ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμείς δεν πρόκειται να γιάνουμε τις πληγές του πολιτικού συστήματος

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση δημοσιογράφου

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τις εξελίξεις στην «Ολυμπιακή», της ζητήθηκε από δημοσιογράφο «ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπεδίου, με τους υπουργούς να αλληλοκαρφώνονται όπως βλέπουμε τις τελευταίες μέρες». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Το ένα θέμα είναι το υπαρκτό σκάνδαλο, το οποίο εμείς ως Κόμμα το ανοίξαμε από το 2001, το 2003 το φέραμε στη Βουλή και περιέργως δε γίνεται κανένας λόγος γι' αυτό. Ο Αγγ. Τζέκης ασχολήθηκε με αυτό το θέμα πολύ ζεστά, είχε πάει στο δικαστήριο, είχε καταθέσει. Σημασία έχει ότι αυτοί που έπρεπε να το ξέρουν, το ξέρουν. Τι να κάνουμε; Επομένως χάθηκε χρόνος.

Βγήκε τώρα. Γιατί βγήκε τώρα; Δε λέω έλαχε να βγει τώρα. Εδώ έχουμε μια προγραμματισμένη ανάδειξη υπαρκτών σκανδάλων - δε λέω ανύπαρκτων - στην κατάλληλη συγκυρία. Επομένως υπάρχουν τα σκάνδαλα, αλλά υπάρχει και ο προβληματισμός γιατί βγαίνουν τώρα.

Πάντως εμείς λέμε στο λαό το εξής πράγμα: Τα σκάνδαλα είναι ένας δείκτης της βάρβαρης και αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται. Από τη στιγμή που έχει διαπλοκή του κράτους με τους επιχειρηματίες και αυτή η διαπλοκή είναι στη φύση του συστήματος, θα έχεις και ανάμειξη προσώπων. Κάποια πρόσωπα μπορεί να αντισταθούν στο "μέλι", άλλα όχι. Αλλά δεν μπορείς να μείνεις στην υπόθεση σε αυτό το θέμα μόνο και να νομίζεις ότι μπορεί να εξανθρωπίσεις αυτό το πολιτικό σύστημα.

Επομένως εμείς λέμε: Δώστε χτύπημα και στους δυο. Καθαρά πράγματα. Και στα εναλλακτικά τους σχέδια για κυβερνήσεις συνεργασίας και στα αναχώματα που είτε αξιοποιούν, είτε στήνουν. Διότι ακριβώς προσπαθούν τώρα να εμφανίσουν αυτό το πολιτικό σύστημα ότι μπορεί να αλλάξει πρόσωπο. Πρόσωπο μπορεί να αλλάξει, γραμμή δε θα αλλάξει.

Γι' αυτό μπαίνει πάλι στην επικαιρότητα αυτό που είπαμε και στις τελευταίες εκλογές. Μη φοβάστε. Αν δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το σημερινό πολιτικό σύστημα - δε γίνεται σήμερα - αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να του καταφέρουμε πλήγματα, να αισθάνεται αδύνατο. Μη φοβάστε μια αδύναμη κυβέρνηση, ένα πολιτικό σύστημα που παραπαίει. Αρκεί το λαϊκό κίνημα να είναι σε δράση, σε αντίσταση και σε αντεπίθεση. Να έχει σχέδιο επίλυσης και αυτού του προβλήματος, ποιος θα είναι στην εξουσία.

Αν έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, μια σταθερή εναλλαγή, τότε θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση αντιλαϊκή που θα κάνει ό,τι θέλει. Καλύτερα να είναι αδύναμη. Γιατί θα έχουμε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Ε, και τι πειράζει; Δεν κατάλαβα δηλαδή, αυτό είναι το πρόβλημα;

Εμείς πάντως δεν πρόκειται να γιάνουμε τις πληγές του πολιτικού συστήματος. Εμείς το θέλουμε όσο πιο αδύναμο, ακριβώς για να μπορεί να δεχτεί και το τελικό χτύπημα. Ε, δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις που σκέφτονται έτσι.

Τώρα πάμε για ντέρμπι δικομματικό. Ετοιμάζεται αυτό το σκηνικό, ποιος θα βγει μπροστά, ποιος όχι, ποιος θα δεχτεί να κάνει κυβέρνηση. Είναι συζήτηση αποπροσανατολιστική επί της ουσίας αν θα γίνει ανασχηματισμός. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.

Αλλά όμως εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν διεργασίες μέσα στο λαό και ενδιαφερόμαστε αυτές να μην ανασταλούν κάτω από εκβιαστικά διλήμματα. Αυτό που ανησυχεί σήμερα το σύστημα δεν πρέπει να ανησυχεί το λαό».

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ακυρώστε την παραχώρησή τους σε μονές, Εκκλησία, ιδιωτικές εταιρείες

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ακύρωση παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων σε μονές, Εκκλησία και ιδιωτικές εταιρείες, κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Στην Επίκαιρη Ερώτηση, πιο συγκεκριμένα, ο κομμουνιστής βουλευτής σημειώνει:

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης για να παγώσει τη διαδικασία ανταλλαγής δημοσίων εκτάσεων (δάση, οικόπεδα, λίμνες, παραλίμνια, ακτές) μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Μονής Βατοπεδίου, δεν την απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες για το γνωστό "σκάνδαλο" αναγνώρισης της κυριότητας της Μονής, 27.000 στρεμμάτων, στην περιοχή της λίμνης Βιστονίδας και της παροχής πλουσιοπάροχων ανταλλαγμάτων σ' αυτήν.

Το διαχρονικό πολιτικό σκάνδαλο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είναι γεγονός. Δεν μπορεί επίσης να κρύβεται πίσω από την παρέμβαση και το πόρισμα Σανιδά, που θεωρεί "παραπλανημένους" υπουργούς και υφυπουργούς που προέβησαν στην αναγνώριση της κυριότητας της Μονής.

Το όλο θέμα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημοσίων εκτάσεων έχουν παραχωρηθεί σε μοναστήρια, στην Εκκλησία, σε επιχειρηματίες με βυζαντινά χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγίλια και οθωμανικά φιρμάνια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας (μόνο στη Χαλκιδική διεκδικούν 82.000 στρέμματα).

Επειδή υπεύθυνες για το πολιτικό νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων "σκανδάλων" είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, εάν η κυβέρνηση:

  • Θα καταργήσει την απόφαση αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της μονής Βατοπεδίου στην περιοχή της λίμνης Βιστονίδας και θα ακυρώσει όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις ανταλλαγής δημοσίων εκτάσεων της ΚΕΔ με τη μονή Βατοπεδίου.
  • Εάν θα πάρει πρωτοβουλίες για αλλαγή του όλου θεσμικού πλαισίου, ώστε τα δάση, οι ορεινοί όγκοι κλπ. να θεωρηθούν δημόσια περιουσία και να παραχωρηθούν από τα μοναστήρια, εκκλησίες και επιχειρηματίες στο Δημόσιο».
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Απαιτούν ό,τι τους ανήκει!

Κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη

Μετά την ανάρτηση γιγαντοπανό και κατάληψη του δημόσιου κτιρίου του Ολυμπιακού Χωριού που βρέθηκε στα χέρια επιχειρηματικού ομίλου μέσω των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου, το ΚΚΕ κλιμακώνει της ενέργειες και καλεί τους ίδιους τους κατοίκους να πάρουν πλέον την υπόθεση στα χέρια τους. Σ' αυτά τα πλαίσια η ΚΟΒ Ολυμπιακού Χωριού διοργανώνει κινητοποίηση με συγκέντρωση και αποκλεισμό της Α Πύλης την Τρίτη 23 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. και καλεί όλους τους κατοίκους να συμμετέχουν και «με τον αγώνα τους και τη δύναμη που έχουν να πάρουν αυτό που τους ανήκει». Να απαιτήσουν όλοι μαζί: Να επιστραφεί τώρα το κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού στο λαό, πολυκλινική - αθλητικές εγκαταστάσεις δημόσια και δωρεάν για όλους και κανένας ελεύθερος χώρος να μη βγει στο σφυρί.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Κοκορομαχία υπευθύνων για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Επικίνδυνη η άποψη του υπ. Δικαιοσύνης ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εκφράζει την ενότητα δικαίου στη χώρα

Κοκορομαχία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κράτησε σχεδόν μισή ώρα, είχαμε χτες στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τη σχετική έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης ζήτησε να σταλεί στη Βουλή η σχετική δικογραφία και να κινηθεί η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης κατά του Γ. Σανιδά, ο οποίος έσπευσε να αθωώσει τους υπουργούς από οποιαδήποτε ευθύνη. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση για το ποιο από τα δύο κόμματα άρχισε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη να ισχυρίζεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εκφράζει την ενότητα δικαίου στη χώρα.

Η δικομματική αυτή αντιπαράθεση προκάλεσε την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για κοκορομαχία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ «που έχουν τεράστιες ευθύνες για το Βατοπέδιο, έχουν τεράστιες ευθύνες για τη δικαστική εξουσία. Και είναι πολύ επικίνδυνη η άποψη του Σ. Χατζηγάκη ότι μόνο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να αποφασίζει και ένας δικαστής ο οποίος υποστήριξε και δικαίωσε συμβασιούχους να πρέπει να διωχτεί. Δηλαδή η διορισμένη ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι αυτή η οποία θα βάλει τη σφραγίδα της. Γι' αυτό ακριβώς είναι επικίνδυνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ