ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Απεργούν σήμερα οι γιατροί

Σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 11.30 π.μ., καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Από παλιότερη κινητοποίηση των γιατρών
Από παλιότερη κινητοποίηση των γιατρών
Με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, ώρα 11.30 π.μ., οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας συμμετέχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία των Γιατρών. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) καλεί σε ενεργό συμμετοχή και δράση, καταδικάζοντας το «διάλογο» με το υπουργείο και το ευνουχισμένο διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ.

Επίσης, καλεί τους γιατρούς να απορρίψουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, είτε έχουν ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία (Προεδρικά Διατάγματα 1999 και 2005) είτε όχι (ατομικές συμβάσεις, ανενεργός χρόνος, εφημερία) και να διεκδικήσουν σταθερό 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, Βαρέα και Ανθυγιεινά, μια ενεργό εφημερία τη βδομάδα, μαζικές προσλήψεις γιατρών με 1.700 καθαρά κατώτερο βασικό μισθό στον ειδικευόμενο γιατρό με την αντίστοιχη κλιμάκωση.

Χτες, η ΕΙΝΑΠ έδωσε συνέντευξη Τύπου. Μιλώντας εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης, στάθηκε στην αναγκαιότητα να απορρίψουν οι εργαζόμενοι κάθε ευρωενωσιακή και εθνική διάταξη που οδηγεί κατευθείαν στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Αποκάλυψε ακόμα ότι στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν λίστες που ξεπερνούν και τον ένα χρόνο, όπως αυτό συμβαίνει σε μια απ' τις ορθοπεδικές κλινικές του νοσοκομείου. Επίσης, κατάγγειλε ότι δεν εκτελούνται παραγγελίες για αντιδραστήρια αξίας 3.000 ευρώ στο ανοσολογικό εργαστήριο, γιατί δεν έχουν εξοφληθεί παλιότερα χρέη. Ετσι, οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου πληρώνουν 100 ευρώ. Επίσης, κατάγγειλε ότι η κεντρική υπηρεσία προμηθειών δεν έχει εγκρίνει παραγγελίες δύο μηνών για υλικά επίσης του ανοσολογικού εργαστηρίου...

Στη Θεσσαλονίκη

Συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Οπως κατήγγειλαν οι γιατροί, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 2.200 άτομα λόγω έλλειψης κρεβατιών εντατικής, ενώ πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται στη Βόρεια Ελλάδα, αφού υπάρχουν μόνο 8 κλίνες εντατικής θεραπείας παίδων από τη Λάρισα μέχρι τον Εβρο. Προειδοποιητική στάση εργασίας έγινε και στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Αναβρασμός για την αργία της Κυριακής

Στα καταστήματα της πόλης περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Διαμαρτυρία σήμερα στη δημοτική αρχή

«Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μεγαλεμπόρων όπως παλιότερα η επέκταση του ωραρίου. Γι'?αυτό πρέπει να κινητοποιηθείτε, να μην επιτρέψετε τέτοιου είδους μέτρα τα οποία μαζί με αυτά που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δε θα αφήσουν κανένα μικρό μαγαζί ανοιχτό».

Το παραπάνω κάλεσμα απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας σε καταστηματάρχες των Ανω Λιοσίων, κατά τη διάρκεια περιοδείας που έκανε χτες στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Ο βουλευτής συζήτησε με τους καταστηματάρχες για την απόφαση του γαλάζιου δημάρχου και της πράσινης νομαρχίας να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. Τους κάλεσε να δώσουν δυναμική απάντηση με μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του δήμου, που διοργανώνουν σήμερα, στις 1.30 το μεσημέρι το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η ΟΒΣΑ και σωματεία της περιοχής.

Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους δήλωναν την αντίδρασή τους στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, για την οποία, όπως κατήγγειλαν, δε ρωτήθηκαν ποτέ. Ηδη έχουν μαζευτεί πάνω από 60 υπογραφές καταστηματαρχών του δήμου σε κείμενο που ζητάει την άμεση απόσυρση του μέτρου και τις οποίες θα καταθέσουν στη διοίκηση του δήμου.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΕΣΕΝ
Σε αποχή από σήμερα

Αποχή από τα μαθήματα αρχίζουν από σήμερα και μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη οι μηχανικοί στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, ενάντια στη διαχρονική απαξίωση, υποβάθμιση, εγκατάλειψη, στην οποία έχει καταδικάσει το ΚΕΣΕΝ η αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική, με στόχο την εμπορευματοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο είναι ότι ακόμα δεν έχουν γίνει οι στοιχειώδεις επισκευές στην κτιριακή του υποδομή, που, σύμφωνα με το ΥΕΝ, θα έπρεπε να είχαν αρχίσει τον περασμένο Μάη! Το μισό κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο, δηλαδή είναι ετοιμόρροπο και απειλεί τη ζωή 1.000 και πλέον ανθρώπων που μπαινοβγαίνουν εκεί μέσα.

Οι μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ σήμερα, στο πλαίσιο της αποχής, θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας και θα συναντηθούν με την ΠΝΟ. Κινητοποίηση ετοιμάζουν και για τις 22 του μήνα, οπότε και έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα και της διοίκησης της ΠΝΟ.

Οι μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ απαιτούν «να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας, της υγιεινής και λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας». Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που απαλλάσσουν τους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ΝΑΤ που πλήττουν και το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης. Αποκλειστικά ενιαία δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ενταγμένη στο υπουργείο Παιδείας, ισοτιμία των διπλωμάτων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς κ.ά.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΤΡΟ: Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του Μετρό από τις 12 σήμερα το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η διοίκηση στην υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008, καθώς και για την άρνησή της να εφαρμόσει την προηγούμενη σύμβαση (2006 - 2007).

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΠΘ: Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα, Πέμπτη, οι συμβασιούχοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Σήμερα και αύριο, το Σωματείο Εργαζομένων στις εργολαβίες πραγματοποιεί 48ωρη απεργία. Το Σωματείο Εργαζομένων με Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου προχωρά σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας, με συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο κτίριο της διοίκησης. Ανάμεσα στα άλλα που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι είναι και η άρνηση εργολάβου να επαναπροσλάβει εργαζόμενη που έμεινε έγκυος.

«ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Εθνική Ασφαλιστική» ενάντια στα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας να αναζητήσει «στρατηγική συνεργασία» με άλλον ιδιώτη με στόχο την ανάπτυξη της θυγατρικής της εταιρείας του ομίλου «Εθνική Ασφαλιστική». Γεγονός που συνδυάζεται με μείωση των καταστημάτων της ασφαλιστικής από 45 σε 5 και μείωση του προσωπικού, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα θα κάνουν στάση εργασίας (7.45 - 10.45) και θα πραγματοποιηθεί κοινή συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της «Εθνικής Ασφαλιστικής» στις 10 το πρωί.

HENKEL: Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ) ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων και για τα άλλα προβλήματα στην εταιρεία HENKEL. Η ημερομηνία της απεργίας θα καθοριστεί σε συντονισμό με το επιχειρησιακό σωματείο.

«ΣΑΡΑΝΤΗΣ»: Αγωνιστική παρέμβαση στην εταιρεία καλλυντικών προϊόντων «ΣΑΡΑΝΤΗΣ» (στη Βοιωτία) προετοιμάζει η Ομοσπονδία Φαρμάκου, για να σταματήσει η εντεινόμενη πίεση που δέχεται ο συνδικαλιστής (εκλεγμένος στο ΔΣ του κλαδικού συνδικάτου Βοιωτίας) Γιώργος Κατάτσης από την εργοδοσία, η οποία «χτυπά» δικαιώματα που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΡΜΗΣ»: Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στο Ειδικό Κέντρο «Ερμής», καταγγέλλοντας την τρομοκρατική συμπεριφορά της διοίκησης, η οποία παραμένει ίδια επί 20 χρόνια. Καταγγέλλουν παρεμβάσεις του ΔΣ στο επιστημονικό τους έργο, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές εκ μέρους της διοίκησης, άρνηση εγγραφής νέων μελών στο Σύλλογο, στον οποίο έχουν να γίνουν εκλογές εδώ και πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο γραμματέας της ΕΣΑμεΑ φαίνεται να έχει εκλεγεί από αυτό το συγκεκριμένο Σύλλογο!

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Παρασκευή, τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Λάρισας, Μαγνησίας, Πειραιά, Αργολίδας, Εβρου, αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη επίθεση που δέχονται από το δικηγορικό γραφείο Νικολουτσόπουλου και προβάλλοντας διεκδικήσεις που αφορούν στα μεγάλα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ. στην πλ. Ομονοίας, την ώρα που στο Ειρηνοδικείο θα εκδικάζεται αγωγή του δικηγόρου Νικολουτσόπουλου κατά καθαρίστριας. Θα ακολουθήσει διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας. Χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Με καθημερινές περιοδείες κορυφώνεται η προετοιμασία του Συνδικάτου για την επιτυχία των εκλογών που ορίστηκαν να γίνουν από 6 έως 31 του Οκτώβρη. Οι εκλογές θα γίνονται καθημερινά Δευτέρα - Σάββατο στα κατά τόπους παραρτήματα, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., και τις Κυριακές, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. Κάλπες θα στηθούν και στους τόπους δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ