Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Σύγχυση με τις αλλαγές

Τα διεθνή φιλικά τουρνουά που διεξάγονται αυτήν την περίοδο, όπου κορυφώνεται η προετοιμασία των περισσότερων ευρωπαϊκών ομάδων, ανέδειξαν και το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί από τις καινούριες αλλαγές στο μπάσκετ, όπως τις εισηγήθηκε η FIBA και ήδη ενστερνίστηκε η Ευρωλίγκα. Ας σημειωθεί ότι η FIBA έχει δώσει περιθώριο για δυο χρόνια στα εσωτερικά πρωταθλήματα ώστε να εφαρμόσουν τους καινούριους κανονισμούς, αν και σε πολλές διοργανώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από φέτος (τουλάχιστον οι περισσότεροι). Οι αλλαγές αυτές είναι:

  • Για να δοθεί «μπρος - πίσω» θα πρέπει ολόκληρο το σώμα και τα πόδια του παίκτη να έχουν περάσει τη γραμμή του κέντρου, όπως και η μπάλα. Επίσης δεν είναι «μπρος - πίσω», αν ένας παίκτης προσπαθήσει να κλέψει την μπάλα και από τη μια πλευρά του γηπέδου προσγειωθεί στην άλλη.
  • Δε σφυρίζονται «βήματα» όταν ένας παίκτης συρθεί με την μπάλα στο παρκέ και δεν πατάει τα πόδια του στο παρκέ.
  • Δίνεται αντιαθλητικό φάουλ σε περίπτωση που παίκτης χρησιμοποιήσει τους αγκώνες του και χτυπήσει αντίπαλό του. Παίκτης που χρησιμοποιεί τους αγκώνες χωρίς να συγκρουστεί με αντίπαλό του, τιμωρείται με τεχνική ποινή.
  • Η Ευρωλίγκα, τέλος, όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θέτουν σε εφαρμογή από φέτος (και όχι σε δυο χρόνια, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα της FIBA) τον κανονισμό του ημικυκλίου. Το ελεύθερο πεδίο, δηλαδή, για τον επιτιθέμενο καθώς σε αυτόν το χώρο δεν μπορεί ο αμυνόμενος να κερδίσει (ακόμη κι αν γίνει) επιθετικό φάουλ.

Η τελευταία διάταξη είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί από φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα, ωστόσο όσες ομάδες συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αναμένεται ίσως να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Α2: Φως στο τούνελ

Φως στο τούνελ φαίνεται να υπήρξε χτες όσον αφορά το θέμα της απεργίας που έχει κηρύξει, και συνεχίζεται ακόμα, ο Σύνδεσμος των παικτών (ΠΣΑΚ) για μια σειρά αιτήματα και κυρίως σε θέματα που αφορούν την κατάσταση στην Α2. Σε συνέντευξη Τύπου της ΕΟΚ και των εκπροσώπων της Α2 έγινε ξεκάθαρο ότι υπάρχει η καλή θέληση για εύρεση λύσεων, με την ΕΟΚ να αναλαμβάνει το βάρος του ασφαλιστικού, αν η πολιτεία δεν το πράξει, και τα σωματεία να τονίζουν ότι είναι υπέρ της μορφής ΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ