ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Το αδιάκοπο ψιλόβροχο και η φθινοπωρινή παγωνιά «υποδέχτηκε» και την εκδήλωση που έγινε στον Κόζιακα. Γύρω στα εκατό χιλιόμετρα δυτικότερα του μουσείου που είχε εγκαινιαστεί την προηγούμενη μέρα, την περασμένη Κυριακή στήθηκε στην άλλη μεριά της Θεσσαλίας, το ιστορικό Περτούλι, ένα μνημείο που εικονίζει τη φιγούρα του αντάρτη του ΕΛΑΣ δίπλα στο σφυροδρέπανο.

«Τιμάμε τον ηρωικό ΕΛΑΣ, τιμάμε τον εμπνευστή - καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη του, το ΚΚΕ». Το πανό της εκδήλωσης, που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή στο μέρος όπου πριν από 65 χρόνια, στις 2 Μάη 1943, ιδρύθηκε το Γενικό Αρχηγείο του ΕΛΑΣ, τόνιζε την αλήθεια που η άρχουσα τάξη πασχίζει να σβήσει, αλλά δεν μπορεί.

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Γιώργος Καΐκης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Θεσσαλίας, σημειώνοντας ότι κι εμείς με τη σειρά μας θα προσθέσουμε νέες σελίδες στον αγώνα, «με πρωτοπόρα θεωρία, με πρωτοπόρα δράση, για το μέλλον μας, το Σοσιαλισμό». Στη συνέχεια, το ιστορικό αφιέρωμα που παρουσίασε η νεαρή Μαριάννα Ντίμου μαζί με την ορχήστρα και τη χορωδία που ετοίμασε ειδικά για την περίσταση η Κομματική Οργάνωση Τρικάλων «ζωντάνεψαν» ξανά τις μάχες, στρατιωτικές και πολιτικές, για την απόκρουση του εισβολέα, αλλά και την οργάνωση της καθημερινής ζωής του λαού, που δόθηκαν σ' όλες τις μεριές της Ελλάδας πριν από εξήντα χρόνια.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που στήθηκε μέσα στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΤΟΣ
Συνεχίζουμε με ολοζώντανα τα ίδια οράματα

Ο Γιάννης Χώτος ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους
Ο Γιάννης Χώτος ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους

«Η δράση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) αποτελεί επίτευγμα του λαϊκού κινήματος με παγκόσμια σημασία. Ξεπερνά τα όρια της χώρας μας, όχι μόνο για τα στρατιωτικά του κατορθώματα. Περισσότερο γιατί αποτελεί κομμάτι, μια απ' τις μορφές πάλης του συνολικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας. Αυτός ο αγώνας αναδεικνύει την τεράστια δύναμη που κρύβει το λαϊκό κίνημα, που όταν θέσει σαν σκοπό τη λύση μεγάλων λαϊκών προβλημάτων, είναι σε θέση να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, να γράψει λαμπρές σελίδες στην Ιστορία».

Τα παραπάνω σημείωσε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ΕΛΑΣ, συνέχισε, «αγκάλιασε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Οχι τυχαία. Δεν ήταν ευκαιριακή και συγκυριακή οργάνωση κορυφής. Ηταν λαϊκή κοινωνικοπολιτική συμμαχία. Πάνω απ' όλα εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αγροτών και των μικροαστικών στρωμάτων των πόλεων. Απ' αυτά τα λαϊκά στρώματα προήλθαν οι μαχητές του ΕΛΑΣ».

Και συμπλήρωσε: «Μεγάλη δύναμη για τον ΕΛΑΣ, δύναμη πολιτική, στρατιωτική, ηθική, ήταν το μαζικό κίνημα των πόλεων με τους εκατοντάδες χιλιάδες οργανωμένων κομμουνιστών και ΕΑΜιτών - ΕΠΟΝιτών ακόμα και παιδιών, το κίνημα με το μαζικό του ηρωισμό, τον ατσάλινο συνωμοτικό μηχανισμό, τη λαϊκή επαγρύπνηση.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου
Δίχως αυτό το κίνημα - στα εργοστάσια, στις δημόσιες υπηρεσίες, στη γειτονιά, στον κάμπο, στο βουνό - δε θα μπορούσε να υπάρξει ο ΕΛΑΣ που υπήρξε».

Ξαναγράφουν την Ιστορία όπως τους βολεύει

«Αυτός ο ρόλος του ΚΚΕ, αποσιωπάται στην επίσημη ιστορία. Γι' αυτό συνολικά η Εθνική Αντίσταση και το περιεχόμενό της βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο της αστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας. Συκοφαντούν, λασπολογούν, ξαναγράφουν την Ιστορία κατά πως τους βολεύει», επισήμανε ο Γ. Χώτος.

«Ακόμη και στην περίπτωση του Αρη, που τόσο αρέσκονται να εξυμνούν αστοί γραφιάδες, σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές, διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Δεν τολμούν να αναφέρουν ότι ο Αρης συνέβαλε στην οργάνωση του αγώνα με βάση κομματικές αποφάσεις και έχοντας τη στήριξη των κομματικών οργανώσεων. Προσπαθούν να αποκρύβουν τη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων του Κόμματος, στο ενιαίο της δράσης των στελεχών και μελών για την υλοποίησή τους. Προσπαθούν να αναδείξουν το μεγαλείο του αγώνα σαν αποτέλεσμα δράσης μεμονωμένων ανθρώπων και ατομικών πρωτοβουλιών. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να χτυπήσουν το Κόμμα, να εμποδίσουν την κύρια καθοδηγητική και οργανωτική ψυχή των περασμένων, αλλά πολύ περισσότερο των τωρινών και μελλοντικών λαϊκών αγώνων».

Το ζήτημα της εξουσίας μπαίνει επιτακτικά

Σε άλλο σημείο, το στέλεχος του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Εμείς δεν προσεγγίζουμε την ιστορία με πνεύμα ηττοπάθειας και λαθολογίας. Αποτιμούμε κριτικά εκείνη και άλλες περιόδους με σκοπό να γίνουμε πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί. Να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, να αξιοποιήσουμε τη θετική και αρνητική πείρα για τη νικηφόρα έκβαση της ταξικής πάλης, που καθημερινά οξύνεται, που θα μας φέρει σε νέους αγώνες και εξεγέρσεις.

Που μας βάζει επιτακτικά πάλι μπροστά στο πρόβλημα της εξουσίας. Σωστά εστιάζουμε στο πρόβλημα της σωστής στρατηγικής του Κόμματος. Γι' αυτό και δεχόμαστε επίθεση. Και η επίθεση αυτή θα δυναμώνει».

Να απαντήσουμε μέσα απ' τη μάχη των ευρωεκλογών

Συνδέοντας, δε, την ιστορική πείρα με τις σημερινές μάχες, επισήμανε: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να "παίξει" ποτέ με την αλήθεια με το λαϊκό συμφέρον. Μπροστά στις ευρωεκλογές ο λαός μας έχει να επιλέξει ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τους ευρω-υποτελείς και στο ΚΚΕ που θέλει και επιδιώκει από κοινού με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις να παλέψει ενάντια στις επιλογές της ΕΕ με συνέπεια και σταθερότητα.

Εγγυόμαστε συνεπή αντίσταση όσο εξαρτάται από εμάς, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτυπηθεί η μοιρολατρία. Και στην πραγματικότητα είμαστε οι μόνοι που μπορούμε αυτό να το κάνουμε με απόλυτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα».

Η ανατροπή του κεφαλαίου είναι επιταγή του σήμερα

«Η πραγματοποίηση των συμφερόντων των λαϊκών δυνάμεων - συνέχισε ο Γ. Χώτος - δε θα επιτευχθεί στα πλαίσια του καπιταλισμού αλλά σε σύνδεση με την πάλη για την ανατροπή του. Πράγμα που απαιτεί να σφυρηλατηθεί η ενότητα, η οργάνωση, η συμμαχία τους, στον ανειρήνευτο αγώνα ενάντια στην αστική τάξη.

Αυτό που προτείνουμε δεν είναι μακρινό όνειρο. Είναι ανάγκη και επιταγή για το σήμερα. Φτάνει να το πιστέψουν οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Αν το πιστέψουν, έχουν πραγματικά τη δύναμη και την ικανότητα να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Το κατάφεραν το '43 - '44, ανεξάρτητα από την τελική εξέλιξη. Σήμερα, είναι ακόμη πιο ώριμα τα πράγματα. Είναι η μόνη διέξοδος, η μόνη προοπτική».

Και καταλήγοντας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα το ΚΚΕ είναι πιο ικανό και αποτελεσματικό να καθοδηγήσει αυτή την προσπάθεια. Αυτήν την περίοδο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια, έχουμε μπροστά μας το 18ο Συνέδριο. Την Κυριακή 5 Οκτώβρη θα δημοσιευτούν στον "Ρ" οι Θέσεις της ΚΕ, που πρέπει να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας. Σε τόπους δουλειάς, στις συνοικίες των πόλεων, σε κάθε χωριό ακόμη και το πιο μικρό. Να συζητήσουμε με όλο αυτόν τον κόσμο, να ακούσουμε κριτική, παρατηρήσεις, γνώμες, προτάσεις. Αυτή η επαφή μας να μην είναι ευκαιριακή. Να αποτελέσει νέο ξεκίνημα στο δυνάμωμα του Κόμματος. Ισχυροποίηση του Κόμματος πρώτα απ' όλα στους τόπους δουλειάς, στη νεολαία. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει καλύτερες προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος.

Αυτό έδειξε η πείρα της περιόδου '40 - '49. Οι σημερινές γενιές αλλά και οι επόμενες, που θα είναι γενιές των νέων επαναστάσεων, πατάνε σε γερή Ιστορία. Είναι μπολιασμένες με τις κατακτήσεις και την πείρα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ