ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Πλούσιο πρόγραμμα και συναυλία για το 90χρονο ΚΚΕ

«Αφιερωματική» διάσταση - τιμής και μνήμης της ελληνικής μουσικής, με προβολή νέου καλλιτεχνικού δυναμικού, θα έχει η χειμερινή περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε το πρόγραμμά της. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε, από μέρους του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, η βουλευτής Εύα Μελά, καθώς η Ορχήστρα, στις 14 Νοέμβρη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, θα δώσει συναυλία στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, με έργα Αλέκου Ξένου, Μίκη Θεοδωράκη, Ντ. Σοστακόβιτς. Η Εύα Μελά ευχαρίστησε την Ορχήστρα για τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις του Κόμματος και παράλληλα τόνισε την ανάγκη να στηριχτούν οι πολιτιστικοί φορείς, οι καλλιτέχνες, η καλλιτεχνική παιδεία, με αύξηση των κρατικών κονδυλίων για τον πολιτισμό.

Παρότι η σημαντικότερη συμφωνική ορχήστρα του τόπου παραμένει χωρίς δική της στέγη, ώστε ν' αναπτύξει το πολύμορφο έργο της, πρόσφατα λύθηκε το οξύ πρόβλημα της αίθουσας δοκιμών. Οπως ανέφερε ο διευθυντής της, Βύρων Φιδετζής, με προγραμματική σύμβαση με το Μέγαρο Μουσικής, οι δοκιμές θα γίνονται πλέον σε αίθουσα του Μεγάρου, με μίσθωμα 120.000 ευρώ, που θα καλύπτει το ΥΠΠΟ.

Οι εκτός Μεγάρου συναυλίες της ΚΟΑ, θα φιλοξενηθούν στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό Μουσείο και «Παρνασσό».

Στον προγραμματισμό της ορχήστρας ξεχωρίζει η «Ημέρα του παλαιού μουσικού» (3/10) με συναυλία νέων καλλιτεχνών προς τιμήν βετεράνων της ΚΟΑ. Ο 5ος κύκλος Ελληνικών Μουσικών Γιορτών - με το συνέδριο «Ελληνική Μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες», συναυλίες για τα 200 χρόνια ιστορίας του ελληνικού λυρικού τραγουδιού, αφιερώματα: Τάτσης Αποστολίδη, Βύρωνας Κολάσης κ.ά. Εμφαση δίνεται στην ελληνική δημιουργία με πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις και στην παρουσίαση νέων σολίστ. Πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη αρχειακή έκδοση της ΚΟΑ, με ηχογραφήσεις του ιδρυτή της, μαέστρου Φιλοκτήτη Οικονομίδη.

ΑΝΑΒΑΤΟΣ ΧΙΟΥ
«Ζωντανός» ή «νεκρός»;

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», είναι η κατάσταση που επέβαλλε το κράτος στον μεσαιωνικό οικισμό του Ανάβατου στη Χίο. Οι ελλείψεις (σε πόρους και προσωπικό) της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε συνδυασμό με την πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, είναι οι βασικές αιτίες που η «μοίρα» του - γνωστού και ως «Μυστρά του Αιγαίου» - χωριού παραμένει, επικίνδυνα, αδιευκρίνιστη.

Ο οικισμός χρήζει επειγόντων αναστηλωτικών και σωστικών επεμβάσεων (αφού οι μέχρι τώρα εργασίες δεν επαρκούν, γιατί τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις δεν εξασφάλισαν πόρους), γεγονός που αποτελεί το «περιβόλι» όπου συνήθως «ανθίζει» η εμπορευματοποίηση κάθε μορφής.

Ο Ανάβατος εξακολουθούσε να είναι ζωντανός μέχρι και τον σεισμό του 1881, οπότε εγκαταλείφθηκε από την πλειοψηφία των κατοίκων του, αν και ορισμένες γειτονιές εξακολουθούν να κατοικούνται ακόμη και σήμερα. Η εύλογη επιθυμία των κατοίκων να επιστρέψουν και να ξαναζωντανέψουν το χωριό, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να επιβάλλονται σε χαρακτηρισμένους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους (όπως συμβαίνει σε μεσαιωνικούς οικισμούς σε άλλες χώρες), προσκρούει στην αναγκαστική θέση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για μετατροπή του σε κλειστό αρχαιολογικό χώρο. Γιατί η αρμόδια Εφορεία, όπως συμβαίνει με όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, αδυνατεί να εξασφαλίσει την εφαρμογή αυτών των όρων, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.

Ισως, αυτή η προοπτική να είχε ερείσματα στην τοπική κοινωνία, αν δεν υπήρχε η «περίεργη» γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Γενάρης 2007), σύμφωνα με την οποία οι απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών θεωρούνται ως «ο μοναδικός τρόπος» για την προστασία του οικισμού, αλλά - εκτός των άλλων - στις χρήσεις του περιλαμβάνονται και... «εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες». Η «τύχη» του Αναβάτου θα συζητηθεί σε επιστημονικό συνέδριο, στη Χίο, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, με θέμα «Οχυρωματική αρχιτεκτονική στο Αιγαίο και ο μεσαιωνικός οικισμός Αναβάτου», στο οποίο παρέμβαση θα κάνει η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
«Οχι» στην τροπολογία

«Κάθετη διαφωνία και πλήρη αντίθεση» με την τροπολογία του ΥΠΠΟ για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων - Απαλλοτριώσεων, ώστε να... «ταΐζει» διάφορες ΑΕ του «δημοσίου», εκφράζει ο σύλλογος εργαζομένων στο ΤΑΠΑ.

«Με την τροπολογία (στο σ/ν για το νέο Μουσείο Ακρόπολης) επιχειρείται αλλοίωση των θεσμοθετημένων σκοπών του ΤΑΠΑ που επικεντρώνονται στο αρχαιολογικό έργο με την απευθείας χρηματοδότηση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» σημειώνουν οι εργαζόμενοι. Για τον ΟΠΕΠ (σ.σ. ιδρύθηκε επί ΠΑΣΟΚ και «μασάει» αρμοδιότητες του ΤΑΠΑ) τονίζουν ότι «λειτουργεί με απροσδιόριστους στόχους, παράλληλες και ανταγωνιστικές δραστηριότητες, ανεξέλεγκτες διαδικασίες και μεγάλα ερωτηματικά για την οικονομική του πορεία». Η τροπολογία «θα οδηγήσει στην οικονομική αφαίμαξη του ΤΑΠΑ με άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή χρηματοδότηση των δράσεων του ΥΠΠΟ, συνολική επιβράδυνση και εμπλοκή του αρχαιολογικού έργου».

Ζητούν: Απόσυρση της τροπολογίας και κατάργηση του ΟΠΕΠ ΑΕ, με «ταυτόχρονη διασφάλιση στο ΥΠΠΟ» των εργαζομένων του. Προχωρούν σε στάση εργασίας τη Δευτέρα και 24ωρη απεργία την 1/10.

Εξάλλου, χτες κατατέθηκε στη Βουλή έκθεση «συνοδευτική» της παραπάνω τροπολογίας, ώστε να θεσμοθετηθεί η «δυνατότητα» του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων, για Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου να χρηματοδοτείται από το ΤΑΠΑ. Σημειώνουμε ότι το ΤΔΠΕΑΕ (επίσης «έμπνευση» του ΠΑΣΟΚ), λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, ώστε να διαχειρίζεται, με ιδιωτικοοικονομική λογική, κοινοτικά κονδύλια για τον πολιτισμό.

Αφιέρωμα στον «μυθικό» Κ. Κουν

Οι θεατρόφιλοι, γενικώς οι φιλότεχνοι, έχουν την ευκαιρία (μέχρι τις 16/11/2008) να ευφρανθούν αισθητικά, αλλά να «κερδίσουν» γνώση με την αφιερωματική έκθεση «Κάρολος Κουν - Θέατρο Τέχνης» (και τις εκδηλώσεις που την πλαισιώνουν) του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) στη «μυθική» μορφή του θεάτρου μας, τον Κάρολο Κουν. Το πλούσιο αφιέρωμα - που οργανώθηκε, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση (13/9/1908) αυτού του «αναγεννητή» του νεοελληνικού θεάτρου, κορυφαίου της θεατρικής «γενιάς του '30», πρωτεργάτη του σχολικού ερασιτεχνικού θεάτρου, δημιουργού του «Θεάτρου Τέχνης» - είναι αποτέλεσμα συλλογικού μόχθου πολλών ανθρώπων: Του «Θεάτρου Τέχνης» (Γεωργία Σιδέρη, Κωστής Καπελώνης). Της σκηνογράφου Λιλής Πεζανού (επιμελήτριας της πανέμορφης έκθεσης). Ανθρώπων του Μουσείου Μπενάκη. Του Πλάτωνα Μαυρομούστακου (καθηγητή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών), ο οποίος, με τη βοήθεια κι άλλων θεατρολόγων, «κατέθεσε» ένα σεμνό στην όψη, αλλά «θεμελιώδη» για την ιστοριογραφία του νεοελληνικού θεάτρου τόμο (450 σελίδες), με τίτλο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ - Οι παραστάσεις». Στην έκδοση καταγράφεται (για πρώτη φορά με τόσο τεκμηριωμένα και πλήρη στοιχεία: ημερομηνία, χώρος παράστασης, όλα τα ονόματα συγγραφέων, καλλιτεχνικών συντελεστών και ηθοποιών, κριτικογραφία, φωτογραφίες, κλπ.) αφ' ενός η 55χρονη παραστασιογραφία του Κ. Κουν (1932 - 1987), και αφ' ετέρου η μετά το θάνατό του (14/2/1987) πορεία του «Θεάτρου Τέχνης» και της σχολής του (1987 - 1998).

Οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την έκθεση άρχισαν χτες με συναυλία αφιερωμένη στους «Ορνιθες». Ακολουθούν: 29/9 (8.30μ.μ.) ομιλία του Φ. Τσαλαχούρη για τον Γιάννη Χρήστου, συνθέτη των «Περσών», με προβολή και ζωντανά παραστασιακά δείγματα. 5/10 (8.30μ.μ.) συναυλία με συνθέσεις του Μ. Χατζιδάκι για το «Θ.Τ.». 18, 19/10 (10π.μ.- 10μ.μ.) προβολές του Μίμη Κουγιουμτζή για παραστάσεις του δασκάλου του. 3/11 (8.30μ.μ.) Χρήστος Λεοντής «Η μουσική μου για το "Θέατρο Τέχνης"». 4/11 «Συνομιλία Κ. Κουν - Δ. Μαρωνίτη "Το αρχαίο δράμα και ένας σύγχρονος δάσκαλος"» (αρχείο ΕΡΤ), 10/11 ντοκιμαντέρ του Λ. Παπαστάθη για τον Κουν. (Η έκθεση θα παρουσιαστεί και στη Λευκωσία, καθώς χορηγός της - ως «οφειλή» στον Κουν - δάσκαλο και σκηνοθέτη ουκ ολίγων, σημαντικών Κυπρίων ηθοποιών - είναι το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου).

Μουσικό «άρωμα» της Μεσογείου θα δώσουν σήμερα στο Θέατρο Βράχων οι «Active Member». Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τραγούδια του νέου άλμπουμ τους (θα κυκλοφορήσει σύντομα), με τίτλο «Απ' της φτιάξης μας τα λάθια», καθώς και τραγούδια από την 16χρονη μουσική πορεία τους.

Ακρόαση ανδρών και γυναικών ηθοποιών, μέχρι 35 ετών, με ικανότητα στο χορό και το τραγούδι για παράσταση αρχαίου δράματος πραγματοποιείται στο θέατρο «Πορεία». Οι ακροάσεις γίνονται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 6984063325, με τη Σταματία Αντωνάτου (5μ.μ.-9μ.μ.).

Στο κινηματοθέατρο του Δήμου Παπάγου σήμερα (9μμ, ελεύθερη είσοδος) το ερασιτεχνικό «Θεατρικό μονοπάτι», θα παρουσιάσει τη σάτιρα του Αγγελου Μοσχονά «Ο Δίας ξαναγύρισε». Σκηνοθεσία Θ. Κάλβος, σκηνικά Τ. Ελευθερίου, μουσική Γ. Τσακόπουλος, φωτισμοί Α. Καραμανλής. Παίζουν: Β. Πύρινης, Γ. Καπετανάκος, Ντ. Βούρτση, Ζ. Ντίλη, Γ. Αναγιωτός, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ