Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας

ΜΟΣΧΑ.--

Συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας υπέγραψαν χτες αξιωματούχοι της Βενεζουέλας και της Ρωσίας, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών, Ούγκο Τσάβες και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη νοτιοδυτική πόλη της Ρωσίας, το Ορενμπουργκ.

Ο Τσάβες, που πραγματοποιεί από την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, επανέλαβε την «πλήρη, λιτή, αλλά πολύ σταθερή υποστήριξη για τη δράση της Ρωσίας» στη Γεωργία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος τον ευχαρίστησε για την «ηθική υποστήριξη» και σημείωσε τις «στέρεες σχέσεις» των δύο χωρών και «την πολύπλευρη συνεργασία (...) που συμπεριλαμβάνει οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, καλωσόρισε τον Τσάβες, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις με τη Λατινική Αμερική αποτελούν βασική προτεραιότητα της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας, τονίζοντας μάλιστα πως είναι θετική στο να βοηθήσει το Καράκας να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι οι στενές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες θα ενισχύσουν την ύπαρξη ενός πολυ-πολικού κόσμου.

Πάντως, πηγή του Κρεμλίνου ανέφερε, ενόψει της άφιξης του Τσάβες, ότι η Ρωσία θα χορηγήσει υπό μορφή δανείου στη Βενεζουέλα 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά όπλων, ωστόσο η χτεσινή μέρα επικεντρώθηκε στα θέματα Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ