ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
Τι είναι πρόοδος;

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Καίγεται, λέει, το Μπέλες δυο βδομάδες τώρα. Είναι μακριά το Μπέλες. Πάνω στο σύνορο. Και τα δάση του είναι παρθένα. Το ίδιο ήταν και τα δάση του Γράμμου, πριν περάσει η φωτιά. Πάντα πάνω στο σύνορο. Γιατί καίγονται τα δάση; Ξέρεις, η ανάπτυξη... και η γη προσφέρεται... σαν εμπόρευμα...

Μαθαίνουμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Μαθαίνουμε να προσέχουμε ό,τι μας δείχνουν. Τώρα, οι μισοί χαζεύουμε με το Βατοπέδιο κι οι άλλοι μισοί με τα φορολογικά. Ωραία, θ' αλλάξουν κάνα δυο υπουργοί μπλεγμένοι με το μοναστήρι, άντε και μια κυβέρνηση για να 'ρθει άλλη με άλλο «μείγμα πολιτικής». Για να παραταθεί η εξουσία μιας τάξης που καίει καθημερινά τις ρίζες του δάσους. Του κοινωνικού δάσους. Εντός του οποίου παράγεται πλούτος και πλούτος. Ενας πλούτος που όταν παραμένει κοινωνική κτήση είναι ευτυχία για όλους. Κι όταν μετριέται σαν προϊόν προς εκμετάλλευση, γίνεται κεφάλαιο για τους λίγους και δυστυχία για τους πολλούς.

Ορισμένοι πίστεψαν πως η αντεπανάσταση ήταν μια στιγμή: Εκείνες οι μέρες που καταγράφηκε η ανατροπή. Μια ματιά στην καθημερινότητά μας καταγράφει τη μία μετά την άλλη τις εξελίξεις ακριβώς σαν συνέχιση της αντεπανάστασης. Μια ματιά σε μία προς μία τις κατακτήσεις των εργατών στον αιώνα που πέρασε, αποδεικνύει πως αυτές ήταν ακριβώς αποτέλεσμα της σοσιαλιστικής επανάστασης, επιπτώσεις της.

Η ευθύνη όσων δε βλέπουν τις επιπτώσεις από το δάσος που κάηκε είναι ακριβώς αυτή: Μετράνε το κέρδος από ό,τι «φυτεύουν» στο βουνό για κερδοφόρα αξιοποίηση σαν πρόοδο και κρύβουν ότι δεν είναι αυτονόητα καλό για το σύνολο της κοινωνίας.

Ετσι και στην πολιτική. Αυτό που παράγει την ανεργία, δεν είναι το Βατοπέδιο. Αυτό που παράγει τη φτώχεια δεν είναι ένα κακό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Το σύστημα που βλέπει τη γη εκμεταλλεύσιμη ιδιωτικά παράγει Βατοπέδια. Το σύστημα μέσα στο οποίο η υπεραξία από την κοινωνική εργασία γίνεται ιδιοποιημένος πλούτος, παράγει φτώχεια. Πρέπει πάντα να βλέπεις το δάσος. Και να το υπερασπίζεις. Το αίτημα για κοινωνική αλλαγή στον καιρό μας - με δεδομένη δηλαδή τη θετική εμπειρία που έχουν οι λαοί από την επανάσταση - πρέπει να ξεκινά ακριβώς από την υπεράσπιση των κατακτήσεων της επανάστασης - αυτό είναι το δάσος που φυτέψανε εργάτες κι εργάτες, να παρεμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς...

Τα «κινέζικα» για τον πολύ κόσμο που γράφονται στις οικονομικές σελίδες για τις εξελίξεις στις τράπεζες θυμίζουν την ιστορία με το αθώο πέταγμα μιας πεταλούδας. Στο Λονδίνο έχει ήδη εκφραστεί σαν θύελλα. Και στην Ελλάδα καταγράφεται σαν τυφώνας. Είτε όταν ταξιδιώτες μαθαίνουν πως πλήρωσαν αλλά δε θα ταξιδέψουν, είτε όταν παιδιά ψάχνουν για δουλειά και βρίσκουν μόνο μερική απασχόληση. Καθώς καταγράφονται επιπτώσεις, κανείς δεν αναφέρει το αρχικό πέταγμα της πεταλούδας. Κανείς δε θυμίζει ότι μερικά χρόνια πριν, αν τολμούσες να πεις λέξη ενάντια στην ανάπτυξη, γιατί αυτή δεν είναι άλλο από καπιταλιστική ανάπτυξη, σε 'παιρναν με τις πέτρες. Μετά άρχισαν να μιλάνε για μείγματα πολιτικής που θα σώζανε την κατάσταση. Τώρα εξακολουθούν να μιλάνε για ανάπτυξη κι ακόμα περισσότερα μείγματα πολιτικής. Αυτά τα «μείγματα» φέρνουν κέρδη για τους λίγους και περισσότερη δυστυχία για τους πολλούς.

Διά ταύτα: Κανένας αστός πολιτικός δεν μπορεί να φέρει λύσεις για τους εργάτες. Το καπιταλιστικό κέρδος είναι ισοδύναμο της κοινωνικής καταστροφής. Προτάσεις για τη διαχείριση του καπιταλισμού διαιωνίζουν την καταστροφή. Κι εμείς έχουμε ανάγκη να ζήσουμε από τον πλούτο που παράγει η τάξη μας. Χωρίς παράσιτα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

ΘΕΜΑ ΠΥΓΜΗΣ: «Δύο πράγματα περιμένουν οι πολίτες από τον κ. Καραμανλή: Πρώτα απ' όλα να επιδείξει τόλμη και να μην κάνει εκπτώσεις στις θεμελιώδεις αρχές διακυβέρνησης που διακήρυξε το 2004. Να μη χαμηλώσει δηλαδή ο πήχυς για τη δημόσια συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών. Και κατόπιν περιμένει κυβερνητικό έργο και προσήλωση στις βασικές μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής. Με καθαρούς στόχους και απαλλαγή από τα βαρίδια πριν καταστούν πολιτικώς δηλητηριώδη, ο πρωθυπουργός μπορεί να πορευθεί με πυγμή, παρά τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΘΕΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: «Απόλυτα ενδεικτική του πανικού της κυβέρνησης για τον αντίκτυπο των φορολογικών της μέτρων είναι η προσπάθεια που εκδηλώθηκε με διάφορους τρόπους να απαξιώσουν τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου ως ανεφάρμοστες και λαϊκίστικες. Μάταιος κόπος. Διότι στο σημείο που έχει φτάσει η οικονομική πολιτική, τα όσα υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελούν πλέον τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΘΕΜΑ ΠΕΙΘΟΥΣ: «Το αίτημα της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, που ανέδειξε στον λόγο του και στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι αναμφισβήτητα ελκυστικό. Εκανε ο κ. Παπανδρέου και μια απόπειρα κοστολόγησης. Δεν ολοκληρώθηκε. Πρέπει να συνεχιστεί. Είχε απήχηση ο λόγος του κ. Παπανδρέου στους αδικούμενους από την κυβερνητική φοροεπιδρομή, στους οποίους έδωσε την υπόσχεση αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης, ώστε να πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες και να μην επιβαρύνονται άνισα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Τίθεται, όμως, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και προς το ΠΑΣΟΚ το ερώτημα, αν μπορεί να προσφέρει μια πειστική εναλλακτική πρόταση και λύση στα πιεστικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, και κυρίως σε εκείνα της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, της ανεργίας, της οικονομίας, της Παιδείας και της υγείας. Στα προβλήματα, δηλαδή, που δεν έδωσε λύσεις, αλλά τα επιδείνωσε η νεοδημοκρατική διακυβέρνηση» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κατάσταση πολιορκίας στο ΧΑ για 50 μετοχές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΤΗΣΕ ΓΚΑΖΙ ΜΕ ΣΗΚΩΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΛΙΝΑΤΕ επ' αριστερά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χαριστική βολή με «καμπάνα» 800.000.000 ευρώ

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΘΑΡΣΗ και γρήγορα εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εδειξε νέο πρόσωπο

ΤΑ ΝΕΑ: Μήνυμα ανατροπής με κατεδάφιση Αλογοσκούφη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΑΓΩΔΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ στη Θεσσαλονίκη

Η ΧΩΡΑ: Ναρκοπέδιο ο Εφραίμ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ακατάσχετη παροχολογία και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μούδιασαν στο ΠΑΣΟΚ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ο αρχιερέας της «Αγίας Μπίζνας»

Η ΑΥΓΗ: Εφραίμ όπως Ρασπούτιν

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δύει το άστρο της ΝΔ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ή θα τον ρίξουν;

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οργισμένο το εκλογικό σώμα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το πέταγμα μιας πεταλούδας

«Εκτός από τη Lehman Brothers στο..."πολεμικό συμβούλιο" της Νέας Υόρκης συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στον ασφαλιστικό κολοσσό AIG στο ταμιευτήριο Washington Murtual και την επενδυτική τράπεζα Merril Lynch. Και τούτο διότι οι τρεις χρηματοοικονομικοί όμιλοι δέχονται ισχυρότατες πιέσεις, αφού θεωρούνται ως οι επόμενοι "αδύναμοι κρίκοι"» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Στο Λονδίνο

«Περίπου 10.000 ταξιδιώτες υπολογίζεται ότι ξέμειναν στην Ελλάδα μετά τη χρεωκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού γραφείου της Βρετανίας, XL Leisure Group, που γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή. Εκατοντάδες απ' αυτούς ταλαιπωρήθηκαν στα αεροδρόμια των νησιών όπου παραθέριζαν, όταν έφτασαν εκεί για την προγραμματισμένη αναχώρησή τους αγνοώντας τι είχε συμβεί (...) η ζημιά από το κλείσιμο μόνο για την Κρήτη υπολογίζεται σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, από τις οφειλές της σε περίπου 20 ξενοδοχειακές μονάδες» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

...και ο τυφώνας στην Ελλάδα

«Στροφή στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχει κάνει το 17% των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή οι νέοι εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν οι μισοί άνεργοι είναι κάτω των 29 ετών, καθώς η έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια εξεύρεσης μίας θέσης εργασίας» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ