ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΕΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ
Εξοργισμένοι οι κάτοικοι μετά την αποκάλυψη του «Ρ»
  • Οι κάτοικοι της περιοχής, που εδώ και μήνες λένε το νερό νεράκι, τώρα βλέπουν ότι παίζονται «χοντρές» δουλειές στις πλάτες τους με την ανοχή τοπικών παραγόντων και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Εκατοντάδες επικοινώνησαν με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα αναζητούσαν ένα φύλλο του «Ρ» με το δημοσίευμα. Το ρεπορτάζ μοιράστηκε σε φωτοαντίγραφα σε πολλά χωριά της περιοχής

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» αναφορικά με τις ενέργειες της Μονής Γοργοεπηκόου στη Νεστάνη Αρκαδίας, προκειμένου να εμπορευτεί το νερό που αναβλύζει από πηγές του Αρτεμισίου σε βάρος των κατοίκων της περιοχής και ολόκληρου του νομού που υποφέρουν από την έλλειψή του και, παράλληλα, να «κατοχυρώσει» χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, με κιτάπια αμφίβολης εγκυρότητας της τουρκοκρατίας.

Οι κάτοικοι της περιοχής στην κυριολεξία τους τελευταίους μήνες λένε το νερό νεράκι, αφού οι μπίζνες που θέλει να κάνει η Μονή με την ανοχή τοπικών παραγόντων και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους έχουν στερήσει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις πηγές της περιοχής. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, χτες μόλις αποκαλύφθηκε από τον «Ρ» το τι ακριβώς συμβαίνει, εξοργίστηκαν και δήλωναν ότι θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν αυτά τα σχέδια.

Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης που σήμανε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» είναι ότι πολλοί προσπαθούσαν να βρουν ένα φύλλο της εφημερίδας μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ δεκάδες έρχονταν σε επαφή με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί για το θέμα. Το ρεπορτάζ του «Ρ» σε πολλά φωτοαντίγραφα κυκλοφόρησε και μοιράστηκε σε κάθε χωριό κοντά στη Νεστάνη.

Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν διαπίστωσαν ότι η Μονή έχει βρει και τον επενδυτή που θα στήσει εμφιαλωτήριο νερού... με τον τίτλο «Holy Ventures Artemisiou SA». Δηλαδή, δεν έχουν που δεν έχουν νερό, τώρα αυτό που τους ανήκει θα γίνει εμπόρευμα από το οποίο κάποιοι θα πλουτίζουν. Οι κάτοικοι, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και με οδηγό τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, απαιτούν να σταματήσει αμέσως η εμπορική εκμετάλλευση του νερού.

Τα έγγραφα της αθλιότητας...

Τα επίμαχα έγγραφα που επικαλείται η Μονή
Τα επίμαχα έγγραφα που επικαλείται η Μονή
Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τα έγγραφα της αθλιότητας, στα οποία η Μονή στηρίζει τα δικαιώματά της επί του δάσους και των δασικών εκτάσεων γύρω από αυτή. Εγγραφα ιδιοκτησίας, μεταξύ των οποίων, ο ...δωρητής Σελήμ Χακίς παρουσιάζεται από τη Μονή ως «τροπαιοφόρος»!

Παραθέτουμε σχετικά:

1) «Εις το από 1175 (τουρκικόν έτος) έγγραφον του Ιμπραχίμη Βοϊβόδα Τριμπολιτσάς, επέχον θέσιν ταπίου (σ.σ. ταπίον είναι ο επίσημος τίτλος μέσω του οποίου παραχωρείται δικαίωμα κατοχής δημοσίου κτήματος από τον Σουλτάνο). Το έγγραφον τούτο έχει ως αντικείμενον 300 στρέμματα γαιών...».

2) «Εις το από 1229 έτος (τουρκικόν) έγγραφον του Σελήμ Χακίς υιού του Μουσταφά Χακή αείποτε τροπαιοφόρου. Το έγγραφον τούτο κάμνει γνωστόν ότι ο εν Κωνσταντινουπόλει Πατριάρχης των Ρωμαίων και η περί αυτόν σύνοδος των Αρχιερέων παρουσίασεν ενσφράγιστον αναφοράν εις το Βασιλικόν του διβάνιον, εις ην αναφέρουσιν ότι μ' όλον ότι το εις χείρας του Πατριάρχου δοθέν ψηλόν Μπεράτιον, περιέχει ρητώς ότι ουδείς πρέπει να επεμβαίνη εις τα κτήματα, γαίας, χωράφια και αμπέλια και κήπους τα οποία κατά το άρθρον του Μπερατίου είναι υπό την επισκοπήν του κατά καιρόν Πατριάρχου, και όμως οι καλόγηροι του εν τη επαρχία της Τριπόλεως της Πελοποννήσου κειμένου Μοναστηριού Τσιπιανά έχουν υπό την κατοχή των με ταπία εις την θέσιν καλούμενην Μεγαδένδρι».

...είναι αμφίβολης αξίας

Πρέπει να σημειώσουμε ότι Δικαστήριο της Αθήνας το 1933, με απόφασή του, υιοθετεί πλήρως τις γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Μαντινείας, το οποίο το 1932 με έγγραφό του αναγνωρίζει μόνο 800 στρέμματα (και αυτά εν αμφιβόλω) σε σύνολο 4.000 στρεμμάτων που διεκδικεί η Μονή. Μάλιστα, το Δασαρχείο αφού αποδομεί με στοιχεία πλήθος εγγράφων της Μονής ο συντάκτης της στην ακροτελεύτια πρόταση υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Δεν παραλείπω να αναφέρω ότι εκ των προσαχθέντων μοι εγγράφων ιδιοκτησίας τα πλείστα είναι αντίγραφα χορηγηθέντα υπό της Μονής, συνεπώς δεν δύναμαι να βεβαιώσω εάν ταύτα εχορηγήθησαν εξ επισήμων τοιούτων».

Παρά ταύτα, το Ειρηνοδικείο Τρίπολης με απόφασή του τον Ιούνη του 2008, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του παλιές δικαστικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Μαντινείας και αναγνωρίζει το μοναστήρι ως προσωρινό νομέα της περιοχής των 2.200 στρεμμάτων, όπου βρίσκονται και οι επίμαχες πηγές. Ωστόσο, η υπόθεση θα συνεχιστεί σε άλλο δικαστήριο, στις αρχές του 2009, στο οποίο προσέφυγε ο Δήμος Μαντινείας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
«Κοροϊδεύουν το λαό νομάρχης και δήμαρχοι»

Eurokinissi

«Οι ανακοινώσεις και οι αλληλοκατηγορίες που ανταλλάχτηκαν πρόσφατα μεταξύ Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και Επιτροπής Αγώνα (στην οποία συμμετέχουν δημοτική αρχή Ελευσίνας και νομαρχία) και αποκαλύπτουν πως και οι δύο διευκολύνουν την επέκταση των ΕΛΠΕ, είναι όλα όσα έχει καταγγέλλει εδώ και καιρό το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου».

Τα παραπάνω επισημαίνει το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου σε ανακοίνωση και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «αυτοί ακριβώς ήταν και οι ουσιαστικοί λόγοι που πολλοί φορείς της περιοχής του Θριασίου συγκρότησαν το Συντονιστικό, για να φρενάρουν και να ανατρέψουν τα σχέδια των βιομηχάνων στην περιοχή. Γιατί δήμαρχοι και νομάρχης κοροϊδεύουν το λαό. Θέλουν να τα έχουν καλά και με την κυβέρνηση και με τον Λάτση, που εξάλλου τους χρηματοδοτεί, και με το λαό».

Το Συντονιστικό Φορέων με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταγγέλλει, στη συνέχεια της ανακοίνωσης, νομάρχη, δημάρχους της περιοχής και όσους τους στηρίζουν, «Γιατί με τις ενέργειές τους μέχρι τώρα, συμβάλλουν ώστε να προχωρήσουν οι επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ και τα υπόλοιπα σχέδια των βιομηχάνων, όπως ΤΙΤΑΝ, ΧΑΛΥΨ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΜΙΛΟΥ POLYECO κτλ.» και συμπληρώνει: «Ολα αυτά που διαδραματίζονται, ώστε να διευκολυνθούν οι επεκτάσεις, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, που έδωσε στον Λάτση τα ΕΛ.ΠΕ., και της ΝΔ σήμερα που συνεχίζει την ίδια πολιτική».

Καταλήγοντας, καλεί το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής να συσπειρωθούν στο Συντονιστικό Φορέων Θριασίου «για να φρενάρουμε τα σχέδια των βιομηχάνων, που για την κερδοφορία τους δεν υπολογίζουν το περιβάλλον. Για να ανατρέψουμε τον αρνητικό, σε βάρος μας, συσχετισμό σε Δήμους και Νομαρχία».

ΚΚΕ
Περιοδεία σε Αρκαδία - Αργολίδα

Περιοδεία σε Αργολίδα και Αρκαδία θα πραγματοποιήσει σήμερα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή του Κόμματος, με αφορμή τα προβλήματα του νερού.

Συγκεκριμένα:

Στην Αργολίδα: Στις 10 π.μ. περιοδεία στο χωριό Αγ. Ανδριανός. Στις 11 π.μ. περιοδεία στην Ιρια. Στη 1 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Στην Αρκαδία: Στις 6 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Στις 7.30 το απόγευμα θα περιοδεύσει στη Νεστάνη και στις 9.30 το βράδυ στο Σάγκα για να συζητήσει με τους κατοίκους τα προβλήματα του νερού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ