ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ
«Πέρασε» το απαράδεκτο νομοσχέδιο

Στον επικίνδυνο δρόμο της δημιουργίας ιδιωτικών στρατών που θα στρέφονται κατά του μαζικού λαϊκού κινήματος, κινείται η κυβέρνηση ψηφίζοντας χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εταιρείες «σεκιούριτι». Σύμμαχο σ' αυτήν την προσπάθεια βρήκε τον ΛΑ.Ο.Σ. που εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση. «Πλάτες» έβαλε και το ΠΑΣΟΚ - επί των ημερών του οποίου γιγαντώθηκαν οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας - που άσκησε επιδερμική κριτική σε ορισμένα μόνο άρθρα του νομοσχεδίου χωρίς να αμφισβητεί τη φιλοσοφία του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι είναι αναγκαία η παρουσία των εταιρειών «σεκιούριτι» γιατί οι καιροί έχουν δημιουργήσει τέτοιες ελλείψεις και τέτοια προβλήματα, τέτοια ανάγκη αστυνόμευσης ακόμα και σε ιδιωτικές δραστηριότητες που το κράτος δεν μπορεί να τις καλύψει. Υπενθύμισε ότι η θεσμοθέτηση της ιδιωτικής αστυνομίας έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1997 και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση απλώς διορθώνει ένα κάπως ολοκληρωμένο πλαίσιο που παρέλαβε. Κατά τον Π. Παυλόπουλο με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εταιρειών «σεκιούριτι» και λαμβάνονται μέτρα για την οπλοφορία όσων δουλεύουν σε αυτές.

Οι ομιλητές του ΠΑΣΟΚ δε διευκρίνισαν την τελική τους στάση για το νομοσχέδιο (στην ψήφισή του επί της αρχής όσο και στην ομιλία του ο εισηγητής του Γ. Ντόλιος δε δήλωσε ότι το καταψηφίζει) και αρκέστηκαν σε παρατηρήσεις σε επιμέρους άρθρα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση όσων επανδρώνουν τις εταιρείες «σεκιούριτι» ή τα ασυμβίβαστα όσων κατέχουν τέτοιες εταιρείες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής αφού υπενθύμισε ότι ο δρόμος για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας άνοιξε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε ότι η εκχώρηση της δημόσιας τάξης σε ιδιωτικές εταιρείες έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με το Σύνταγμα που αναφέρει ότι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης είναι αρμοδιότητα του κράτους. «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση με την εκχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες; Σήμερα ιδιωτική αστυνομία, αύριο ιδιωτικές φυλακές, μεθαύριο ιδιωτικά δικαστήρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Εύα Μελά έκανε λόγο για διεύρυνση των τομέων που επιτρέπεται η οπλοφορία. «Εμείς, τόνισε, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οπλοκατοχή και οπλοφορία των ιδιωτικών αυτών εταιρειών. Είμαστε αντίθετοι γενικότερα στη φύλαξη δημόσιας περιουσίας ή δημόσιων υποθέσεων από ιδιωτικές εταιρείες. Και εδώ είναι σοβαρό ότι πάλι σε υπουργική απόφαση μετατίθεται ο καθορισμός προϋποθέσεων χορήγησης άδειας οπλοκατοχής, αριθμών αδειών κλπ. Μάλιστα, να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έρχεται εκ των υστέρων, όταν αυτές οι εταιρείες δρουν ανενόχλητες ήδη και δραστηριοποιούνται με εκβιασμούς, πουλώντας προστασία σε κέντρα, σε μαγαζιά, σε επιχειρήσεις, πράγματα που είναι γνωστά». Αλλωστε, συνέχισε, υπάρχουν και πρόσφατοι θάνατοι από αυτήν την ανεξέλεγκτη δράση των μπράβων των εταιρειών αυτών.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΝ.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Τιμή στους εκτελεσμένους ήρωες

Συνέχιση και ένταση των αγώνων σήμερα στην προοπτική η εργατική τάξη και ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση, ήταν το μήνυμα, και συνάμα υπόσχεση, που δόθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν στην Αγριλιά Μεσολογγίου Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 34ου Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ.

Μπροστά από την πύλη του Πεδίου βολής, στον τόπο που είναι ποτισμένος με το αίμα εκατοντάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν την περίοδο 1946-1949 από τους εκπροσώπους της εγχώριας αστικής τάξης εκείνης της εποχής και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, πλήθος κομμουνιστών και νεολαίων της ΚΝΕ, συγγενείς και συναγωνιστές των εκτελεσμένων, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος τίμησαν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά και τις αξίες της κοινωνικής προκοπής, της ελευθερίας και του σοσιαλισμού.

Στο χρονικό των εκτελέσεων αυτών, στα αιτήματα της πάλης του λαού σήμερα, στην αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Χρήστος Νικολόπουλος, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Μεσολογγίου του ΚΚΕ, ενώ καταγγέλθηκε η απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια της διοίκησης του στρατοπέδου Μεσολογγίου να μην επιτρέψει να γίνει η εκδήλωση μέσα στον τόπο εκτέλεσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην πόλη του Μεσολογγίου, με ομιλία από τον Ανδρέα Μασαούτη, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Μεσολογγίου του ΚΚΕ και με συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα, που ακολούθησε.

Εκδήλωση τιμής στην Αντίσταση

Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην Παργινόσκαλα πραγματοποιούν η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, το ΝΣ της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη και ώρα 10 π.μ. στο μνημείο στο Παντοκράτορα.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χιλιάδες στρέμματα ορυζώνων «κάηκαν»

Χιλιάδες στρέμματα ορυζώνων στην περιοχή της Χαλάστρας και του Καλοχωρίου στο νομό Θεσσαλονίκης «κάηκαν» φέτος, όπως καταγγέλλουν οι καλλιεργητές. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν την καταστροφή στη μεγάλη αγωγιμότητα του νερού. (Το καθαρό νερό έχει μηδενική σχεδόν αγωγιμότητα. Επειδή όμως το οποιοδήποτε πόσιμο νερό περιέχει άλατα, η αγωγιμότητά του είναι τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερα άλατα περιέχει).

Υποστηρίζουν ότι φέτος πέρασε θαλασσινό νερό μέσα από το σύστημα άρδευσης των χωραφιών, ενώ προσθέτουν πως την προηγούμενη χρονιά άρχισε πιλοτικά η επεξεργασία λυμάτων για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Χαλάστρας και του Καλοχωρίου. Πάντως, η ΕΥΑΘ σχετικά με τη μέθοδο επεξεργασίας λυμάτων και την επαναχρησιμοποίησή τους για άρδευση επισημαίνει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, αφού οι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού αλλά και η επεξεργασία που γίνεται ακολουθούν όλα τα απαραίτητα στάδια.

Κινητοποιήσεις αστυνομικών

Σειρά κινητοποιήσεων στο προσεχές διάστημα, με αφορμή την αντίθεσή τους στην αλλαγή του υπάρχοντος Κώδικα Μεταθέσεων στην ΕΛ.ΑΣ, εξήγγειλε προχτές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Η αρχή, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει στις αρχές του Οκτώβρη στην Αθήνα με πανελλαδική ένστολη κινητοποίηση και θα ακολουθήσουν άλλης μορφής διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Χτες, το προεδρείο της ΠΟΑΣΥ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος - που όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές επιστρέφει τον Ελληνα αστυνομικό στην εποχή «του μπάρμπα στην Κορώνη» αφού αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας τη μετάθεση του οποιουδήποτε αστυνομικού - δε θα προχωρήσει αν δε συμφωνήσουν και οι συνδικαλιστικοί φορείς. Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, βρίσκεται ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος «πιστεύει ότι έτσι θα φτιάξει η Αστυνομία».

ΠΟΑΣΥ
Καταγγέλλει το απαράδεκτο «σήμα» της Ασφάλειας

Την ενέργεια του γραφείου επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας της Αθήνας, να χαρακτηρίσει (σε έγγραφό της) ως επικίνδυνους τα μέλη του ΠΑΜΕ και των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ που θα συμμετείχαν σε κινητοποίηση για την επέτειο της ρίψης ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο χώρο μας δείχνουν ότι επιχειρείται στροφή σε "μαύρες" μέρες, που είχαν καταστήσει τον αστυνομικό άβουλο και πειθήνιο όργανο καταστολής εναντίον των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του λαού». Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχετικό έγγραφο της Αστυνομίας αναφερόταν ότι «στην εκδήλωση (σ.σ. πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη) έχουν κληθεί να συμμετάσχουν μέλη του ΠΑΜΕ, Κομματικών Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ κ.α. φιλειρηνικών οργανώσεων και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών από έκνομες ενέργειες των συγκεντρωθησομένων».

Εκδήλωση για την ίδρυση του ΕΑΜ

Την Πέμπτη 25/9 στα Προπύλαια

Εκδήλωση τιμής για την 67η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ (27.9.1941), οργανώνουν, την Πέμπτη 25.9.2008 και ώρα 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, οι ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις(ΠΟΑΟ και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ