Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις οι προσφυγές κατά Τουρκίας

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και οι προσφυγές Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας, που εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), είναι χωριστά θέματα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ, Ζαν Πολ Κόστα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία με πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πέτρο Αρτέμη, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κόστα ανέφερε ότι το ΕΔΑΔ δε θέλει να συγχέει την πολιτική διευθέτηση προβλημάτων με νομικά ζητήματα, που εγείρονται ενώπιον του.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος όσον αφορά το διαχωρισμό ανάμεσα στο ότι συνάδει με την πολιτική - και βεβαίως δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ - και στα δικαστικά και νομικά ζητήματα», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι μια μελλοντική λύση στο Κυπριακό «θα φέρει όχι μόνο ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση» λόγω των πολλών υποθέσεων που σχετίζονται με το Κυπριακό και βρίσκονται ενώπιον του ΕΔΑΔ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Κόστα είπε ότι ήταν πολύ χρήσιμη η συζήτηση αναφορικά με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η συνάντηση «συμβολίζει και ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ των ανώτατων δικαστηρίων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΕΔΑΔ».

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πέτρος Αρτέμης, υπογράμμισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται στην Κύπρο «με θρησκευτική ευλάβεια».

Είπε επίσης, ότι νωρίτερα σήμερα συνόδευσε τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ σε μια βόλτα κατά μήκος της «πράσινης γραμμής» και εξήγησε την κατάσταση, και πρόσθεσε πως με αυτόν τον τρόπο «αντιλαμβάνεται κάποιος ξένος καλύτερα την πραγματικότητα». Ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ έγινε δεκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ