ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ
Στο πρόγραμμα σύγκλισης υποτάσσεται η κυβερνητική πολιτική

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Δεν υπήρξε συζήτηση, ούτε, βέβαια, πιέσεις, για την ενταξιακή διαδικασία της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το μόνο πλαίσιο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής είναι το Πρόγραμμα Σύγκλισης (ΠΣ) 2000-2002, που εγκρίθηκε το Γενάρη του 2000 στις Βρυξέλλες», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ. Ο ΥΠΕΘΟ ανακοίνωσε, για πρώτη φορά, και την κεντρική ισοτιμία της δραχμής έναντι του ΕΥΡΩ, που θα αποφασιστεί την 20ή Ιούνη και θα ισχύσει, τυπικά, την 1/1/2001, και θα είναι η υφιστάμενη ισοτιμία της τάξης 340,75 δραχμές ανά ΕΥΡΩ.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την ένταξη της Ελλάδας στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, είναι και η χτεσινή δήλωση του προέδρου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Ερνστ Βέλτεκε, σύμφωνα με την οποία «η συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στο ΑΕΠ της ζώνης ΕΥΡΩ είναι τόσο μικρή, που να μην προκύπτει κανένας κίνδυνος για τη σταθερότητα των τιμών». Αντίθετα, έντονη συζήτηση για «την κρίση του ΕΥΡΩ» διεξήχθη εντός του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, «δεν είναι κρίση, αλλά αδυναμία που δημιουργεί ανησυχία, καθότι δεν ανταποκρίνεται στη δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Παρ' όλα αυτά, για πρώτη φορά, το ΕΚΟΦΙΝ έκανε λόγο για «επεμβάσεις στις αγορές, ως υπαρκτό εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής», γεγονός που εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση ότι η «κρίση του ΕΥΡΩ» έχει και τα (...) όριά της, και ο παλιός, καλός «προστατευτισμός» αποτελεί πάντα ένα αποτελεσματικό «εργαλείο», όταν είναι να προστατευτούν ίδια συμφέροντα και όχι προπαγάνδες.

Το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, όπως και το Συμβούλιο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χτες, είχαν μια «συζήτηση προσανατολισμού», όσον αφορά τις «συστάσεις» της Κομισιόν για τις «Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικών Πολιτικών» (ΓΚΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το 2000, που θα εγκριθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Πόρτο (19-20 Ιούνη). Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης έκανε λόγο για «εφαρμογή» των αντεργατικών αποφάσεων της Λισαβόνας και «ιδιότυπη κατάσταση» στην Ελλάδα, όπου, «παρά» την οικονομική ανάπτυξη, έχουμε «αύξηση της ανεργίας», ενώ ο κατώτερος μισθός της συλλογικής σύμβασης εργασίας παραμένει «απόλυτα κάτω από το όριο της φτώχειας». Στις «συστάσεις» της Κομισιόν για τις ΓΚΟΠ του 2000, έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο «Ρ», αφού γίνεται ειδική αναφορά στη χώρα μας, που παρουσιάζει τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας στην ΕΕ, τις πιο φτωχές περιοχές και ιδιαίτερα προβλήματα, για τις Βρυξέλλες, στην «ευελιξία» των αγορών εργασίας που απαιτούν «διαρθρωτικές αλλαγές».

Δηλώσεις Γ. Παπαντωνίου και Τ. Γιαννίτση

Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου διέψευσε επίσημα την προεκλογική προπαγάνδα του (...) κόμματός του για «διαπραγμάτευση της ΟΝΕ», τονίζοντας ότι και σ' αυτό το ΕΚΟΦΙΝ «δεν υπήρξε συζήτηση για την ενταξιακή διαδικασία». Μάλιστα, χαριτολόγησε, δηλώνοντας ότι «λυπάμαι που δε σας ικανοποίησα για τις πιέσεις, αλλά δεν υπήρχαν». Ο υπουργός κατέστησε σαφές, κάτι που απέκρυπτε προεκλογικά, ότι «το μόνο πλαίσιο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής είναι το ΠΣ 2000-2002», που είχε εγκριθεί προεκλογικά από τις Βρυξέλλες (Γενάρης 2000) και που βέβαια, στα πλαίσια των επιταγών του Μάαστριχτ, θα δέσμευε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, οι ομόλογοί του στο (...) «γεύμα», του έδωσαν συγχαρητήρια για το «θαύμα της ελληνικής οικονομίας» και για την «ιδιαίτερη άνεση που μειώθηκε ο πληθωρισμός», ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα ικανοποίησε τα κριτήρια του Μάαστριχτ καλύτερα και από τη Γερμανία» (!!!).

Παρ' όλα αυτά, δεν απέφυγε τη νύξη «σε κύκλους που καλλιεργούν ανησυχία», μη εννοώντας, προφανώς, την προεκλογική προπαγάνδα του κόμματός του. Οσον αφορά τις ΓΚΟΠ, ο Γ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για «διατηρήσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ», που μπορεί να επιτευχθεί με «δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών για την απελευθέρωση της αγοράς» και «ραγδαία είσοδο στη νέα οικονομία, όπως έκαναν οι ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία και εκπλήσσουν τις διεθνείς αγορές με τις επιδόσεις τους». Το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε και την επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση του Μαυροβουνίου, ανεξάρτητα από τη Σερβία, αφού, σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, «θεωρούμε σημαντικό το Μαυροβούνιο στη βαλκανική ισορροπία και σταθερότητα». Την απόφαση «στήριξε» στο ΕΚΟΦΙΝ αυτοπροσώπως ο στρατοκράτης της ΕΕ και πρώην γγ του ΝΑΤΟ Ισπανός Χ. Σολάνα.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός στην πρώτη του εμφάνιση στις Βρυξέλλες. Εκανε μια γενική, ιδεολογική τοποθέτηση, πλέκοντας το εγκώμιο των αντεργατικών αποφάσεων της Λισαβόνας, που «απεγκλωβίζει την εργασία από τη στενή οικονομική σκοπιά», και ζήτησε «ισχυροποίηση» των σχετικών «συστάσεων». Παρ' όλα αυτά, ως «καθηγητής», έκανε λόγο για «ιδιότυπη κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα». Αναγνώρισε την αντίφαση ανάμεσα στην «ανάπτυξη» και την «αύξηση της ανεργίας», την οποία απέδωσε στην «ανταγωνιστικότητα» - αποφεύγοντας τη λέξη «παγκοσμιοποίηση» - τις «μεταναστευτικές ροές» και τη «μείωση του δημόσιου τομέα». Εκανε λόγο για πραγματική «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, «που βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας» και «θεσμική ευελιξία», ενώ για την «ευελιξία μισθών» δήλωσε ότι για την κυβέρνηση «δεν τίθεται θέμα κατώτερου μισθού», ο οποίος, έτσι και αλλιώς, «απόλυτα, βρίσκεται, κάτω από το όριο της φτώχειας». Για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι «θα αντιμετωπιστεί εν καιρώ», ενώ μετά το καλοκαίρι «αναμένεται έκθεση της Κομισιόν για την κοινωνική προστασία». Αρνήθηκε τη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων στην αύξηση της ανεργίας, «εκτός από την περίοδο 1990-1993». Και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραμένει εδώ και χρόνια η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν παρέχει μηνιαία στατιστικά στοιχεία για την ανεργία, και γιατί υπάρχει «ατελή τρόπος καταγραφής» και γιατί, ενόψει της ένταξης στην ΟΝΕ «είχαμε άλλες προτεραιότητες και δεν μπορούσαμε να διορθώσουμε τη στατιστική υπηρεσία». Κάθε φορά που το ζήτημα αφορά την ανεργία υπάρχουν, πάντα, κάποιες άλλες «προτεραιότητες».

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη μνήμη του Γ. Τσαρουχά

Τη μνήμη του δολοφονημένου στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα Γιώργη Τσαρουχά, θα τιμήσει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σήμερα Τρίτη 9 του Μάη, με κατάθεση στεφανιού στον τάφο του, στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας. Τα μέλη και στελέχη της ΚΟΘ θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί από τα γραφεία της Οργάνωσης και με πορεία θα κατευθυνθούν στον τάφο - μνημείο του αγωνιστή.

Την ίδια μέρα, εξάλλου, η ΚΟΘ του ΚΚΕ θα τιμήσει τον ηρωικό αγώνα των καπνεργατών του Μάη του '36, με εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου - Εγνατία, που θα γίνει στις 11.30 το πρωί.

Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της Βουλής

Με διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και τη συγκρότηση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ξεκινά αύριο Τετάρτη τις εργασίες της η Βουλή.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθούν Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών, ενώ κατά πάσα πιθανότητα η συνεδρίαση της Παρασκευής θα διατεθεί για τη συζήτηση Επερώτησης. Παράλληλα, την Πέμπτη θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των προεδρείων των Διαρκών Επιτροπών του Κοινοβουλίου.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να συγκροτηθεί και η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, χωρίς όμως να αρχίσει και ουσιαστικά το έργο της, αφού στη μια συνεδρίαση που θα έχει θα συζητηθούν μόνο διαδικαστικά ζητήματα. Η επί της ουσίας συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη. Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή απαρτίζεται από 51 συνολικά μέλη, 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 22 της Νέας Δημοκρατίας, 1 από το ΚΚΕ και 1 από το Συνασπισμό.

Τέλος να επισημάνουμε ότι από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο εκκρεμούν τρία νομοσχέδια, του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφορικά με τον Οικοδομικό Κώδικά, καθώς και ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας και ένα του υπουργείου Οικονομικών.

Την Πέμπτη πάλι ο «Ρ»

Λόγω της σημερινής πρωτομαγιάτικης 24ωρης απεργίας στο χώρο του Τύπου, ο «Ριζοσπάστης» δε θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη. Ο «Ρ» θα κυκλοφορήσει κανονικά - όπως και όλες οι εφημερίδες - μεθαύριο Πέμπτη.

«Για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης»

«1η Μάη 2000 και ο ρόλος του ΚΚΕ στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης», είναι ο τίτλος εκδήλωσης - συζήτησης, με ομιλήτρια την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που οργανώνουν η Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ και ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μάη στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ