Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν γίνεται με περισσότερη καταστολή, αλλά με περισσότερα μέτρα προστασίας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σήμερα στις 5 μ.μ.

Κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 5 μ.μ. οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, αντιδρώντας στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ανάθεση του ελέγχου της πρόσβασης φοιτητών και προσωπικού στα πανεπιστήμια σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, παράλληλα δε απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το άνοιγμα των πανεπιστημίων.

Οπως τονίζει η ανακοίνωση: «Δυο βδομάδες πριν από το άνοιγμα των σχολών, η κυβέρνηση φέρνει σε άσχετο νομοσχέδιο τροπολογία για τον έλεγχο της πρόσβασης φοιτητών και προσωπικού στα πανεπιστήμια από ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. Εάν θεωρεί ότι οι φοιτητές θα δεχτούμε την ένταση της καταστολής από την πίσω πόρτα μετά την αναβολή εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, είναι βαθιά γελασμένη».

Παράλληλα οι Σύλλογοι καταγγέλλουν τις δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, για τη θέσπιση κάρτας εισόδου στα μεγάλα πανεπιστήμια. Σχολιάζουν στην ανακοίνωση: «Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τις πρυτανικές αρχές που καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις της να τρομοκρατήσει τους φοιτητικούς συλλόγους, είτε με την ένταση της καταστολής και τις συλλήψεις είτε με τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων των συνδικαλιστών που όλο αυτό το διάστημα δεν επέτρεψαν να κυριαρχήσει σιγή νεκροταφείου μέσα στις σχολές.

Την ίδια ώρα που θα έπρεπε να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες των πανεπιστημίων σε διδακτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια ώστε να εξασφαλιστεί με ασφαλείς όρους η διά ζώσης διδασκαλία (σχολαστικός καθαρισμός χώρων, κλιμάκια, αποστάσεις στις αίθουσες κ.λπ.), η κυβέρνηση προωθεί την είσοδο εργολάβων και σεκιούριτι στις σχολές μας, για τους οποίους μάλιστα "υπάρχει δυνατότητα να παρασχεθεί έκτακτη επιχορήγηση". Οι φοιτητές απαιτούμε τα λεφτά αυτά, όπως και τα 30 εκατομμύρια της πανεπιστημιακής αστυνομίας, να δοθούν για τις πραγματικές ανάγκες μας στη μόρφωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Οι Σύλλογοι τονίζουν πως τα μέτρα που δήθεν αποσκοπούν στην ασφάλεια των φοιτητών αποτελούν «κάλπικες δικαιολογίες», και πως πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών θα ήταν αυτά των δωρεάν rapid test και μέσων ατομικής προστασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές, της στελέχωσης των ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων και την παρακολούθηση των εμβολιασμών, όπως και το πύκνωμα των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς τα ιδρύματα.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν γίνεται με περισσότερη καταστολή, αλλά με περισσότερους υγειονομικούς, ενημέρωση και μέτρα προστασίας! Απαιτούμε άμεσα να διαθέσει η κυβέρνηση έκτακτο χρηματικό κονδύλι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των φοιτητών στις σχολές τους», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ