Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ο Σαρκοζί καθησυχάζει το κεφάλαιο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με μια μακροσκελή ομιλία, όπου αναφέρθηκε τόσο στη διεθνή όσο και στη γαλλική οικονομία, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καθησύχασε τις επιχειρήσεις και τη γαλλική αστική τάξη, διαβεβαιώνοντας ότι το κράτος (δηλαδή οι πολίτες) «είναι έτοιμο να παρέμβει για να σώσει την κατάσταση αν χρειαστεί». «Η αυτορρύθμιση της αγοράς ως λύση σε όλα τα προβλήματα τελείωσε. Η αγορά που τα ξέρει όλα καλύτερα, τελείωσε» σημείωσε συμπληρώνοντας για να θολώσει τα νερά, ότι αναφέρεται κυρίως στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τα σκάνδαλα και τις υψηλές αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών των επιχειρήσεων και ότι όσοι ευθύνονται για την παρούσα κρίση, μέσα από κερδοσκοπικές κινήσεις και διαφθορά, θα πρέπει να τιμωρηθούν σκληρά.

Ο Σαρκοζί, υιοθετώντας για άλλη μια φορά το ύφος του σκληρού πλην ειλικρινούς ηγέτη, υποστήριξε ότι οι Γάλλοι πολίτες πρέπει να ξέρουν την αλήθεια. Πρέπει να γνωρίζουν, τόνισε, ότι «η παγκόσμια αγορά έφθασε στο χείλος της καταστροφής κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση και ότι οι συνέπειές της θα είναι μακροπρόθεσμες και θα επηρεάσουν την ανάπτυξη, την ανεργία και την αγοραστική δύναμη των Γάλλων πολιτών».

Ο Γάλλος Πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία για να επιχειρηματολογήσει υπέρ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθεί υπό την επωνυμία «μεταρρυθμίσεις». Ετσι, προειδοποίησε ότι θα επιταχυνθούν οι «μεταρρυθμιστικές του προτάσεις», αρχής γενομένης από τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, αφού, με βάση τους υπολογισμούς, το 2009, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αριθμούν κατά 30.600 λιγότεροι, εφόσον δε θ' αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτούνται. Επίσης, προειδοποίησε για επιτάχυνση και των «εργασιακών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των περικοπών στο κράτος πρόνοιας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και των αλλαγών στη νομοθεσία περί απολύσεων και περί υπερωριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ