Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΒΙΑ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Σε διαχειριστική λογική

Αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου-νόμου που όμως δεν αγγίζει τις αιτίες του φαινομένου

Στην ολομέλεια της Βουλής, ξεκινάει σήμερα - και θα συνεχιστεί την επόμενη βδομάδα - η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Καταπολέμηση της βίας με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί «ασπιρίνη σε βαριά άρρωστο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος.

Παρά τις μερικές διαφοροποιήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (όπου - κατά πλειοψηφία - εγκρίθηκε) το κυβερνητικό πόνημα, όπως και όλα τα προηγούμενα, παραμένει μακριά από την ουσία. Επιχειρεί να διαχειριστεί τη ζώσα πραγματικότητα, με αποσπασματικά μέτρα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις γενεσιουργές αιτίες.

Οι οποίες εντοπίζονται, όπως π.χ. η αναγνώριση στην εισηγητική έκθεση ότι κύρια αιτία για την εμφάνιση βίας είναι «η προϊούσα εμπέδωση του επαγγελματικού εις βάρος του ερασιτεχνικού μη κερδοσκοπικού αθλητισμού»... `Η η παραδοχή από βουλευτές και αθλητικούς παράγοντες, πως η κύρια αιτία του ντόπινγκ είναι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Ομως τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) και οι αθλητικοί παράγοντες, μένουν σε διαπιστώσεις και διαχειριστικής λογικής (ακίνδυνες για το σύστημα) επιφανειακές και αποσπασματικές προτάσεις. Θέλουν τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας, με δύο στόχους. Τις εντυπώσεις και τη διαφύλαξη του οικοδομήματος.

«Το ΚΚΕ δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Είναι ουτοπία να ισχυρίζεται κανείς ότι σε αυτό το περιβάλλον που ζούμε, μπορεί να υπάρξει καθαρός αθλητισμός. Οτι μέτρα αποκλειστικά κατασταλτικού χαρακτήρα, ένταση των ελέγχων, αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση. Αποτελεί ουτοπία ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά η πολιτική των κερδών, με αθλητισμό που εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες», όπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαρ. Χαραλάμπους.

Αιτία των φαινομένων παθογένειας και των προβλημάτων είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Η κατάσταση στον αθλητισμό δεν παίρνει γιατρειά με μικροβελτιώσεις και μέτρα δήθεν ελέγχου. Η σήψη είναι πολύ βαθιά και για να ανακοπεί χρειάζεται ριζική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Απεγκλωβισμός του αθλητισμού από τον εναγκαλισμό του μονοπωλιακού κεφαλαίου και αποφασιστική πριμοδότηση της ανάπτυξης του αθλητισμού για όλο το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ