ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Ψάρεμα σε θολά νερά

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει με το σπαθί του τον τίτλο της δύναμης διαχείρισης του συστήματος. Οι πομπώδεις διακηρύξεις της ηγεσίας του, πως μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, να συμφιλιώσει ανειρήνευτα ταξικά συμφέροντα, διαψεύδονται από την ίδια. Από τη σιωπή της απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το τι θα κάνει με τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί λόγω της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, την οποία φυλάττει ως κόρη οφθαλμού, αλλά και από τη φλυαρία της για άλλα.

Φλυαρεί ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος για το φορολογικό σύστημα και προτείνει: Αρση του φορολογικού άβατου της Εκκλησίας και των εφοπλιστών, πράσινους φόρους και φόρο Tobin, δηλαδή επιβολή ειδικής φορολογίας στις διασυνοριακές βραχυπρόθεσμες κινήσεις κεφαλαίων. Δηλαδή: Το κεφάλαιο κεφάλαιο, συνεπώς κέρδη, εκμετάλλευση κ.λπ., αλλά να φορολογείται ...δικαιότερα!

Ακούσαμε τον Αλ. Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ να:

-- Φλυαρεί για το «δογματικά προσανατολισμένο στην κερδοφορία» μοντέλο, εισάγοντας διά της πλαγίας την ουτοπική άποψη ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα άλλο μη δογματικά προσανατολισμένο στην κερδοφορία.

-- Μιλά για «ανίχνευση νέων μοντέλων ανάπτυξης», ισχυριζόμενος, εμμέσως, ότι η ανάπτυξη έχει ουδέτερο χαρακτήρα και μπορεί να ωφελεί τους πάντες.

-- Ομνύει στην «κοινωνική συνοχή», στην αρμονική, δηλαδή, συνύπαρξη εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων.

Τον ακούσαμε να προτείνει: «Αναδιανομή του πλούτου». Πώς και με ποιον τρόπο, άραγε, η «ριζοσπαστική αριστερά» θα αναδιανείμει πλούτο; Από ποιον θα πάρει και πώς θα τα πάρει; Πάντως, όχι από την πλουτοκρατία. Είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Υποθέτω θα με ρωτήσετε, πού θα βρείτε τα λεφτά; Η απάντησή μου είναι: Τα λεφτά τα βλέπετε γύρω σας. Πλούτος υπάρχει. Υπάρχει στους εξοπλισμούς»! Δηλαδή, 1.000 ευρώ για 370.000 φτωχούς όσο κοστίζει «μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού» ή επίδομα θέρμανσης για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους όσο κοστίζουν «δέκα πολεμικά αεροσκάφη»!!!

Να προτείνει: «Ενα δικαιότερο φορολογικό σύστημα». Κι όμως, οι παραγωγοί του πλούτου μπορούν και δικαιούνται να μην πληρώνουν κανένα φόρο. «Κράτος με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, που θα παρεμβαίνει υπέρ των φτωχών». Δεν είναι, όμως, το κράτος αταξικό ή υπερταξικό. Εκφράζει τα συμφέροντα της τάξης που έχει την εξουσία. Κοροϊδεύει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος πως, χωρίς να θιχτεί ούτε τρίχα αυτής της εξουσίας, το δικό της κράτος θα τεθεί στην υπηρεσία του λαού. Αλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ περίπου τα ίδια λέει.

Δεν έχει πρόβλημα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την «αγορά», καμία «δογματική εμμονή», όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Αλ. Τσίπρας. Απλά, «η ιδιωτική σφαίρα δεν μπορεί να καλύψει με επάρκεια» ορισμένα αγαθά, συνεπώς αυτά θα είναι «άβατο» για το κεφάλαιο. Εδώ υπονοεί ότι ο δημόσιος τομέας, συνυπάρχοντας με τον ιδιωτικό, θα καλύπτει με επάρκεια «αυτά τα αγαθά». Μόνο που ο ιδιωτικός τομέας κατατρώγει το δημόσιο, όπως έδειξε η ίδια η ζωή, με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων του ευρωμονόδρομου που προσκυνά. «Πώς θα ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή, όταν το καρτέλ τούς έχει στραγγαλίσει. Πώς θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε χιλιάδες από τη μέγκενη των τραπεζών. Είναι ερωτήματα. Εχουμε απαντήσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Καμία απάντηση δεν έχουν. Ψαρεύουν σε θολά νερά. Αλλά ο λαός δεν είναι ψάρι. Εχει κριτήριο, μπορεί να εκτιμήσει και να καταχωρήσει εκεί που πρέπει δυνάμεις που του υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

«Θανάσιμο αμάρτημα» η ανυπακοή στον εργοδότη

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τα 17 θανάσιμα αμαρτήματα (συμπεριφορές ή ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν την απόλυσή σας δίχως προειδοποίηση». Ετσι τιτλοφορεί η διοίκηση του LEDRA MARIOT μια λίστα αναρτημένη στους χώρους του προσωπικού, όπου, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγεται το εξής: «Αρνηση εκτέλεσης λογικών εντολών, ή απαιτήσεων προϊστάμενου ή διευθυντού, μετά από προειδοποίηση ότι η τέτοια άρνηση ενδέχεται να επιφέρει την απόλυση»!

Τι, άραγε, εκτιμά ως «λογική» εντολή η εργοδοσία; Το να καθαρίζει μια καμαριέρα 16 δωμάτια σε οκτώ ώρες όταν χρειάζονται σχεδόν οι διπλάσιες, σε ποια λογική υπακούει; Το να εκτελεί ένας μπουφετζής και καθήκοντα σερβιτόρου λυγίζοντας απ' την εντατικοποίηση, είναι λογικό; Το να εξαρτάται η οικογένεια ενός εργάτη απ' το αν θα χτυπήσει το τηλέφωνό του για να τον προσλάβουν στις 9 το πρωί και να τον απολύσουν στις 9 το βράδυ, είναι λογικό; Γιατί, πότε και τι φτάνει η εργοδοσία να «απαιτεί» από τους εργαζόμενους, γιατί η μη συμμόρφωσή τους γίνεται λόγος απόλυσης;

Τα ερωτήματα ασφαλώς είναι ρητορικά. Απλά, το παραπάνω είναι ένα ακόμα παράδειγμα, που επιβεβαιώνει πόσο αποφασισμένο είναι το κεφάλαιο να υπερασπιστεί την «ανταγωνιστικότητα», αλλά και πόσο εκ διαμέτρου αντίθετα είναι τα συμφέροντά του με αυτά των εργαζομένων. Το μεν πρώτο υπακούει στη «λογική» της αύξησης της κερδοφορίας του. Οι δε δεύτεροι πρέπει να υπερασπιστούν τη λογική τού να γεύεται τον πλούτο εκείνος που τον παράγει.

Οι «ευαισθητοποιημένοι» της Πάρνηθας

Από τις 4 Σεπτέμβρη είναι γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, που ενέκρινε το τροποποιημένο Προεδρικό Διάταγμα για την Πάρνηθα και οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του βουνού. Επρεπε όμως να φέρει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής για να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση που να ζητά απόσυρση του ΠΔ και συμπαράσταση στον αγώνα της Επιτροπής «Δράση για την Πάρνηθα».

Το ΝΣ βέβαια αποφάσισε ομόφωνα να συμπαρασταθεί σε κάθε αγώνα ώστε να μην προωθηθεί το ΠΔ. Εδειξαν όμως μέχρι πού έφτανε το ενδιαφέρον τους. Και δεν είναι μόνο η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής που εδώ και μέρες έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Είναι πολλοί εκείνοι που μετά την περσινή καταστροφή του βουνού εμφανίστηκαν ως όψιμοι υπερασπιστές της Πάρνηθας και διοργάνωναν συναυλίες, έστηναν διάφορα «παρατηρητήρια», έφερναν πατριάρχες και προέδρους για περιπάτους και κόπτονταν για τα ελάφια και τα έλατα. Κουβέντα όμως δεν είπαν όταν το καζίνο άρχισε έργα αναβάθμισης, όπως και τώρα κάνουν πως δεν άκουσαν για το Τεχνολογικό Πάρκο που πάει να στηθεί στο βουνό ή τη διαχείριση που σχεδιάζεται για το Κτήμα Τατοΐου. Γίνεται πλέον κάτι παραπάνω από αντιληπτός ο ρόλος που παίζουν οι διάφοροι ευαισθητοποιημένοι με την Πάρνηθα!

Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται...

Τα υπουργεία Οικονομίας και Παιδείας ανακοίνωσαν χτες ότι θα εκπαιδεύσουν στη χρήση νέων τεχνολογιών 40.000 γονείς παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και στόχο έχει να εκπαιδεύσει τους γονείς «σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες και περιεχόμενο που μπορεί να βρεθεί στον Παγκόσμιο Ιστό για μαθητές Γυμνασίου, και ειδικότερα στις υπηρεσίες και το περιεχόμενο της Διαδικτυακής Πύλης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου». Με άλλα λόγια, να μάθουν οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους στη μελέτη, στα μαθήματα και τις εργασίες τους, αναζητώντας πληροφορίες από το Ιντερνετ.

Οταν, όμως, το σχολείο τείνει να αντιγράφει όλο και περισσότερο τη σαβούρα της τηλεόρασης και του Ιντερνετ, αυτό που πραγματικά χρειάζεται να κάνουν οι γονείς δεν είναι να εκπαιδευτούν κι οι ίδιοι για να αναζητούν πληροφορίες μέσα στη σαβούρα και να ξεσκαρτάρουν τα «ξερά από τα χλωρά» του Ιντερνετ... Το ζητούμενο για τους γονείς είναι να αντισταθούν ακριβώς σ' αυτό το χαρακτήρα του σχολείου, να αντιτάξουν απέναντι στις «χρηστικές δεξιότητες» που σερβίρουν στα παιδιά τους, την απαίτηση για ουσιαστική μόρφωση.

Ανάλογα τη συγκυρία και ο ρόλος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παραμονές των εκλογών του 1996, είχε στείλει ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, το οικονομικό του επιτελείο στο υπουργείο Οικονομίας (αποτελούνταν κατά βάση από καθηγητές Πανεπιστημίου, μεταξύ αυτών και ο Γ. Αλογοσκούφης), προκειμένου ...να παρουσιάσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα. Αντιδρώντας, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εφαρμογή του ανεδαφική... Τυχόν εφαρμογή των μέτρων, έλεγαν, θα οδηγούσε τον κρατικό προϋπολογισμό σε εκτροχιασμό.

Σχολιάζοντας προχτές ο Γ. Αλογοσκούφης την οικονομική πρόταση του ΠΑΣΟΚ - την παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ - αφού τη στόλισε με χαρακτηρισμούς τού τύπου «κινείται μεταξύ τριτοκοσμικού σοσιαλισμού και άκρατου λαϊκισμού» ανέφερε ότι βρίσκεται εκτός των πλαισίων της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, δε λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την ...ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλπ. Τυχόν, δε, εφαρμογή των μέτρων θα κόστιζε στον προϋπολογισμό 11,6 δισ. ευρώ...

Προσέξτε τώρα. Ο Αλογοσκούφης καταγγέλλει τον Παπανδρέου ότι κινείται εκτός κοινοτικής νομιμοφροσύνης. Ο δε Παπανδρέου (ως ΠΑΣΟΚ) είχε καταγγείλει τον Αλογοσκούφη το 1996 για τον ίδιο ακριβώς λόγο! Κοινώς, μας δουλεύουν και οι δύο. Στα πλαίσια του κομματικού ανταγωνισμού για την κατάκτηση της εξουσίας, και τα δύο κόμματα εκτρέπονται σε ακατάσχετο λαϊκισμό. Γιατί, όταν κερδίσουν τις εκλογές, τότε θυμούνται ότι υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις... Το γεγονός ότι, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, μετατρέπονται σε επικίνδυνους δημαγωγούς, ενδυόμενοι το μανδύα του λαϊκισμού, δεν πρέπει να παραπλανήσει κανέναν.


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ