ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αναζητούν προγραμματική σύγκλιση με ... «αντιδεξιά ταμπέλα»

Προγραμματική σύγκλιση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την «κυβερνητική συνεργασία», που μπορεί να φτάσει ακόμα και στη «συγχώνευση» των δυο κομμάτων, προτείνουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα αποπροσανατολιστικά «κελεύσματα» της ηγεσίας της «Κουμουνδούρου» για τη συγκρότηση ...«αντιδεξιού μετώπου».

Κοινός παρονομαστής στα σενάρια που συντηρούν τα στελέχη των δυο κομμάτων μέσα από την ανταλλαγή προτάσεων συνεργασίας η κοινή διαπίστωσή τους ότι μέσα στις θέσεις και τα προγράμματά τους υπάρχει πεδίο «σύγκλισης».

Λίγες μέρες μετά τις τοποθετήσεις του Αλ. Τσίπρα περί «αριστερής» μετακίνησης του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος δίνοντας το ιδεολογικό περίγραμμα της αφετηρίας για «κοινή δράση», με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Φλας» την Κυριακή ανέφερε: «Θεωρώ ότι στο χώρο της δημοκρατικής Αριστεράς, δηλαδή της αριστεράς που έχει εγκαταλείψει τη δικτατορία του προλεταριάτου, είχε αποδεχτεί την ελεύθερη αγορά και τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αυτή λοιπόν είναι η Αριστερά. (!!) Στην Ελλάδα εκφράζεται από δύο κόμματα, από το Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ, δε θα ήταν χρήσιμο να δούμε ποιες πραγματικά είναι οι διαφωνίες μας και αν υπάρχουν; Εγώ το βρίσκω πάρα πολύ χρήσιμο, πάρα πολύ έντιμο»!!

Για τον Θ. Πάγκαλο η σύγχρονη ...«αριστερά» πειθαρχεί στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των μονοπωλίων, ούτε των ιμπεριαλιστικών κέντρων και στηρίζει την πολιτική εξουσία της αστικής τάξης και αυτή εκφράζεται όπως είπε από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό.

Τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε σχολίασαν τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, πώς θα μπορούσαν άλλωστε..., ούτε και την τοποθέτησή του πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο, βάσει του οποίου τόνισε ότι μπορεί να: «Βρεθεί μια μίνι προγραμματική σύγκλιση και ενδεχομένως να φτάναμε και στο σημείο, δεν το υποθέτω αυτή τη στιγμή, αλλά θα μπορούσε να συμβεί, να διαπιστώσουμε ότι οι διαφορές μας είναι τόσο μικρές που δε δικαιολογούν την ύπαρξη δύο πολιτικών σχημάτων και άρα μπορούμε να συγχωνευτούμε»!! Ο ίδιος μάλιστα αναρωτήθηκε «γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός δεν μπορούν να κάνουν ένα διετές πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα, εκείνων των οποίων συμφωνούμε»...

Την ίδια στιγμή ο Κ. Σκανδαλίδης, επικεφαλής της ομάδας «διαλόγου με την αριστερά» που έχει συγκροτήσει ο Γ. Παπανδρέου, με συνέντευξή του στο «Εθνος» ανέφερε ότι «η "κυβερνώσα Αριστερά" (...) στηρίζεται στη μετάβαση από τον άγονο και ξεπερασμένο πια δικομματισμό της μεταπολίτευσης σε έναδιπολισμό», που όπως ισχυρίστηκε «αφορά την πρόοδο και τη συντήρηση». Μάλιστα ο ίδιος, σχολιάζοντας τις «έξι προτάσεις» του Αλ. Αλαβάνου για «κοινή δράση» κλείνοντας το μάτι σε μια κεντρική συνεργασία, σημείωσε: «Αν θέλει ο ΣΥΝ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, η ταμπακέρα βρίσκεται αλλού. Στην ανάγκη να κυβερνηθεί προοδευτικά η χώρα τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Μ. Δαμανάκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, χαρακτήρισε «αναγκαία» τη σύγκλιση ανάμεσα στα δυο κόμματα πάνω σε «προγραμματική» βάση χωρίς «προσχηματικούς όρους και προϋποθέσεις».

Σε συνέντευξή του χτες στα «ΝΕΑ» ο Αλ. Αλαβάνος ενισχύει παραπέρα τη βάση πάνω στην οποία επιδιώκεται να «χτιστεί» μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ανάγοντας σε πρωταρχικό στόχο το να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως είπε «το πρώτο κεντρικό μας μέτωπο είναι η ΝΔ» και «στόχος μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ». Στην ερώτηση τι εμποδίζει το γάμο με το ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Αλαβάνος κατέφυγε σε εξυπνακισμούς «αφήνουμε το γάμο και πάμε για πουρνάρια» είπε.

ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Διαξιφισμοί επί της ... διαδικασίας

Για δύο μέρες, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού, στελέχη των δύο βασικών του τάσεων, του «αριστερού ρεύματος» και της «ανανεωτικής πτέρυγας», διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το πώς πρέπει να διαχειριστούν τα ποσοστά που δίνουν στο κόμμα τους οι δημοσκοπήσεις. Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση έξι σημείων κοινής δράσης που απηύθυνε στο ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος.

Ενδεικτική της συζήτησης που αναπτύχθηκε ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Τεκμηρίωσης του ΣΥΝ, προερχόμενου από το «αριστερό ρεύμα», Ν. Βούτση, ο οποίος είπε ότι «η πρόταση των έξι σημείων δε με βρίσκει σύμφωνο (...) δε βάζει την αριστερά σε κεντρικό ρόλο, αφού δεν έχει την ηγεμονία». Αλλά και η τοποθέτηση του Σπ. Λυκούδη, από την «ανανεωτική πτέρυγα», ο οποίος αντέτεινε ότι η πρόταση για κυβέρνηση της αριστεράς συνιστά «αποθέωση του αριστερού βολονταρισμού».

Οι εργασίες κατέληξαν με την ψήφιση κατά πλειοψηφία Πολιτικής Απόφασης. Η «ανανεωτική πτέρυγα», που απείχε της ψηφοφορίας, έκανε μια λακωνική δήλωση, στην οποία υπεραμύνεται του κειμένου που η ίδια είχε καταθέσει στην ΚΠΕ, η ουσία του οποίου βρισκόταν στην προτροπή προς τον ΣΥΝ να εργαστεί εντατικά για την επίτευξη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, και αναφέρει «δεν ψηφίσαμε το τελικό σχέδιο απόφασης επειδή δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες που θέλουν οι επιταχυνόμενες πολιτικές εξελίξεις».

Στην Πολιτική Απόφαση περιγράφεται η διεθνής κατάσταση, σε ό,τι, κυρίως, αφορά στην οικονομική κρίση, ως προς την ερμηνεία της οποίας επίσης υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις, για «κατάρρευση του συστήματος» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, «ιδεοληψίες» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εκπόνηση του προγράμματος Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην «Αυγή». Διατυπώνονται ευχολόγια άνευ αντικρίσματος, όπως να διεκδικήσει η «αριστερά μια ριζικά διαφορετική πορεία» της ΕΕ «που θα ακυρώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα πορεύεται σε μια ευρωπαϊκή ενοποίηση χωρίς νεοφιλελευθερισμό και ευρωατλαντισμό»! 'Η «να ανατρέψουμε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και να ανοίξουμε νέους σύγχρονους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους».

Είναι χαρακτηριστικό της αφερεγγυότητας και του καιροσκοπισμού του ΣΥΝ το γεγονός ότι στην Πολιτική Απόφαση γίνεται λόγος για την ανάγκη να «αποδεικνύουμε με επιχειρήματα πειστικά στο λαό το χαρακτήρα των προτάσεων (αν υπάρχουν) της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ότι κινούνται, δηλαδή, στα ίδια περίπου πλαίσια, κι αυτό φάνηκε από τις 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στην έκθεση της Θεσ/νίκης». Υπενθυμίζουμε ότι μόλις στις 18/9 ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει γι' αυτές τις προτάσεις: «Το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα κάνει μια προσπάθεια - είναι φανερό - να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων και των προγραμματικών θέσεων από τον πυρήνα της προγραμματικής αντιπολίτευσης που κάναμε ως Αριστερά στη διακυβέρνηση Σημίτη. Το είδαμε και με την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη» και «σας λέω ότι πρόκειται ακριβώς για τις προτάσεις που αποτελούσαν τον πυρήνα της δικής μας προγραμματικής αντιπολίτευσης στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η παρουσία, λοιπόν, αυτή μου δημιούργησε από τη μια ένα θετικό συναίσθημα - θέλω να είμαι ειλικρινής. Εμείς χαιρόμαστε που με την παρουσία μας έχουμε μετατοπίσει το επίπεδο της πολιτικής ζωής προς τα αριστερά»!

ΛΑ.Ο.Σ.
Θέλει σύμπραξη με τη ΝΔ τώρα

Σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία στην παρούσα Βουλή πρότεινε ανοιχτά το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Για την ώρα η ΝΔ λέει «όχι».

Ο πρόεδρος Καρατζαφέρης κινδυνολόγησε απέναντι στην εκλογική βάση των ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. π.χ. το Σάββατο στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1», ότι «οποτεδήποτε γίνουν εκλογές (...) θα τις κερδίσει το δίδυμο Παπανδρέου - Αλαβάνος. (...) Σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ μαζί στο ίδιο ψηφοδέλτιο (...) Είναι η τελευταία φορά που πάμε σε εκλογές με τον "νόμο Σκανδαλίδη". Ο νόμος αυτός όχι μόνο επιτρέπει, αλλά επιβάλλει συνασπισμό κομμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις 40 έδρες (...) Δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητοι για να χάσουν αυτήν την ευκαιρία που τους δίνεται. Αρα, λοιπόν, πηγαίνουμε σε εκλογές που σίγουρα θα προκύψει το δίδυμο αυτό. Για να μην προκύψει αυτό το δίδυμο πρέπει να μην πάμε σε εκλογές». Συνέχισε ότι «ο κ. Καραμανλής έχει μπροστά του τη δυνατότητα με την παρούσα Βουλή να εξασφαλίσει μια ευρεία πλειοψηφία. Αν αλλάξει ρότα, πιστεύω μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε μια θετική εξέλιξη».

Μάλιστα ο ΛΑ.Ο.Σ. επανέφερε την πρόταση και χτες όπου σε ανακοίνωσή του μιλούσε για «σαφή και ανοιχτή πρόταση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη για στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ». Και ότι «η κατάρρευση της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή κατά κανέναν τρόπο δεν πρέπει να σημαίνει και κατάρρευση του πυλώνα της κεντροδεξιάς βάσης».

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε το ενδεχόμενο τέτοιας σύμπραξης, επαναλαμβάνοντας τη θεωρία της ΝΔ περί «μη συνεργασίας με τα άκρα».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η δίκαιη λαϊκή οργή να γίνει οργανωμένος αγώνας

Από το Περτούλι, όπου βρέθηκε την περασμένη Κυριακή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από τη δίκαιη οργή και λαϊκή αγανάκτηση να ανατείλει ο άλλος δρόμος του αγώνα. Αυτός ο δρόμος του αγώνα που έχει επίκεντρο τα προβλήματα των ανθρώπων της δουλειάς στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους. Από εκεί θα ξεκινήσει η άλλη λύση. Από τους ανθρώπους της δουλειάς, από το χωράφι, από τα μικρομάγαζα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ