ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Απαίτηση η απελευθέρωσή τους

Από τις διαδηλώσεις στις Φιλιππίνες για την απελευθέρωση των «5»

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις στις Φιλιππίνες για την απελευθέρωση των «5»
Περισσότερες από 345 Επιτροπές Αλληλεγγύης για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, σε πάνω από 109 χώρες, δραστηριοποιούνται αυτό το διάστημα με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την άδικη σύλληψη και τη φυλάκισή τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή μπροστά στο Λευκό Οίκο για να παραδώσουν 102.000 υπογραφές από 78 χώρες, απαιτώντας από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, να προχωρήσει στην άμεση αποφυλάκιση των «5». Ωστόσο, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πέντε ανθρώπων, ανάμεσά τους και της Γκλόρια Λα Ρίβα, συντονίστριας της Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ, του Μπράιαν Μπέκερ, εθνικού συντονιστή του ANSWER (ομπρέλα αντιπολεμικών οργανώσεων) κ.ά.

Μεγάλη συμμετοχή είχε και η συναυλία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη στο «Hostos Community College» από τη Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, όπου οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τη διάθεση να βοηθήσουν την υπόθεση των «5». Αρκετοί ήταν αυτοί που αγόρασαν ειδικές κάρτες για να αποστείλουν στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, απαιτώντας την έκδοση βίζας στις συζύγους δύο εκ των πέντε φυλακισμένων Κουβανών, οι οποίες έχουν επανειλημμένα δεχτεί την άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το «όχι» της Κούβας

Η Κούβα ανακοίνωσε την Κυριακή, μέσω διπλωματικής διακοίνωσης που παραδόθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τα πέντε εκατομμύρια δολάρια ως δωρεά για τους πληγέντες από τον κυκλώνα «Αϊκ» από μια κυβέρνηση που έχει τη χώρα υπό αποκλεισμό. Απαίτησε ωστόσο, οι ΗΠΑ να αναστείλουν για έξι μήνες τον αποκλεισμό που επιβάλλουν στις πωλήσεις κατασκευαστικών υλικών, δηλώνοντας ότι η «η χώρα μας είναι διατεθειμένη να αγοράσει τα αναγκαία υλικά που εξάγονται στις αγορές από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι οι επικίνδυνοι μήνες της εποχής των κυκλώνων δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Ζήτησε επίσης τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις «πιστώσεις, κάτι που είναι φυσικό για κάθε εμπορική επιχείρηση».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ρευστή η κατάσταση

Τη στήριξη Λατινοαμερικανών ηγετών έχει ο Εβο Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.--

Κατακρεουργημένα κορμιά, εισβολές και επιθέσεις με μολότοφ σε σπίτια την ώρα που κοιμούνται οικογένειες, στρατιώτες τραυματίες από αληθινά πυρά, προπηλακισμοί μέχρι θανάτου, κυνηγητό, αγνοούμενοι... Ηταν 11η Σεπτεμβρίου, στην περιοχή Ελ Πορβενίρ της απομονωμένης επαρχίας Πάντο, όπου σημειώθηκε το μακελειό κατά ιθαγενών και αγροτών που διαδήλωναν ενάντια στον κυβερνήτη Λεοπόλντο Φερνάντες. Αλλά και σκηνές από περιστατικά που έλαβαν χώρα στη Σάντα Κρους με δράστες ένοπλους που ανήκουν στη Νεολαία της Σάντα Κρους-UJC. Ο θάνατος και η βία προκειμένου να ανακοπεί το πρόγραμμα αλλαγών της κυβέρνησης του προέδρου Εβο Μοράλες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Bolpress, BBC και Telesur, 28 αγρότες και ιθαγενείς και 3 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Το Πάντο από την Παρασκευή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρόεδρος Μοράλες υπέγραψε και διάταγμα για τη χρήση πυρών. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πλέον καμία ενέργεια από ακραίες και βίαιες ομάδες που προκαλούν τη σύγκρουση μεταξύ των Βολιβιανών και απειλούν την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία» δήλωσε ο στρατηγός Λουίς Τρίγκο, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας. Πάντως λίγο αργότερα ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, μιλώντας σε μία γιγάντια διαδήλωση στην Κοτσαμπάμπα, τόνισε ότι το μέτρο δεν πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες και επανέλαβε τα «περί διαλόγου». Πάντως, τόνισε ότι «νεκρός ή ζωντανός οι αλλαγές θα γίνουν νόμος και το Νέο σύνταγμα πραγματικότητα».

Την ίδια στιγμή ο Μάριο Κόσιο, κυβερνήτης της επαρχίας Ταρίχα, επαρχίας όπου ξεκίνησε ο τελευταίος και πιο βίαιος κύκλος των ταραχών της ολιγαρχίας, συνοδευόμενος και από τον ηγέτη της «Κοινωνίας των Πολιτών» Μπράνκο Μαρίνκοβιτς, πραγματοποιούσε συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τον αντιπρόεδρο Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα. Παράλληλα, την Κυριακή ζήτησαν από τους «οπαδούς τους» την άρση των αποκλεισμών των δρόμων και των οδικών αρτηριών.

Χτες, στο νέο γύρο των συνομιλιών του αντιπροέδρου με τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, σύμφωνα με τον Τελεσούρ, επιτεύχθηκε «κάποια πρόοδος». Επίσης, χτες αναμενόταν να ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος του UNASUR, με αντικείμενο την κρίση στη Βολιβία που απειλεί να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή. Μετά από ειδική πρόσκληση της οικοδέσποινας της συνάντησης, της προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, θα παραστούν και οι Μαρίνκοβιτς και Κόσιο για «να εκθέσουν τις απόψεις τους». Πάντως, ομόφωνα όλοι οι ηγέτες της περιοχής έχουν εκφράσει την απόλυτη στήριξή τους στην κυβέρνηση της Βολιβίας και στον πρόεδρο Εβο Μοράλες. Χτες, ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ανακοίνωσε ότι δε δέχεται την πρόσκληση του προέδρου Μπους, να μεταβεί στο Λευκό Οίκο, σε ένδειξη συμπαράστασης στη Βολιβία, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Εβο Μοράλες, ενώ ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, μετά την επιστροφή του από το Περού και πριν μεταβεί στη Χιλή, με ιδιαίτερα σκληρό τόνο τόνισε ότι οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν τη «βαλκανοποίησή της».

ΗΠΑ
Θανατηφόρο το πέρασμα του κυκλώνα «Αϊκ»

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.--

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στις πολιτείες του Τέξας, της Λουιζιάνα, του Οχάιο, του Αρκάνσας, της Ιντιάνα, του Μισούρι και του Τενεσί, εξαιτίας του καταστροφικού περάσματος του κυκλώνα «Αϊκ», που προκάλεσε επίσης σοβαρές πλημμύρες, χιλιάδες ανθρώπους αστέγους και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν περίπου 2.000 άτομα από πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ οι έρευνες μέσα στα συντρίμμια του Γκάλβεστον (νότιο Τέξας) συνεχίζονται. Στην περιοχή του Γκάλβεστον, που επλήγη πρώτη από τον «Αϊκ» βρέθηκαν τρεις νεκροί.

Πολλά διυλιστήρια πετρελαίου έκλεισαν, ενώ σταμάτησε και η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παραγωγής των ΗΠΑ. Πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειες αρωγής, ενώ προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι να είναι ασφαλές να το πράξουν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Θερμό επεισόδιο» με Αμερικάνους

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Πολεμικό» επεισόδιο μεταξύ των πακιστανικών δυνάμεων και των αμερικανικών στρατευμάτων καθώς, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, με πυροβόλα όπλα Πακιστανοί στρατιώτες απέτρεψαν την εισβολή αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην επαρχία του Νότιου Ουαζιριστάν, σε μία ανάλογη επιχείρηση με αυτή της 3ης Σεπτεμβρίου όπου σκοτώθηκαν 20 άμαχοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής στην αφγανική πλευρά των συνόρων και στη συνέχεια στρατιώτες επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Την ώρα που οι Αμερικανοί στρατιώτες κινούνταν προς τα σύνορα, Πακιστανοί στρατιώτες σε παρακείμενο φυλάκιο ελέγχου άνοιξαν πυρ στον αέρα και οι Αμερικανοί οπισθοχώρησαν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τοπικών αξιωματούχων.

Επισήμως οι πακιστανικές Ενοπλες Δυνάμεις τηρούν «σιγήν ιχθύος» για το περιστατικό και δεν το επιβεβαιώνουν, αν και μόλις τις προηγούμενες ημέρες, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Περβάζ Καγιάνι και λίγο αργότερα ο ταξίαρχος Ατάρ Αμπάς, με δηλώσεις επιβεβαίωσαν ότι έχει δοθεί διαταγή στον πακιστανικό στρατό να προβεί σε αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης.

Το επεισόδιο που σημειώθηκε κοντά στο χωριό Ανγκόρ Αντα, περίπου 30 χλμ από τη Βάνα, έρχεται τη στιγμή που διογκώνεται η οργή στο Πακιστάν για αμερικανικές επιθέσεις στα σύνορα με θύματα αμάχους και ενώ ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Ασιφ Ζαρντάρι βρίσκεται καθ' οδόν για το Λονδίνο, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Ο Μπράουν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον Ζαρντάρι να επιτρέψει στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να επιχειρήσουν εντός του Πακιστάν, παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επισήμως επιμένει ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις υπό την αμερικανική ηγεσία επιχειρήσεις. Την περασμένη βδομάδα αποκαλύφθηκε, δε, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους ενέκρινε τους τελευταίους μήνες στρατιωτικές επιδρομές κατά εξτρεμιστών σε πακιστανικό έδαφος χωρίς προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ.

ΚΟΝΤΖΑΪΛΙ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πλοίο βούλιαξε μέσα στο λιμάνι

Κινδύνεψε το πλήρωμα, ανάμεσά τους και 7 Ελληνες

Σε άμεσο κίνδυνο τέθηκε η ζωή 7 Ελλήνων και αγνώστου αριθμού αλλοδαπών ναυτεργατών, όταν προχτές το φορτηγό πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π» με σημαία Παναμά και ελληνικών συμφερόντων, ναυάγησε ενώ ήταν δεμένο στο ντόκο του λιμανιού της περιοχής Κοντζάιλι της Τουρκίας. Τα ακριβή αίτια του ναυαγίου δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ γίνεται λόγος για κακή φόρτωση. Ως διαχειρίστρια εταιρία εμφανίζεται η «DIMI SHIPPING CO SA» με έδρα των γραφείων της στη Χαριλάου Τρικούπη 1 στον Πειραιά. Ομως το νούμερο του τηλεφώνου της, το οποίο υπάρχει στον τηλεφωνικό κατάλογο και στο οποίο δεν απαντάει κανείς, είναι από την περιοχή της Κυψέλης.

Οι πληροφορίες που δίνονταν μέχρι και χτες το απόγευμα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν συγκεχυμένες. Αρχικά γινόταν λόγος για τον τραυματισμό τριών Ελλήνων ναυτεργατών, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξε τραυματισμός και ότι όλοι οι ναυτεργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για καθαρά προληπτικούς λόγους. Επίσης, δεν έχει δοθεί συγκεκριμένος αριθμός πληρώματος. Εν ολίγοις, δε δίνεται καμία πληροφορία για το πλοίο παρά το γεγονός ότι στις 5 του Σεπτέμβρη είχε ελεγχθεί από τις λιμενικές αρχές του Πειραιά. Από τον έλεγχο δεν εντοπίστηκε καμία παρατήρηση. Το πλοίο 9 μέρες μετά ναυάγησε και μάλιστα μέσα στο λιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ