίζουμε μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, παλεύουμε για την ανατροπή της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα».

Απεργία σε ΥΠΑ και υπουργεία

Προκλητικός ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης, αρνήθηκε χτες να συναντηθεί με τα Διοικητικά Συμβούλια των τεσσάρων σωματείων εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Απαίτησε να συναντηθεί μόνο με τους προέδρους, χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων μελών. Οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από το υπουργείο και ο Κ. Χατζηδάκης επέλεξε τελικά να συναντηθεί μόνο με τους προέδρους της ΔΑΚΕ στο Σύλλογο Ηλεκτρονικών και στην Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ έχουν κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης. Ωστόσο, η διοίκηση της ΥΠΑ επιχειρεί για μια ακόμη φορά το δικαστικό μπλοκάρισμα της απεργίας.

Σε τρίωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση προχωρούν σήμερα και οι εργαζόμενοι των υπουργείων (Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορίου, εφοριακοί κλπ.), πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ενάντια σε ρύθμιση που περιέχει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για 1.400 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό, έξω από επιδόματα και λογαριασμούς που στόχο έχουν τη διάσπαση και τη χειραγώγηση των εργαζομένων και επιπλέον αποτελούν ένα πρόσθετο χαράτσι για τους φορολογούμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ