ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΑ 90ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μνήμες και διδάγματα από τις ηρωικές μέρες της Αντίστασης

Στο νοσοκομείο, που οι φυματικοί εργάτες είχαν μετατρέψει σε φρούριο του αγώνα, οι κομμουνιστές τίμησαν, τη Δευτέρα, την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλειά τους

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ
Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η εκδήλωση - αφιέρωμα στα 90 χρόνια του ΚΚΕ και στη συμβολή του στο κίνημα των υγειονομικών την περίοδο της Κατοχής, καθώς και στα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, που οργάνωσαν η Αχτίδα Υγείας -Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο Τομέας Υγείας - Πρόνοιας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και οι Τομείς Υγείας των ΤΕΙ-ΑΕΙ της ΚΝΕ.

Παρά το ψιλόβροχο, νέοι και νέες, εργαζόμενοι, άνθρωποι με αναπηρίες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστές όλων των ηλικιών έφτασαν από την είσοδο του νοσοκομείου. Και από εκεί με συνθήματα «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ» πορεύτηκαν στο χώρο του κυλικείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Τρία κόκκινα γράμματα». Στην ηρωική δράση, στην ανιδιοτελή προσφορά και θυσία χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, στους αγώνες που έρχονται, αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γιώργος Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. «Δεν υπήρξε αγώνας, μικρός ή μεγάλος, για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, αυτών που παράγουν τον πλούτο, που οι κομμουνιστές να μην έχουν πρωτοπόρο ρόλο», τόνισε και επισήμανε ότι η Ιστορία του ΚΚΕ αποτελεί μεγάλο και πλούσιο σχολείο για όλους, για τους σημερινούς αγώνες.

Με πορεία, οι κομμουνιστές κατευθύνθηκαν στο μνημείο εκτελεσθέντων, όπου έγινε κατάθεση στεφανιού
Με πορεία, οι κομμουνιστές κατευθύνθηκαν στο μνημείο εκτελεσθέντων, όπου έγινε κατάθεση στεφανιού
«Τίποτα από την Ιστορία του Κόμματος δεν αφορά το παρελθόν, έχει τη βάση του στο παρελθόν, αλλά αφορά το παρόν και το μέλλον. Ο σκοπός του αγώνα είναι μπροστά μας. Είναι και επίκαιρος και αναγκαίος, όσο ποτέ άλλοτε. Παλεύουμε αδιάκοπα για να αποσπάσουμε και την παραμικρή κατάκτηση που βελτιώνει τη ζωή της εργατικής τάξης, της εργατικής οικογένειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους πρώτους στόχους πάλης που έθεσε το Κόμμα από την ίδρυσή του ήταν οι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και η δωρεάν παροχή φαρμάκων στους εργαζόμενους», είπε.

Στην πρώτη γραμμή των αγώνων

«Είμαστε περήφανοι γιατί το ΚΚΕ ύψωσε πρώτο τη σημαία της πάλης ενάντια στο φασισμό και τον κίνδυνο του πολέμου», υπογράμμισε, αποτίοντας φόρο τιμής στη γενιά των ηρωισμών, στους πρωτοπόρους της παράνομης δράσης, στους υγειονομικούς κομμουνιστές και κομμουνίστριες, στους ΕΑΜίτες. «Το νοσοκομείο "Σωτηρία", που βρισκόμαστε σήμερα, συνδέεται με την ηρωική δράση του Κόμματος την περίοδο της Αντίστασης, όπως και πολλοί άλλοι χώροι της Υγείας. Είναι παραδείγματα οργάνωσης, σχεδιασμού, στήριξης στις εργατικές λαϊκές μάζες», τόνισε ο Γ. Νάνος. Και αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό μιας από τις σπουδαιότερες επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ Αθήνας, που ήταν η απελευθέρωση των 56 κομμουνιστών Ακροναυπλιωτών από τη δικτατορία του Μεταξά, που κρατούνταν ως φυματικοί στο «Σωτηρία». Αλλά και στη δράση των φυματικών - εργάτες στην πλειοψηφία τους - που είχαν μετατρέψει το νοσοκομείο σε φρούριο του αγώνα. Στον αγώνα που ενισχύθηκε με τον ερχομό των αναπήρων του πολέμου. Ηρωικά μέλη αυτού του αγώνα εκτελέστηκαν από τους γερμανοτσολιάδες στις 27 Νοέμβρη του 1943 στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Η αρχική αυθόρμητη πάλη μετατράπηκε σε οργανωμένη - σχεδιασμένη δράση για την ίδρυση του ΕΑΜ και την ένταξή τους σε αυτό. Τα νοσοκομεία χρησιμοποιούσαν για συνεδριάσεις της ΟΠΛΑ και της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, για περιφρούρηση με τη συμβολή των αναπήρων. Εκαναν εράνους με κουπόνια, διακινούσαν τον παράνομο Τύπο», τόνισε ο Γ. Νάνος. Οπως είπε, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στο «Ασκληπιείο» της Βούλας, με τη δράση του Κόμματος γραφόταν άλλη μια ηρωική σελίδα συμβολής στον αγώνα. Εκεί σχεδόν το σύνολο του προσωπικού οργανώθηκε ή συνεργάστηκε με το ΕΑΜ, ενώ το νοσοκομείο διέθετε και ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ. Αντίστοιχη δράση αναπτύχθηκε και στον «Ερυθρό Σταυρό» στους Αμπελόκηπους. Ανάμεσα στα άλλα, ένοπλο τμήμα του νοσοκομείου είχε συμβολή στην απελευθέρωση των 56 κομμουνιστών από το «Σωτηρία», ενώ, μαζί με την ΕΛΑΣίτικη ομάδα του Γηροκομείου, υπερασπίστηκε το νοσοκομείο από την επίθεση του αστικού στρατού και των Εγγλέζων το Δεκέμβρη του 1944.

«Η ηρωική δράση και συμβολή του ΚΚΕ διδάσκει ότι για την οργανωμένη συνειδητή λαϊκή πάλη τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε ο Γ. Νάνος, τονίζοντας ότι ο δρόμος είναι ο καθημερινός αγώνας, η διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Και ανανέωσε το ραντεβού στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που είναι αφιερωμένο στα 90χρονα του ΚΚΕ και στα 40χρονα της ΚΝΕ.

Ακολούθησε, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των εκτελεσμένων και ενός λεπτού σιγή.


ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τιμήθηκαν οι εκτελεσμένοι αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ

Εκδήλωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ στα 90χρονα του Κόμματος

Στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, τόπο ιστορικό, ποτισμένο με το αίμα εκατοντάδων αγωνιστών - κομμουνιστών βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή κομμουνιστές, νεολαίοι της ΚΝΕ, συναγωνιστές και συγγενείς των εκτελεσμένων της περιόδου 1946-1954 στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ για να τιμήσουν τους αγωνιστές.

Η φετινή εκδήλωση στο Λαζαρέτο είχε ιδιαίτερο χρώμα, καθώς ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια δράσης του ΚΚΕ, τα ιδανικά και τις αξίες του οποίου υπηρέτησαν με αυταπάρνηση οι εκτελεσμένοι αγωνιστές.

«Ηρθαμε εδώ όχι μόνο για να τους τιμήσουμε αλλά και για να επαναβεβαιώσουμε τη διαρκή υπόσχεσή μας ότι δεν τους ξεχνάμε. Να καταθέσουμε τη ζωντανή μας μαρτυρία ότι οι θυσίες και οι αγώνες τους όχι μόνο δεν πήγαν χαμένοι, αλλά άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές», τόνισε μιλώντας ο Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Δημήτρης Πιτσιάβας. «Η 90χρονη δράση του Κόμματος, σημείωσε, δίνει νόημα και δύναμη στους σημερινούς αγώνες μας και στις συγκρούσεις με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Και πρόσθεσε:

«Ο αγώνας αυτός που έχει ξεκινήσει πριν από 90 χρόνια πρέπει να φτάσει ως το τέλος, με ριζικές αλλαγές και ανατροπές ως το επίπεδο της εξουσίας. Μιλάμε για αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι φτιασιδώματα με νέα πρόσωπα ή νέες συμμαχίες. Μια τέτοια λαϊκή εξουσία μπορεί να αναπτύξει σχεδιασμένα τη λαϊκή οικονομία, όπου στόχος θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος». Καταλήγοντας, κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες ευρωεκλογές για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή συμπαράταξη.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν εκ μέρους του ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ η Μυρσίνη Χαραλάμπους και η Ρούλα Κοσκινά από την ΠΕΑΕΑ, ενώ διαβάστηκαν αποσπάσματα από το χρονικό της εκτέλεσης και έγιναν απαγγελίες ποιημάτων από τη χορωδία του Βαλανιού. Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση αποτέλεσε η τοποθέτηση πλάκας προς τιμήν των εκτελεσμένων αγωνιστών στο Λαζαρέτο όπου έγινε και η κατάθεση στεφάνων.

Αντίθετα, αλγεινή εντύπωση και διαμαρτυρία προκάλεσαν στους συγκεντρωμένους οι εργασίες για ανέγερση μνημείου και διαμόρφωση του χώρου στο Λαζαρέτο από το δήμο, με τρόπο που, όπως καταγγέλθηκε και στην εκδήλωση, δε συνάδουν με την ιστορικότητα της εποχής και αλλοιώνουν την ιστορική μνήμη. Στον τόπο που εκτελέστηκαν 118 (καταμετρημένοι) αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που στην πλειοψηφία τους ήταν νέα παιδιά, την περίοδο του 1947-1949.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ