ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΒΙΑ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Σε διαχειριστική λογική

Αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου-νόμου που όμως δεν αγγίζει τις αιτίες του φαινομένου

Στην ολομέλεια της Βουλής, ξεκινάει σήμερα - και θα συνεχιστεί την επόμενη βδομάδα - η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Καταπολέμηση της βίας με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί «ασπιρίνη σε βαριά άρρωστο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος.

Παρά τις μερικές διαφοροποιήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (όπου - κατά πλειοψηφία - εγκρίθηκε) το κυβερνητικό πόνημα, όπως και όλα τα προηγούμενα, παραμένει μακριά από την ουσία. Επιχειρεί να διαχειριστεί τη ζώσα πραγματικότητα, με αποσπασματικά μέτρα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις γενεσιουργές αιτίες.

Οι οποίες εντοπίζονται, όπως π.χ. η αναγνώριση στην εισηγητική έκθεση ότι κύρια αιτία για την εμφάνιση βίας είναι «η προϊούσα εμπέδωση του επαγγελματικού εις βάρος του ερασιτεχνικού μη κερδοσκοπικού αθλητισμού»... `Η η παραδοχή από βουλευτές και αθλητικούς παράγοντες, πως η κύρια αιτία του ντόπινγκ είναι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Ομως τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) και οι αθλητικοί παράγοντες, μένουν σε διαπιστώσεις και διαχειριστικής λογικής (ακίνδυνες για το σύστημα) επιφανειακές και αποσπασματικές προτάσεις. Θέλουν τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας, με δύο στόχους. Τις εντυπώσεις και τη διαφύλαξη του οικοδομήματος.

«Το ΚΚΕ δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Είναι ουτοπία να ισχυρίζεται κανείς ότι σε αυτό το περιβάλλον που ζούμε, μπορεί να υπάρξει καθαρός αθλητισμός. Οτι μέτρα αποκλειστικά κατασταλτικού χαρακτήρα, ένταση των ελέγχων, αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση. Αποτελεί ουτοπία ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά η πολιτική των κερδών, με αθλητισμό που εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες», όπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαρ. Χαραλάμπους.

Αιτία των φαινομένων παθογένειας και των προβλημάτων είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Η κατάσταση στον αθλητισμό δεν παίρνει γιατρειά με μικροβελτιώσεις και μέτρα δήθεν ελέγχου. Η σήψη είναι πολύ βαθιά και για να ανακοπεί χρειάζεται ριζική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Απεγκλωβισμός του αθλητισμού από τον εναγκαλισμό του μονοπωλιακού κεφαλαίου και αποφασιστική πριμοδότηση της ανάπτυξης του αθλητισμού για όλο το λαό.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Σε απεργία ο ΠΣΑΚ

Προς αναβολή φαίνεται να οδηγείται η επίσημη έναρξη της αγωνιστικής δράσης στο μπάσκετ που ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο με τη διεξαγωγή της Α΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας. Και αυτό γιατί ο Σύνδεσμος Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) εμμένει στην απόφασή του για απεργία από τα μέλη παρά τη συνάντηση που έχει με αντιπροσωπεία της ΕΟΚ, στην οποία πάντως για πρώτη φορά φάνηκαν κάποια θετικά μηνύματα. Τα αιτήματα των αθλητών που αφορούν τη μετατροπή του πρωταθλήματος της Α2 σε επαγγελματικό, δηλαδή τα αθλητικά σωματεία να γίνουν ΚΑΕ, την πλήρη ασφάλιση των παικτών της Α2. Ακόμα να εκδίδονται πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την ΕΕΑ μέχρι τις 15 Ιούλη κάθε χρόνο, προκειμένου οι παίκτες να ξέρουν σε ποια κατηγορία θα παίξουν. Επίσης, να γίνεται κατάθεση εγγυητικών επιστολών τόσο από ομάδες της Α1 όσο και της Α2 που θα είναι ίσες με τον ελάχιστο προϋπολογισμό. Η συνάντηση όμως δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα και πλέον η Ομοσπονδία φαίνεται να μελετάει την αναβολή των παιχνιδιών μπροστά στον κίνδυνο υποβάθμισης της διοργάνωσης. Σημειώνεται ότι σε αυτή την Α΄ φάση μετέχουν ομάδες της Α2 (όπου οι παίκτες είναι μέλη του ΠΣΑΚ) και οι αντίστοιχες της Β΄ εθνικής.

ΚΥΠΕΛΛΟ
«Αντίο» από Ιωνικό, Καλαμάτα

Δυο εκπλήξεις περιλάμβανε το χτεσινό κυρίως πιάτο της Β` φάσης του Κυπέλλου. Θύματά τους ήταν ο Ιωνικός και η Καλλιθέα, αφού αν και φαβορί απέναντι σε Κορωπί και Λαμία αντίστοιχα αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση. Ο Ιωνικός ηττήθηκε με 4 - 3 στα πέναλτι (κανονική διάρκεια και παράταση 0-0), ενώ η Καλαμάτα έχασε στη Φθιώτιδα από τη Λαμία με 2 - 1. Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα: Ζάκυνθος - Πιερικός 2 - 1 Κόρινθος - Εθνικός 1 - 2 (παράταση) Ρόδος - Καβάλα 0 - 1 Δόξα Δράμας - Αγροτικός Αστέρας 1 - 2 (παράταση) Κορωπί - Ιωνικός 3 - 2 (στα πέναλτι, κ.δ. και παράταση 0 - 0) ΠΑΟ Νέων Επιβατών - Ηλυσιακός 3 - 4 (κ.δ. και παράταση 0 - 0) Νίκη Βόλου - ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 (παράταση) Λαμία - Καλαμάτα 2 - 1 (παράταση) Οδυσσέας Αναγέννησης - Εθνικός Αστέρας 0 - 2 Ηλιούπολη - Απόλλων Καλαμαριάς 3 - 4 (στα πέναλτι, κ.δ. και παράταση 2 - 2) Παναιτωλικός - ΑΣΚ Ολυμπιακός 4 - 2 (στα πέναλτι, κ.δ. και παράταση 1 - 1) Παναχαϊκή - Καστοριά 0 - 4 Φωστήρας - Ατρόμητος 1 - 3 (παράταση) Βύζας Μεγάρων - Διαγόρας 0 - 1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Αισιοδοξία Βαλβέρδε

Μπορεί πλέον ο στόχος, που ήταν η πρόκριση στους ομίλους, να έχει ουσιαστικά επιτευχθεί για τον Ολυμπιακό, μετά την εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Νόρτζελαντ στη Δανία, αφού πλέον ο αγώνας ρεβάνς έχει (εκτός απροόπτου) τυπικό χαρακτήρα, ωστόσο η μέτρια εμφάνιση της ομάδας (για μια ακόμη φορά) προβλημάτισε.

Σύμφωνα με τον τεχνικό της ομάδας, Ισπανό Ερνέστο Βαλβέρδε, περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και αυτή τη στιγμή το θετικό είναι ότι η ομάδα ουσιαστικά πέτυχε τη νίκη πρόκριση. «Το αποτέλεσμα που πήραμε στη Δανία είναι πολύ σημαντικό για την πρόκριση στους ομίλους. Πετύχαμε το στόχο μας. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης», τόνισε ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού, ο οποίος αναφέρθηκε και για την απόφασή του να αποκλείσει από την 18άδα τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς δικαιολογώντας την ως κίνηση τακτικής. «Είχα επιθετικούς στη διάθεσή μου και ήταν δική μου απόφαση να τον αφήσω εκτός 18άδας» δήλωσε σχετικά.

ΠΑΟ
Προβληματισμός για «Κάρα»

Τη γλυκόπικρη γεύση (καλή εμφάνιση παρά την ήττα) που άφησε ο αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Ιντερ διαδέχτηκε ο προβληματισμός στον Παναθηναϊκό. Αιτία ο τραυματισμός του Γιώργου Καραγκούνη την Τρίτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ που όπως διαπιστώθηκε χτες αποδείχτηκε σοβαρότερος (θλάση Β` βαθμού) απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, με αποτέλεσμα ο παίκτης να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για 1 μήνα. Τα νέα δεν ήταν και τα καλύτερα για τον Ολλανδό τεχνικό Χεν Τεν Κάτε του «τριφυλλιού», ενόψει μάλιστα και του ντέρμπι με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ωστόσο ο προπονητής του Παναθηναϊκού ποντάρει πολλά στην ανεβασμένη (κυρίως λόγω της εμφάνισης κόντρα στους Νερατζούρι) ψυχολογία των παικτών του. Κατά τα άλλα, ο πρώτος αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ έβγαλε και τα προβλήματα που υπάρχουν στην ομάδα όσον αφορά την πληρότητα των θέσεων, αφού η ανυπαρξία δεύτερου κεντρικού αμυντικού ήταν εμφανής. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Αντώνη Αντωνιάδη στο ραδιόφωνο «ΣΕΝΤΡΑ FM», το θέμα θα λυθεί στη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη, ενώ ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι ίσως γίνουν και κάποιες άλλες κινήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ