Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τιμήθηκαν οι εκτελεσμένοι αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ

Εκδήλωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ στα 90χρονα του Κόμματος

Στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, τόπο ιστορικό, ποτισμένο με το αίμα εκατοντάδων αγωνιστών - κομμουνιστών βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή κομμουνιστές, νεολαίοι της ΚΝΕ, συναγωνιστές και συγγενείς των εκτελεσμένων της περιόδου 1946-1954 στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ για να τιμήσουν τους αγωνιστές.

Η φετινή εκδήλωση στο Λαζαρέτο είχε ιδιαίτερο χρώμα, καθώς ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια δράσης του ΚΚΕ, τα ιδανικά και τις αξίες του οποίου υπηρέτησαν με αυταπάρνηση οι εκτελεσμένοι αγωνιστές.

«Ηρθαμε εδώ όχι μόνο για να τους τιμήσουμε αλλά και για να επαναβεβαιώσουμε τη διαρκή υπόσχεσή μας ότι δεν τους ξεχνάμε. Να καταθέσουμε τη ζωντανή μας μαρτυρία ότι οι θυσίες και οι αγώνες τους όχι μόνο δεν πήγαν χαμένοι, αλλά άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές», τόνισε μιλώντας ο Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Δημήτρης Πιτσιάβας. «Η 90χρονη δράση του Κόμματος, σημείωσε, δίνει νόημα και δύναμη στους σημερινούς αγώνες μας και στις συγκρούσεις με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Και πρόσθεσε:

«Ο αγώνας αυτός που έχει ξεκινήσει πριν από 90 χρόνια πρέπει να φτάσει ως το τέλος, με ριζικές αλλαγές και ανατροπές ως το επίπεδο της εξουσίας. Μιλάμε για αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι φτιασιδώματα με νέα πρόσωπα ή νέες συμμαχίες. Μια τέτοια λαϊκή εξουσία μπορεί να αναπτύξει σχεδιασμένα τη λαϊκή οικονομία, όπου στόχος θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος». Καταλήγοντας, κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες ευρωεκλογές για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή συμπαράταξη.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν εκ μέρους του ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ η Μυρσίνη Χαραλάμπους και η Ρούλα Κοσκινά από την ΠΕΑΕΑ, ενώ διαβάστηκαν αποσπάσματα από το χρονικό της εκτέλεσης και έγιναν απαγγελίες ποιημάτων από τη χορωδία του Βαλανιού. Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση αποτέλεσε η τοποθέτηση πλάκας προς τιμήν των εκτελεσμένων αγωνιστών στο Λαζαρέτο όπου έγινε και η κατάθεση στεφάνων.

Αντίθετα, αλγεινή εντύπωση και διαμαρτυρία προκάλεσαν στους συγκεντρωμένους οι εργασίες για ανέγερση μνημείου και διαμόρφωση του χώρου στο Λαζαρέτο από το δήμο, με τρόπο που, όπως καταγγέλθηκε και στην εκδήλωση, δε συνάδουν με την ιστορικότητα της εποχής και αλλοιώνουν την ιστορική μνήμη. Στον τόπο που εκτελέστηκαν 118 (καταμετρημένοι) αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που στην πλειοψηφία τους ήταν νέα παιδιά, την περίοδο του 1947-1949.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ