ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Σύγχυση με τις αλλαγές

Τα διεθνή φιλικά τουρνουά που διεξάγονται αυτήν την περίοδο, όπου κορυφώνεται η προετοιμασία των περισσότερων ευρωπαϊκών ομάδων, ανέδειξαν και το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί από τις καινούριες αλλαγές στο μπάσκετ, όπως τις εισηγήθηκε η FIBA και ήδη ενστερνίστηκε η Ευρωλίγκα. Ας σημειωθεί ότι η FIBA έχει δώσει περιθώριο για δυο χρόνια στα εσωτερικά πρωταθλήματα ώστε να εφαρμόσουν τους καινούριους κανονισμούς, αν και σε πολλές διοργανώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από φέτος (τουλάχιστον οι περισσότεροι). Οι αλλαγές αυτές είναι:

  • Για να δοθεί «μπρος - πίσω» θα πρέπει ολόκληρο το σώμα και τα πόδια του παίκτη να έχουν περάσει τη γραμμή του κέντρου, όπως και η μπάλα. Επίσης δεν είναι «μπρος - πίσω», αν ένας παίκτης προσπαθήσει να κλέψει την μπάλα και από τη μια πλευρά του γηπέδου προσγειωθεί στην άλλη.
  • Δε σφυρίζονται «βήματα» όταν ένας παίκτης συρθεί με την μπάλα στο παρκέ και δεν πατάει τα πόδια του στο παρκέ.
  • Δίνεται αντιαθλητικό φάουλ σε περίπτωση που παίκτης χρησιμοποιήσει τους αγκώνες του και χτυπήσει αντίπαλό του. Παίκτης που χρησιμοποιεί τους αγκώνες χωρίς να συγκρουστεί με αντίπαλό του, τιμωρείται με τεχνική ποινή.
  • Η Ευρωλίγκα, τέλος, όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θέτουν σε εφαρμογή από φέτος (και όχι σε δυο χρόνια, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα της FIBA) τον κανονισμό του ημικυκλίου. Το ελεύθερο πεδίο, δηλαδή, για τον επιτιθέμενο καθώς σε αυτόν το χώρο δεν μπορεί ο αμυνόμενος να κερδίσει (ακόμη κι αν γίνει) επιθετικό φάουλ.

Η τελευταία διάταξη είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί από φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα, ωστόσο όσες ομάδες συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αναμένεται ίσως να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Α2: Φως στο τούνελ

Φως στο τούνελ φαίνεται να υπήρξε χτες όσον αφορά το θέμα της απεργίας που έχει κηρύξει, και συνεχίζεται ακόμα, ο Σύνδεσμος των παικτών (ΠΣΑΚ) για μια σειρά αιτήματα και κυρίως σε θέματα που αφορούν την κατάσταση στην Α2. Σε συνέντευξη Τύπου της ΕΟΚ και των εκπροσώπων της Α2 έγινε ξεκάθαρο ότι υπάρχει η καλή θέληση για εύρεση λύσεων, με την ΕΟΚ να αναλαμβάνει το βάρος του ασφαλιστικού, αν η πολιτεία δεν το πράξει, και τα σωματεία να τονίζουν ότι είναι υπέρ της μορφής ΑΣ.

ΔΙΕΘΝΗ
Νέο σκάνδαλο στημένων παιχνιδιών

Ενδείξεις, τουλάχιστον αποχρώσες, για στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια - λόγω στοιχήματος - στις τρεις κατηγορίες της Γερμανίας, φέρεται να έχει στη διάθεσή της από το 2006 η αστυνομία της Εσσης. Βάσει αυτών σχετίζονται (στην παράνομη υπόθεση) ο Μαλαισιανός Ουίλιαμ Μπι Γουά Λιμ, με τον πρώην ποδοσφαιριστή της Κάιζερσλαουτερν Μπιλ Τσατό. Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Welt». Η Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος της Εσσης, επίσημα δεν επιβεβαιώνει αλλά ουσιαστικά παραδέχεται ότι γνώριζε από τον Μάιο του 2005 συναντήσεις των επίμαχων προσώπων με αποκαλυπτικούς διαλόγους.

Η αστυνομία της Εσσης είχε ανακαλύψει ότι σε καταστήματα στοιχήματος στο Μάιντς, βρέθηκαν 74 δελτία με ακριβή πρόβλεψη αποτελέσματος του αγώνα Καρλσρούη - Ζίγκεν 2-0 στις 7 Αυγούστου 2005, τα οποία κατατέθηκαν όλα μέσα σε διάστημα μίας ώρας (κυρίως από Ασιάτες). Οι πληροφορίες θέλουν 4 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Λιμ να προέρχονται από κέρδη από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσατό είχε κακή απόδοση στα παιχνίδια της Κάιζερσλαουτερν με την Μπάγερν (0-4, Απρίλιος 2005) και με τη Βέρντερ Βρέμης (1-2, Μάιος 2005), από τα οποία ο Λιμ είχε κερδίσει 300.000 και 200.000 ευρώ αντιστοίχως, ενώ είχε κερδίσει 450.000 και 278.320 ευρώ από δύο στοιχήματα στο ματς Ανόβερο - Κάιζερσλαουτερν 5-1 (26 Νοεμβρίου 2005).

ΑΕΚ
Πρόβλημα τα λάθη

Το μοναδικό δρόμο που οδηγεί στη βελτίωση έδειξε χτες, πως ακολουθεί πλέον ο Δώνης. Ο προπονητής της ΑΕΚ προχώρησε σε αυτοκριτική αποδεχόμενος ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα αβίαστα λάθη των παιχτών του. Τα οποία τα απέδωσε σε κακές επιλογές και στην έλλειψη κινήσεων με την μπάλα. Για τον προσεχή αντίπαλο της ομάδας του, είπε: «Ο Πανιώνιος είναι μια ομάδα άκρως επιθετική, έχει ποιότητα και καλή ανάπτυξη στο παιχνίδι του, δημιουργεί πάρα πολλές φάσεις. Θα είναι ένα πολύ σκληρό και δυνατό παιχνίδι, θα έχουμε έναν πολύ καλό αντίπαλο απέναντί μας και νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ ωραίο ματς».

Αυτονόητα...

Στη χώρα μας και στον αθλητικό τομέα είναι γνωστή η... απλοχεριά του κράτους στους επιχειρηματίες του αθλητισμού σε κάθε δυσκολία και παρά το γεγονός ότι μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό και βέβαια αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Μπάσκετ και των σωματείων της Α2 (με αφορμή το πρόβλημα της απεργίας των παικτών) ο πρόεδρος της ΕΟΚ Ανδρέας Μιαούλης, υπερασπιζόμενος το αίτημα των σωματείων της Α2 να μείνουν ΑΣ (Αθλητικοί Σύλλογοι) και να μην γίνουν ΚΑΕ μεταξύ άλλων είπε και τις εξής... αλήθειες: «Πώς να δεχτεί ένα σωματείο τον επαγγελματισμό, όταν δεν είναι Α1 για να έχει πόρους από τον ΟΠΑΠ και την τηλεόραση;». Δηλαδή με άλλα λόγια επαγγελματισμός μεν, αλλά με βοήθεια από τον κρατικό κορβανά δε. Αυτονόητο θα πει κάποιος, αν αναλογιστούμε τη βοήθεια που προσφέρει ο ΟΠΑΠ στον επαγγελματικό αθλητισμό (π.χ. βλέπε πρόσφατη συμφωνία με τη Σούπερ Λίγκα). Την ίδια ώρα όμως, παραμένει ανύπαρκτη η συνεισφορά του κράτους στα ερασιτεχνικά σωματεία αφού τα ψίχουλα που μοιράζει (όποτε και εάν...), με τη μορφή επιχορηγήσεων, οδηγούν τα περισσότερα στο λουκέτο ή τα φέρνει σε κατάσταση απόγνωσης... Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για δωρεάν μαζικό αθλητισμό που είναι ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα. Δεν υπάρχει καν σχολικός αθλητισμός. Αλλα πού να βρει καιρό το κράτος γι' αυτά, όταν... τρέχει για να ικανοποιήσει τους επιχειρηματίες...

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Γνωστοποιήθηκαν οι διαιτητές των δύο αναμετρήσεων της Εθνικής για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Τον αγώνα με τη Μολδαβία (11/10) θα διευθύνει ο Νορβηγός Εσπεν Μπέρντσεν και το παιχνίδι με την Ελβετία (15/10) ο Ισπανός Μεδίνα Κανταλέχο.

Επίσης, την ίδια ημέρα ο Κύρος Βασσάρας θα διευθύνει την αναμέτρηση Ρωσίας - Φινλανδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ