Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ
«Πέρασε» το απαράδεκτο νομοσχέδιο

Στον επικίνδυνο δρόμο της δημιουργίας ιδιωτικών στρατών που θα στρέφονται κατά του μαζικού λαϊκού κινήματος, κινείται η κυβέρνηση ψηφίζοντας χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εταιρείες «σεκιούριτι». Σύμμαχο σ' αυτήν την προσπάθεια βρήκε τον ΛΑ.Ο.Σ. που εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση. «Πλάτες» έβαλε και το ΠΑΣΟΚ - επί των ημερών του οποίου γιγαντώθηκαν οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας - που άσκησε επιδερμική κριτική σε ορισμένα μόνο άρθρα του νομοσχεδίου χωρίς να αμφισβητεί τη φιλοσοφία του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι είναι αναγκαία η παρουσία των εταιρειών «σεκιούριτι» γιατί οι καιροί έχουν δημιουργήσει τέτοιες ελλείψεις και τέτοια προβλήματα, τέτοια ανάγκη αστυνόμευσης ακόμα και σε ιδιωτικές δραστηριότητες που το κράτος δεν μπορεί να τις καλύψει. Υπενθύμισε ότι η θεσμοθέτηση της ιδιωτικής αστυνομίας έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1997 και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση απλώς διορθώνει ένα κάπως ολοκληρωμένο πλαίσιο που παρέλαβε. Κατά τον Π. Παυλόπουλο με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εταιρειών «σεκιούριτι» και λαμβάνονται μέτρα για την οπλοφορία όσων δουλεύουν σε αυτές.

Οι ομιλητές του ΠΑΣΟΚ δε διευκρίνισαν την τελική τους στάση για το νομοσχέδιο (στην ψήφισή του επί της αρχής όσο και στην ομιλία του ο εισηγητής του Γ. Ντόλιος δε δήλωσε ότι το καταψηφίζει) και αρκέστηκαν σε παρατηρήσεις σε επιμέρους άρθρα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση όσων επανδρώνουν τις εταιρείες «σεκιούριτι» ή τα ασυμβίβαστα όσων κατέχουν τέτοιες εταιρείες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής αφού υπενθύμισε ότι ο δρόμος για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας άνοιξε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε ότι η εκχώρηση της δημόσιας τάξης σε ιδιωτικές εταιρείες έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με το Σύνταγμα που αναφέρει ότι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης είναι αρμοδιότητα του κράτους. «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση με την εκχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες; Σήμερα ιδιωτική αστυνομία, αύριο ιδιωτικές φυλακές, μεθαύριο ιδιωτικά δικαστήρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Εύα Μελά έκανε λόγο για διεύρυνση των τομέων που επιτρέπεται η οπλοφορία. «Εμείς, τόνισε, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οπλοκατοχή και οπλοφορία των ιδιωτικών αυτών εταιρειών. Είμαστε αντίθετοι γενικότερα στη φύλαξη δημόσιας περιουσίας ή δημόσιων υποθέσεων από ιδιωτικές εταιρείες. Και εδώ είναι σοβαρό ότι πάλι σε υπουργική απόφαση μετατίθεται ο καθορισμός προϋποθέσεων χορήγησης άδειας οπλοκατοχής, αριθμών αδειών κλπ. Μάλιστα, να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έρχεται εκ των υστέρων, όταν αυτές οι εταιρείες δρουν ανενόχλητες ήδη και δραστηριοποιούνται με εκβιασμούς, πουλώντας προστασία σε κέντρα, σε μαγαζιά, σε επιχειρήσεις, πράγματα που είναι γνωστά». Αλλωστε, συνέχισε, υπάρχουν και πρόσφατοι θάνατοι από αυτήν την ανεξέλεγκτη δράση των μπράβων των εταιρειών αυτών.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν γίνεται με περισσότερη καταστολή, αλλά με περισσότερα μέτρα προστασίας (2021-09-22 00:00:00.0)
Ο Τραμπ πρότεινε ένοπλους καθηγητές (2018-02-23 00:00:00.0)
Εμπρησμοί σε κτίρια και αυτοκίνητα (2008-11-13 00:00:00.0)
Καταστολή στο «ΠΟΡΤΟ - ΚΑΡΡΑΣ» (2000-02-17 00:00:00.0)
"Σεκιουριτάδες" στον ΗΣΑΠ! (1997-09-16 00:00:00.0)
Στη φυλακή ο Παναγιωτόπουλος (1996-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ