ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς ξεπούλημα η «Alitalia»

Και πάλι τα συμβιβασμένα συνδικάτα συναινούν

ΡΩΜΗ.--

Τη συνέχιση των πτήσεων της «Αλιτάλια» για μερικές ακόμα βδομάδες αποφάσισαν οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας της χώρας, μετά την αλλαγή πλεύσης ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα των εργαζομένων (Cgil) που τελικά αποδέχτηκε το σχέδιο των επενδυτών για το ξεπούλημα του ιταλικού αεροπορικού μεταφορέα, παρά τις προβλέψεις για μαζικές απολύσεις, περιορισμούς των δρομολογίων, και αβεβαιότητα αρκετών εποχικών υπαλλήλων. Μάλιστα, την Τετάρτη η «Air France» εξέφρασε και πάλι το ενδιαφέρον της για αγορά μέρους των μετοχών της «Αλιτάλια».

Πάντως, συνεχίζονταν χτες βράδυ οι συνομιλίες ανάμεσα στο σωματείο των πιλότων και της Compagnia Aerea Italiana (CAI). Μάλιστα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «ANSA» εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων τόνισαν χτες πως αν δεν επιτευχθεί μια κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσει η πλειοψηφία των εργαζομένων για το μέλλον της «Αλιτάλια». Πιθανά κάτι ανάλογο με το παζάρεμα του «κοινωνικού διαλόγου» και στη συνέχεια τη συμφωνία των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των εκπροσώπων του κεφαλαίου για νέες δραστικές περικοπές στα ασφαλιστικά - μισθοδοτικά και εργασιακά τους δικαιώματα το περασμένο φθινόπωρο, κάτι που επικυρώθηκε από τους εργαζόμενους και με δημοψήφισμα...

ΙΡΑΝ
«Απαντά» με νέο αγωγό

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την ιρανική απάντηση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nabucco, που προωθούν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, και South Stream που προωθεί η Μόσχα, προκειμένου να προμηθεύεται η ενεργειακή ευρωπαϊκή αγορά, παρουσίασε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου. Ο Ακμπάρ Τορκάν υποστήριξε ότι η Τεχεράνη διαπραγματεύεται, ήδη, με μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με την επωνυμία Pars, που φιλοδοξεί να μεταφέρει στην Ευρώπη ετησίως 37 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το γιγάντιο ομώνυμο κοίτασμα.

Σύμφωνα, πάντα, με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», το κόστος του αγωγού Pars εκτιμάται γύρω στα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια και θα μεταφέρει αέριο από το Ιράν, διά μέσου Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ελβετίας, Αυστρίας στη Γερμανία. Ολες οι χώρες κατά μήκος του αγωγού θα έχουν δικαίωμα αγοράς φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο Τορκάν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά και των ΗΠΑ δεν πρόκειται να επηρεάσουν την εταιρεία που θ' αναλάβει την κατασκευή του αγωγού γιατί το έργο της θα αρχίσει από τα σύνορα του Ιράν και μετά, ενώ μέχρι εκεί ο αγωγός θα κατασκευαστεί από το ίδιο το Ιράν.

Ο Ιρανός αξιωματούχος κατέληξε ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια να υπερσκελιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των κυρώσεων, οι οποίες έχουν εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει τεχνογνωσία και να συλλέξει χρηματοδοτήσεις για υποδομή υγροποίησης του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να εξάγεται με δεξαμενόπλοια. Σήμερα, αυτό γίνεται μόνο με προορισμό την Τουρκία, ενώ ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η ολλανδο-βρετανική Royal Dutch Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol, «πάγωσαν» τις επενδύσεις τους σ' αυτόν τον τομέα.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Μισθοφόροι από Βραζιλία, Περού στη σύγκρουση

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Η σφαγή στο Πάντο πραγματοποιήθηκε από μέλη υπηρεσιών των περιφερειακών αρχών -(Sedcam), μέλη της επιτροπής πολιτών και μισθοφόρους από τη Βραζιλία και το Περού», αναφέρει το πόρισμα της έρευνας της Μόνιμης επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βολιβίας (APDHB) για τα αιματηρά γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, που κόστισαν τη ζωή σε 50 αγρότες και ιθαγενείς, τον τραυματισμό 15 ακόμη, ενώ επισήμως είναι άγνωστος ο αριθμός των εξαφανισμένων. Αριθμός που σύμφωνα, με οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης ίσως ξεπερνά τους 100, και ενδεχομένως κάποιοι εξ αυτών να βρίσκονται - νεκροί άραγε; - στη Βραζιλία και το Περού.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Βολιβίας, Μάριο Ουρίμπε, έδωσε εντολή για την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας ενάντια στον πρώην κυβερνήτη του Πάντο Λεοπόλντο Φερνάντες που έχει συλληφθεί και κρατείται από τις αρχές.

Ταυτόχρονα και ενώ οι λαϊκές δυνάμεις είναι στο δρόμο επαναλήφθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και των κυβερνητών της αντιπολίτευσης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Αυλαία τέλους για την καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου συντάγματος στο Γκουαγιακίλ. Πόλη όπου υπερτερούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και της ολιγαρχίας, γεγονός που επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, που σε τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε ότι εάν το «Οχι» υπερισχύσει σε αυτή την περιοχή, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης καμπάνιας αποσταθεροποίησης και απόσχισης όπως στη Βολιβία.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τα 4 δισ. πλησιάζει ο αριθμός των ιδιοκτητών κινητών τηλεφώνων κυρίως λόγω της αυξανόμενης χρήσης τους σε Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία και Ινδία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Προϋπολογισμό λιτότητας και για το 2009 θα υιοθετήσει η σερβική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα επόμενα έτη, είπε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς σε αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Απόφαση επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αποφάσισαν χτες κατά τη συνάντησή τους στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ και ο Πακιστανός Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός τριμήνου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Με στόχο την υπέρβαση και των τελευταίων εμποδίων για την προώθηση της πυρηνικής συμφωνίας «για ειρηνικούς σκοπούς», Ινδίας - ΗΠΑ, συναντήθηκαν χτες ο πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ και ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εν αναμονή και της απόφασης του αμερικανικού κογκρέσου που συνεδριάζει για το θέμα στο τέλος της βδομάδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί τη συμφωνία, στην οποία αντιτάχθηκαν όλα τα ΚΚ και αριστερά κόμματα της Ινδίας, ως ιδιαίτερης σημασίας βήμα που πρέπει να γίνει πριν τη λήξη της θητείας του.

ΚΑΪΡΟ.-- Στο κομμάτι της ερήμου Σαχάρα που βρίσκεται στη Λιβύη φέρονται να μετακινήθηκαν από τους απαγωγείς τους οι 19 όμηροι που απήχθησαν, την περασμένη Παρασκευή, σε ερημική ιστορική τοποθεσία της νότιας Αιγύπτου. Οι όμηροι είχαν μεταφερθεί αρχικά στο Σουδάν και οι απαγωγείς φέρονται να επιμένουν στην καταβολή λύτρων 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Απειλές για επίθεση στο αεροδρόμιο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε το διεθνές αεροδρόμιο του Πακιστάν, στο Ισλαμαμπάντ, μετά τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού. Το αντιτρομοκρατικό κλίμα συνεχίζεται και λόγω της επίθεσης του περασμένου Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Μάριοτ».

Το ΚΚ Πακιστάν, σε ανακοίνωσή του μετά την επίθεση στο ξενοδοχείο «Μάριοτ», σημειώνει ότι αποκάλυψε ιδιαίτερα επικίνδυνα εξτρεμιστικά σχέδια, τα οποία αν εκδηλωθούν και σε κυβερνητικά κτίρια ενδέχεται να οδηγήσουν τη χώρα σε αναρχία. Τονίζει ότι η επίθεση πρέπει να αξιολογηθεί και σε συνάρτηση με τις εξαγγελίες Μπους περί επίθεσης στο Καράτσι και στο Ισλαμαμπάντ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο που διεξάγεται προς όφελος των ΗΠΑ και να ακολουθήσει στρατηγική σύμφωνη με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του λαού της χώρας.

Το ΚΚ Πακιστάν εκφράζει τη λύπη του και καταδικάζει την επίθεση ενώ καταγγέλλει και την αμερικανική παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, με τις συνεχείς στρατιωτικές επιθέσεις στις βορειοδυτικές περιοχές των φυλών.

Χτες οι ΗΠΑ, επικαλούμενες την επίθεση στο ξενοδοχείο «Μάριοτ», ανέστειλαν «προσωρινά» τη λειτουργία των υπηρεσιών έκδοσης άδειας εισόδου στα προξενικά τους γραφεία στο Πακιστάν.

Εν τω μεταξύ, χτες, ο πακιστανικός στρατός ανέφερε ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον ΝΑΤΟικών αεροσκαφών που εισήλθαν παράνομα στον εναέριο χώρο της χώρας, στην επαρχία Γκουλάμ Χαν, ενώ το ΝΑΤΟ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τα αεροσκάφη ήταν στην περιοχή του Αφγανιστάν, στα όρια της επαρχίας Κοστ.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ο Μοτλάντε εκλέχτηκε προσωρινός Πρόεδρος

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Τα ηνία διακυβέρνησης της Ν. Αφρικής πήρε χτες και επίσημα ο αντιπρόεδρος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC), Γκαλέμα Μοτλάντε, καθώς εκλέχτηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών το 2009. Ψηφίστηκε από 269 σε σύνολο 360 βουλευτών, ενώ ο αντίπαλος συνυποψήφιός του απ' την αντιπολιτευόμενη «Δημοκρατική Συμμαχία» Τζο Σερεμάνε έλαβε 50 ψήφους.

Ο 59χρονος Μοτλάντε είναι γνωστό στέλεχος του ANC για τους αγώνες του κατά του ρατσιστικού καθεστώτος «Απαρτχάιντ» και φυλακίστηκε τη δεκαετία του '70 στο Ρόμπιν Αϊλαντ μαζί με τον Νοτιοαφρικανό πρώην Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα. Αμέσως μετά την εκλογή του, υποσχέθηκε να μην αλλάξει την οικονομική πολιτική στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης του προκατόχου του Τάμπο Μπέκι, για να διατηρηθεί η σταθερότητα, διαβεβαιώνοντας εντούτοις ότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ