ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Αυξήσεις από 3% έως και 15%!

Με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού ο λαός θα πει το νερό νεράκι...

Eurokinissi

Με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού ο λαός θα πει το νερό νεράκι...
Τσουχτερές αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού, που θα ισχύουν από την 1η Οκτώβρη και κυμαίνονται από 3% στην τιμή του νερού έως και 15% στα τέλη αποχέτευσης (σε δύο δόσεις), προβλέπονται σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας, που ανακοίνωσε χτες η ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση προς τους εργαζόμενους, που θα αναγκαστούν να πουν και το νερό νεράκι προκειμένου να ενισχυθούν τα ήδη υπέρογκα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΕΥΔΑΠ, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την υπογραφή της άθλιας συμφωνίας από τη ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ της αύξησης του ενός ευρώ περίπου, και ενώ η ακρίβεια συνεχώς καλπάζει...

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυβερνητική απόφαση, το ποσοστό των τελών αποχέτευσης αναπροσαρμόζεται στο 70% (από 65%) επί της τιμής κατανάλωσης νερού από 1η Οκτώβρη, ενώ προαναγγέλλεται ότι από την 1 Μάρτη του 2009 το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 75%. Δηλαδή έχουμε μια αύξηση 15% σε δύο δόσεις...

Αυξήσεις υπάρχουν και στα πάγια τέλη, που διαμορφώνονται ως εξής: Σε 0,56 ευρώ το μήνα (από 0,55) για κατανάλωση έως 30 κυβικά το τρίμηνο, σε 0,87 ευρώ το μήνα (από 0,84) για κατανάλωση από 30 έως 60 κυβικά το τρίμηνο και σε 1,64 ευρώ το μήνα (από 1,59) για κατανάλωση πάνω από 60 κυβικά το τρίμηνο.

Επίσης το νέο τιμολόγιο για την οικιακή χρήση έχει ως εξής:

  • Για κατανάλωση από 0 έως 5 κυβικά το μήνα 0,4138 ευρώ το κυβικό (από 0,4017).
  • Για κατανάλωση από 5 έως 20 κυβικά το μήνα 0,6471 ευρώ (από 0,6283).
  • Για κατανάλωση από 20 έως 27 κυβικά το μήνα 1,8566 ευρώ (από 1,8025).
  • Για κατανάλωση από 27 έως 35 κυβικά το μήνα 2,5992 ευρώ (από 2,5235).
  • Για κατανάλωση άνω των 35 κυβικών το μήνα 3,2357 ευρώ (από 3,1415).

Αντίστοιχες αυξήσεις γίνονται και στις άλλες κατηγορίες τιμολογίων (Βιομηχανικό - Επαγγελματικό, Δημόσια - Δημοτικά, Ενίσχυσης δικτύων δήμων, Εφοδιασμού πλοίων κ.ά.).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κοινοί αγώνες με εργαζόμενους

Σε κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις με εργαζόμενους, σωματεία και μαζικούς φορείς του Πειραιά προχωράει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νομαρχίας Πειραιά ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε προχτές με τη μαζική συμμετοχή γονιών, εκπροσώπων δεκάδων σωματείων, γυναικείων συλλόγων, εκπαιδευτικών και μαζικών φορέων του Πειραιά παρουσιάστηκαν τα προβλήματα των σχολείων και διατυπώθηκε η ριζική αντίθεση στις επιχειρούμενες αντιλαϊκές - αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση, στηριζόμενη στο νομοθετικό υπόβαθρο που προετοίμασαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στις αποφάσεις της ΕΕ. Τονίστηκαν όμως και τα αποτελέσματα των περσινών κινητοποιήσεων, καθώς, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, φέτος τα κενά στα σχολεία του Πειραιά είναι ελάχιστα. Κοινό ήταν το συμπέρασμα πως μόνο μέσα από την ανάπτυξη αγώνων, την προώθηση του μετώπου Παιδείας, μπορεί να ανατραπεί ο αντιλαϊκός κατήφορος και να οικοδομηθεί το σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες.

Ετσι αποφασίστηκε η διοργάνωση Παμπειραϊκού συλλαλητηρίου διεκδίκησης, στις 20 Νοέμβρη, η πραγματοποίηση δύο ημερίδων για το κτιριακό και για την ειδική αγωγή και τριών ημερίδων, μαζί με τα εργατικά σωματεία, για «εργασιακές σχέσεις και Παιδεία», για «κόστος σπουδών και επίπεδο ζωής» και για «περιεχόμενο της μόρφωσης και εργατική τάξη». Παράλληλα, θα αποστείλουν ενημερωτικό γράμμα σε όλη την κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Πειραιά κατέθεσαν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες για τα ζητήματα της Παιδείας και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας.

  • Την αγανάκτηση των παρευρισκομένων προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρ. Νιώτη, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί σε κάποια θέματα με την Ομοσπονδία, αλλά είναι υπέρ της αποκέντρωσης. Παράλληλα, τάχτηκε υπέρ των αμυντικών δαπανών και της αποστολής δύναμης στο Αφγανιστάν και υπερασπίστηκε και τη ΝΔ για τη στήριξη στον επιχειρηματία Κωνσταντακόπουλο! Δεν αναγνώρισε στο ελάχιστο τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και αντιθέτως, επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική που εφάρμοσε και η οποία συνευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση...
Πρωτοβουλία για τα νηπιαγωγεία

Αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Γονέων των Νομαρχιών Αθήνας, Πειραιά και Ανατ. Αττικής θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη και θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας την Πέμπτη 2 Οκτώβρη, για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία των νηπιαγωγείων.

Εκλογές στην ΠΕΚΑΜ

Η Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχτηκε στην τελευταία γενική συνέλευση των μελών της ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), στις 17.9.2008, ανακοινώνει ότι:

Α) Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής θα διεξαχθούν, στις 15.10.08 στην αίθουσα Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) τις ώρες από 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Β) Οι υποψηφιότητες για το ΔΣ και την Εξελεγκτική Επιτροπή, θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 10.10.08 στα γραφεία της Ενωσης (Αγ. Ασωμάτων 31) καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και τις ώρες 10πμ έως 12 μμ.

Καταγγέλλουν τη χρήση δακρυγόνων

Στις επιπτώσεις της χρήσης χημικών από τις δυνάμεις ασφαλείας αναφέρθηκαν χτες οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΛΜΕ, του ΔΣΑ και άλλων φορέων σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αγωγή που κατέθεσαν ενάντια στο ελληνικό δημόσιο για τη χρήση χημικών. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν σε στοιχεία, μελέτες και συστάσεις φορέων του εξωτερικού που αφορούν την επικινδυνότητα του δακρυγόνου CS. Η αγωγή εκδικάστηκε χτες και το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, όταν τον Ιούνη του 2006 στο Λαγονήσι στη διαδήλωση με αφορμή τη Σύνοδο υπουργών Παιδείας της ΕΕ οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν πλήθος χημικών με συνέπεια ένα σπουδαστής να τραυματιστεί σοβαρά από αυτά. Η μήνυση επρόκειτο να εκδικαστεί την περασμένη Δευτέρα. Μιλώντας χτες εκ μέρους της «Συσπείρωσης» η Ε. Ζαφειρίου σημείωσε ότι η χρήση των χημικών εντάσσεται στις κινήσεις για περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος των διαδηλώσεων και έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες που έρχονται να στοιχηθούν με τις αποφάσεις της ΕΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 28/9/08:

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου και η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου ΕΑΜικής Αντίστασης, διοργανώνουν, ώρα 10.30 π.μ. στο χώρο που έγινε το Μπλόκο (Τζον Κένεντι και Δαμασκηνού), εκδήλωση τιμής για τους συλληφθέντες και εκτελεσθέντες αγωνιστές της Αντίστασης στο Περιστέρι, στις 6/7/1944 που εκτελέστηκαν στο Λόφο Αξιωματικών από τους Γερμανοφασίστες.

-- Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και συγγενείς των θυμάτων, διοργανώνουν, ώρα 11 π.μ., στην Τρύπη Λακωνίας, εκδήλωση -μνημόσυνο για να τιμήσουν τους 55 νεκρούς του αγώνα από τους κατακτητές, το κράτος και παρακράτος, της περιόδου 1941 - 1949. Για την εκδήλωση θα δρομολογηθούν πούλμαν από την Ηλιούπολη Αθήνας (τηλ: 210.9923.590).

-- Η ΝΕ Εύβοιας και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ στο νομό πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης για της Επέτειο του ΕΑΜ, στις 27 και 28/9, που φέτος είναι αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει, σε περίπτωση που ο καιρός το επιτρέπει, στο χώρο της «Μικρής Λαϊκής Βουλής» στην Αιδηψό, είτε, σε κλειστό χώρο, στο κέντρο της παραλιακής οδού, αν υπάρχει κακοκαιρία.

Τετραήμερη απεργία ξεκινούν την Τρίτη (29/9/2008) οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ). Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν την οικονομική αναβάθμισή τους, την αύξηση και άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, την εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και μηχανοργάνωσης κ.ά. Στο μεταξύ, ο Δικαστικός Σύλλογος Αθήνας, σημειώνει ότι με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή δίωρη στάση εργασίας και πως στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά οι δικαστικοί υπάλληλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ