Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Υποταγή στην εμπορευματοποίηση προς όφελος του κεφαλαίου

Υπέρ μιας «νέας συνάρθρωσης όλων των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας της χώρας», δηλαδή δημόσιων και ιδιωτικών, τάχτηκαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Νέα συνάρθρωση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας της χώρας». Δηλαδή, «του κρατικού συστήματος - δημόσιου συστήματος, των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία και του ιδιωτικού τομέα».

Με μια πομπώδη καταγγελιολογία για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και με εκφράσεις για «αόρατο υπουργό Υγείας», αλλά αφήνοντας στο απυρόβλητο και επί της ουσίας σιγοντάροντας την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, εμφανίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ, Μανώλης Σκουλάκης, ο γραμματέας του Τομέα, Ηλίας Καρανίκας, και η αναπληρώτρια Τύπου, Μαρία Καρακλιούμη.

Και δε θα μπορούσαν βέβαια να θέσουν στο επίκεντρο της κριτικής τους απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων την πολιτική της κυβέρνησης, αφού αυτή αποτελεί συνέχεια της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και καταλήγουν σωρευτικά σε άγρια χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Μάλιστα, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των εργασιακών θεμάτων των γιατρών ωθούν στην επιτάχυνση της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της υπογραφής συλλογικής σύμβασης, όπως προτείνει το υπουργείο Υγείας.

Διαφωνούν μόνο με πλευρές της διαχείρισης

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ με υποκριτικό τρόπο διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες - που κατά μία προσέγγιση είναι 57% -, για την υπερδιόγκωση των χρεών των νοσοκομείων - υπολογίζονται σε 4,4 δισ. ευρώ - και την έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης, που εκτιμάται σε 8,8 δισ. το 2008. Ως κύριες προέταξαν τεχνοκρατικού τύπου αιτίες, όπως την κατάργηση των διαγωνισμών για διοικητές και τις πελατειακές σχέσεις. Αγνόησαν συνειδητά την εμπορευματοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις των δικών τους κυβερνήσεων, που συνεχίζουν και επαυξάνουν με νέα μέτρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Μάλιστα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε στοιχεία νοσηλείας, που με το τιμολόγιο της περιόδου 1993-1998 θα στοίχιζε στα Ταμεία 272 ευρώ και με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ του 1998 - όπως τροποποιήθηκε το 2006 - έφτασε στα 3.057 ευρώ, υποβάλλοντας την ερώτηση αν θα καταργήσουν αυτές τις διατάξεις. Η απάντηση του Γιώργου Φλωρίδη ήταν ότι «ένας απ' τους βασικούς στόχους τους δικούς μας με βάση και την εμπειρία που έχουμε την κυβερνητική και όλα όσα επακολούθησαν από την περίφημη νέα κυβέρνηση, είναι να βάλουμε μια τάξη».

Ενώ στο ερώτημα του «Ρ» αν θα καταργήσουν τις επισκέψεις -κυμαίνονται από 25 μέχρι 150 ευρώ - στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων η απάντηση του Γιώργου Φλωρίδη - που είχε υπογράψει και την απόφαση - ήταν: «Σήμερα δεν έχουμε ανακοίνωση κυβερνητικού προγράμματος. Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί όσον αφορά τις βασικές του πολιτικές κατευθύνσεις. Εξειδικεύσεις θα έχουμε στη συνέχεια».

Δηλαδή, πλήρης υποταγή στην εμπορευματοποίηση, που χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα και ξετινάζει τα ασφαλιστικά ταμεία μετατρέποντάς τα σε χρυσωρυχεία της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας.

Και στο βάθος διευθέτηση...

Κατά τ' άλλα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν ως προτεραιότητες το «νοικοκύρεμα του χώρου της Υγείας και την αντιμετώπιση των φαινομένων σήψης, διαφθοράς και σπατάλης που επιβαρύνουν το σύνολο του ελληνικού λαού».

Ως πεδίο αυτών των προτεραιοτήτων παρουσίασαν - όπως είπε ο Γιώργος Φλωρίδης - τη «νέα συνάρθρωση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας της χώρας». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «του κρατικού συστήματος - δημόσιου συστήματος, των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία και του ιδιωτικού τομέα». Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή της εξίσωσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, που επιχειρεί να επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποθεώνοντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Ο Γιώργος Φλωρίδης τάχτηκε υπέρ της κλαδικής σύμβασης νοσοκομειακών γιατρών και υπουργείου Υγείας, που τελικά καταλήγει στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «`Η εφαρμόζεις, είπε ο Γ. Φλωρίδης, τις εργασιακές σχέσεις που αυτή προβλέπει, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πας σε προσλήψεις χιλιάδων γιατρών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ή οργανώνεις τη συζήτηση έτσι ώστε να καταλήξεις σε μία συλλογική σύμβαση εργασίας μαζί τους, στην οποία θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα». Ο Γιώργος Φλωρίδης άφησε αναπάντητο το ερώτημα του «Ρ» για τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης («opt out»), που σημαίνει δουλειά μέχρι και 65 ώρες τη βδομάδα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ