ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ - «ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ»
Βολικό πρόσχημα για... επεμβάσεις

Τις ιμπεριαλιστικές κινήσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ ακολούθησε η Ρωσία

Η περιοχή στο Κέρας της Αφρικής φαίνεται ότι μπαίνει πιο επιτακτικά στο στόχαστρο των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Associated Press

Η περιοχή στο Κέρας της Αφρικής φαίνεται ότι μπαίνει πιο επιτακτικά στο στόχαστρο των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ρίχνει η έξαρση της πειρατείας ανοιχτά των σομαλικών ακτών. Μετά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που ετοιμάζουν πυρετωδώς πολεμικές ναυτικές δυνάμεις στο Κέρας της Αφρικής (και όπου αλλού κρίνουν μελλοντικά απαραίτητο!), με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας, χτες και η Ρωσία ανακοίνωσε πως ξεκινά εφ' εξής τακτικές περιπολίες ανοιχτά των σομαλικών ακτών για να «προστατεύσει Ρώσους πολίτες και πλοία»...

Αυτή την αποστολή στάλθηκε πρώτος να διεκπεραιώσει ο «Αφοβος». Η σύγχρονη φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού Ναυτικού που αναχώρησε από λιμάνι της Βαλτικής προχτές και στέλνεται στον Κόλπο του Αντεν με αφορμή τη χτεσινή επίθεση Σομαλών πειρατών σε ουκρανικό εμπορικό σκάφος με 21μελές πλήρωμα (οι τρεις Ρώσοι). Το σκάφος «Faina» μετέφερε 33 ρωσικά άρματα μάχης τύπου «Τ-72» και σημαντικό πολεμικό υλικό με αποδέκτη το στρατό της Κένυας...

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου ναυάρχου Βλαντιμίρ Βίσοφ στο πρακτορείο ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ, η Μόσχα σχεδιάζει να συμμετάσχει σε μία «διεθνή προσπάθεια» κατά της πειρατείας έως ότου λάβει σχετική απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπου π.χ. η Γαλλία προωθεί σχετικό σχέδιο απόφασης...). Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Μόσχα θα κάνει τις δικές της επιχειρήσεις κατά της πειρατείας.

Αργότερα χτες βράδυ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού 5ου Στόλου, Νέιτ Κρίστενσεν, δήλωσε ότι στην περιοχή βρίσκονται «αμερικανικά πλοία που παρακολουθούν στενά την κατάσταση». Παράλληλα εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωνε ότι το φορτίο των τανκς και των πυρομαχικών δε θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια πειρατών....

Ο επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Ναυτιλίας, Νόελ Τσουνγκ, κάλεσε τον ΟΗΕ να πάρει «σοβαρή αποτρεπτική δράση» κατά της πειρατείας. Πάντως η συγκεκριμένη περιοχή είναι στρατηγικό πέρασμα για τη διεθνή ναυτιλία, και για αυτό και τόσο ενδιαφέρον από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μέσα σ' όλα αυτά, ο σομαλικός λαός προσπαθεί να γλιτώσει από τις αυξανόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε αιθιοπικές κατοχικές δυνάμεις και ένοπλους ισλαμιστές. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι νέο κύμα 15.000 κατοίκων της πρωτεύουσας Μογκαντίσου εγκατέλειψε τα σπίτια τους τις τελευταίες μέρες, οπότε διεξάγονται οι «πιο βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων 19 μηνών».

Και ρωσική «πυρηνική» αποτροπή

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε χτες μπροστά στους αρχηγούς του ρωσικού Στρατού, έπειτα από γυμνάσια που έγιναν στην περιοχή των νότιων Ουραλίων Ορενμπούργκ, νέα σχέδια για τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου αποτρεπτικού πυρηνικού συστήματος για τη Ρωσία ως το 2020, συμπεριλαμβανομένου ενός διαστημικού αμυντικού συστήματος και νέων πυρηνικών υποβρυχίων... «Ενα εγγυημένο αποτρεπτικό πυρηνικό σύστημα για διάφορες στρατιωτικές και πολιτικές περιστάσεις θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ως το 2020», σημείωσε μιλώντας και για συνολική αναβάθμιση της στρατιωτικής προετοιμασίας.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΟΗΕ
Απόφαση των «έξι» ότι συμφωνούν στη διαφωνία τους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε μια συμφωνία «ανάγκης» σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προκειμένου να φανεί ότι δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφωνίες στους κόλπους της «ομάδας των έξι», κατέληξαν οι εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και της Γερμανίας. Οπως έγινε γνωστό, οι «έξι» συμφώνησαν να υιοθετηθεί άλλη μια απόφαση, όπου θα επαναλαμβάνονται οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν τις τρεις προηγούμενες φορές, και θα ζητείται και πάλι επιτακτικά από την Τεχεράνη να συμμορφωθεί και να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Της κίνησης αυτής προηγήθηκε η άρνηση της Μόσχας να συμμετάσχει, διά του υπουργού Εξωτερικών της, σε συνάντηση των «έξι» με θέμα την επιβολή νέων κυρώσεων, κρίνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαίες και δε θα είναι αποτελεσματικές. Χθες, μετά την ανακοίνωση της, κατ' αρχάς, συμφωνίας από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ επιβεβαίωνε ότι η συμφωνία έγινε για να «δοθεί τέλος στη φιλολογία περί προβλημάτων στους κόλπους των "έξι"».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), Μουχάμαντ Μπάρανταϊ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ζουντόιτσε Τσάιτουνγκ», υποστήριζε ότι το Ιράν «είναι καθ' οδόν να χαρακτηριστεί πυρηνική δύναμη, γιατί δεν έχει μόνο μέρος της τεχνολογίας και των υλικών που χρειάζονται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αν το θελήσει». Ο Μπάρανταϊ υπογράμμισε ότι, ούτως ή άλλως, εκτός των επτά γνωστών πυρηνικών δυνάμεων, πολλές άλλες χώρες στον κόσμο βρίσκονται σε θέση παρόμοια με το Ιράν και κάλεσε, για άλλη μια φορά, τις ΗΠΑ να συνομιλήσουν με την Τεχεράνη, εκτιμώντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης του ζητήματος.

Ενώ όλα αυτά διαδραματίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» υποστήριζε ότι, στα τέλη Μάη, ο Αμερικανός Πρόεδρος σταμάτησε μια σχεδιαζόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράν, καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσιγκτον δε θα στηρίξει τέτοια κίνηση μέχρι το τέλος της θητείας Μπους. Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, ο Μπους φέρεται να τήρησε τέτοια στάση, εκτιμώντας ότι τα ιρανικά αντίποινα κατά αμερικανικών στόχων θα ήταν μεγάλα και ότι θα χρειάζονταν αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές για να πληγούν οι ιρανικοί στόχοι, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πραγματικά διευρυμένο πόλεμο.

ΗΠΑ - ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ
Δήθεν «κόντρες» για την οικονομία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ.Ου. Μπους κάλεσε χτες το Κογκρέσο «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να εγκρίνει το πακέτο προτάσεων του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον (εκτιμούμενου κόστους 700 δισ. δολαρίων) για την ανάσχεση της βαθιάς οικονομικής κρίσης...

Αφορμή για την έκκληση Μπους στάθηκε η προχτεσινοβραδινή αδυναμία επίτευξης διακομματικής συμφωνίας επί των προτάσεων Πόλσον, εξαιτίας των επιφυλάξεων ηγετικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του υποψήφιου για την προεδρία Μακέιν. Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι, αφ' ενός, δεν υπάρχουν σαφείς εγγυήσεις για «ιδιαίτερα υψηλό κόστος» που θα κληθούν να δώσουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι με την εφαρμογή των μέτρων Πόλσον και, αφ' ετέρου, θεωρούν πως θα πρέπει οι υπεύθυνοι της Γουόλ Στριτ να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης... Είναι χαρακτηριστικό πως στελέχη της κυβέρνησης Μπους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη δημοσιοποιηθεί το γεγονός ότι η διακομματική συμφωνία «σκόνταψε» εξαιτίας των αντιρρήσεων γερουσιαστών και στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος...

Εν μέσω όλων αυτών, κατέρρευσε χτες και η μεγαλύτερη ως τώρα αμερικανική τράπεζα, η «Washington Mutual» εξαιτίας των ριψοκίνδυνων κερδοσκοπικών παιχνιδιών που έπαιζε στην αγορά στεγαστικών δανείων. Εν ριπή οφθαλμού η τράπεζα «Washington Mutual», που ιδρύθηκε το 1889 και είχε ως πρότινος περιουσιακά στοιχεία αξίας 307 δισ. δολαρίων, αγοράστηκε απ' την «JP Morgan Chase» έναντι 1,9 δισ. δολαρίων...

Οσο για το ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για την προεδρία; Τελικά ο Μακέιν υπαναχώρησε απ' τις αρχικές δηλώσεις του ανακοινώνοντας ότι θα συμμετάσχει στο χτεσινοβραδινό ντιμπέιτ στο πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας

ΜΟΣΧΑ.--

Συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας υπέγραψαν χτες αξιωματούχοι της Βενεζουέλας και της Ρωσίας, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών, Ούγκο Τσάβες και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη νοτιοδυτική πόλη της Ρωσίας, το Ορενμπουργκ.

Ο Τσάβες, που πραγματοποιεί από την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, επανέλαβε την «πλήρη, λιτή, αλλά πολύ σταθερή υποστήριξη για τη δράση της Ρωσίας» στη Γεωργία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος τον ευχαρίστησε για την «ηθική υποστήριξη» και σημείωσε τις «στέρεες σχέσεις» των δύο χωρών και «την πολύπλευρη συνεργασία (...) που συμπεριλαμβάνει οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, καλωσόρισε τον Τσάβες, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις με τη Λατινική Αμερική αποτελούν βασική προτεραιότητα της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας, τονίζοντας μάλιστα πως είναι θετική στο να βοηθήσει το Καράκας να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι οι στενές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες θα ενισχύσουν την ύπαρξη ενός πολυ-πολικού κόσμου.

Πάντως, πηγή του Κρεμλίνου ανέφερε, ενόψει της άφιξης του Τσάβες, ότι η Ρωσία θα χορηγήσει υπό μορφή δανείου στη Βενεζουέλα 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά όπλων, ωστόσο η χτεσινή μέρα επικεντρώθηκε στα θέματα Ενέργειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ