ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική ευθεία η αντιασφαλιστική επίθεση

Ολοκληρώνονται αύριο οι «ενοποιήσεις» των Ταμείων, καθώς και οι άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά. Απροκάλυπτο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες

Στην τελική φάση εφαρμογής του μπαίνει από αύριο 1η Οκτώβρη ο αντιασφαλιστικός νόμος 3655 (νόμος Πετραλιά) με την ενοποίηση και δημιουργία «νέων Ταμείων». Σύμφωνα με το νόμο, από την ενοποίηση θα προκύψουν έξι Ταμεία. Της κύριας ασφάλισης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, το Ταμείο των Επιστημόνων (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί) το Επικουρικό των εργαζόμενων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, το Επικουρικό κλάδων του ιδιωτικού τομέα, το Ταμείο Πρόνοιας κλάδων του ιδιωτικού τομέα και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Σωμάτων Ασφαλείας.

Κάτω όμως από το «καπέλο» των ενοποιήσεων προβάλει ο σκληρός πυρήνας των αντιασφαλιστικών μέτρων, που από την 1/1/2009 προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

  • Τη μείωση της σύνταξης από το 4,5% στο 6% για κάθε χρόνο σε όσους αποχωρούν πριν το ανώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Την παρακράτηση του 10% των αποθεματικών των Ταμείων.
  • Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα στα ειδικά ταμεία, κατά ένα έτος σταδιακά και μέχρι το 55ο σε όσες μητέρες έχουν αρχίσει την εργασία τους μετά το 1993.
  • Την αύξηση των ενσήμων από τα 50 στα 60 για ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και από τα 100 στα 110 ένσημα για τις παροχές σε χρήμα (επιδόματα κλπ.).

Αυτά τα αντιασφαλιστικά μέτρα, που θα χειροτερέψουν δραματικά τη θέση χιλιάδων ασφαλισμένων σε δεκάδες Ταμεία, πέρα από τα προβλήματα λειτουργίας που θα προκύψουν, προσπάθησε χτες με κορόνες να κρύψει η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά δηλώνοντας: «Τέλος στα σπάταλο και αντιπαραγωγικό σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο στόχος μας ολοκληρώνεται»... Πράγματι, ο στόχος της κυβέρνησης που είναι το τσάκισμα και η αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων ολοκληρώνεται. Και ο μόνος τρόπος να μην γίνει πράξη είναι ο ανυποχώρητος αγώνας των ίδιων των εργαζομένων.

Στρώνουν το χαλί

Και όμως μπροστά σε αυτή την τελική επίθεση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, καθώς και οι ηγεσίες των «επιστημονικών φορέων», οι εργαζόμενοι των οποίων θίγονται βάναυσα από τα μέτρα, έσπευσαν χτες να δώσουν χείρα βοήθειας στην κυβέρνηση και ουσιαστικά να νομιμοποιήσουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Μετά από σύσκεψη που έκαναν χτες το μεσημέρι, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της ΠΟΕΣΥ, οι συνδικαλιστικές τους πλειοψηφίες κατέληξαν τελικά να ζητήσουν μια «μεταβατική περίοδο» εφαρμογής του νόμου και να συζητήσουν με την κυβέρνηση! Η υπουργός απασχόλησης έσπευσε να αξιοποιήσει την ενδοτική τους στάση, αποδεχόμενη το αίτημα του προέδρου της ΓΣΕΕ και των άλλων επιστημονικών φορέων για συνάντηση. Συνάντηση που έγινε, για να εισπράξουν τελικά τις παραπάνω δηλώσεις της υπουργού.

Την ίδια ώρα, ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση ως πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ, Π. Πήχας, εμφανιζόταν χτες το απόγευμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εκφράσει την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη στα 65 ή τα 70 χρόνια «ανάλογα με το επάγγελμα». Η κυβερνητική πρόταση για τον ορισμό του 63χρονου ναυάρχου εν αποστρατεία ως προέδρου του Ταμείου εγκρίθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, κατά ψήφισαν ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ ψήφισε «λευκό». Ο Π. Πήχας ήταν πρώην στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας και εξέφρασε την άποψη ότι τα αποθεματικά των Ταμείων θα πρέπει να επενδύονται και σε μετοχές χαμηλού ρίσκου στο Χρηματιστήριο!

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
Με τις ταξικές δυνάμεις στην αυριανή κινητοποίηση

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Το πανό της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, σε προηγούμενη κινητοποίηση του κλάδου
Το πανό της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, σε προηγούμενη κινητοποίηση του κλάδου
Την ίδια ώρα που οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες καλούν τους εργαζόμενους να παραδοθούν στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, διεκδικώντας απλά και μόνο παράταση στην εφαρμογή του νόμου Πετραλιά και «διάλογο», οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο σύγκρουσης με την αντιασφαλιστική πολιτική η αυριανή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και το Χαρτί, με απόφαση της ταξικής τους Ομοσπονδίας, οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου.

Να συμμετέχουν στην απεργία με αίτημα την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου 3655/08 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καλεί τα μέλη της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, προβάλλοντας το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το ΔΣ της Ομοσπονδίας εξουσιοδότησε το προεδρείο να ορίσει την ημερομηνία 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες και συνδικάτα, για την υπεράσπιση των ΒΑΕ, την ένταξη του κλάδου σ' αυτά, αλλά και συνολικά για την υπεράσπιση και επέκταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αποφασίστηκε ακόμα η πραγματοποίηση περιοδειών και συσκέψεων με τα σωματεία του κλάδου σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη μαζική συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σε συμμετοχή στην αυριανή απεργία με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες, καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Επίσης, αύριο 1η Οκτώβρη, απεργιακή απάντηση στην επιχειρούμενη κατάργηση των ΒΑΕ δίνουν και οι ηλεκτροτεχνίτες με απόφαση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων και Εγκαταστάσεων Πλοίων Αττικής και Νήσων. Τα σωματεία καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής συγκαλεί τη Γενική Εκλογοαπολογιστική της Συνέλευση, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος).

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για τα ΒΑΕ:

  • Στις 2 Οκτώβρη συγκέντρωση διοργανώνει η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
  • Την ίδια μέρα, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία και συνδικαλιστές σε πλατιά σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Στις 5 Οκτώβρη, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων και Διαγνωστικών Κέντρων καλεί σε γενική συνέλευση, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος, στις 11 π.μ.

Με αιχμή τα ΒΑΕ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων θα εξορμήσει σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στα έργα ΕΡΓΟΣΕ Αίγιο - Κιάτο και στις σήραγγες Αρτεμισίου. Να «ζεστάνουν» τις μηχανές τους για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), υπογραμμίζοντας ότι έρχεται νέο κύμα επίθεσης στο Ασφαλιστικό που θα σαρώσει ό,τι απόμεινε από την Επιτροπή Σοφών που αποφάσισαν τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ.

ΠΑΜΕ
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ νομιμοποιούν το έγκλημα

«Η θέση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων που έθεσαν το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας για την ενοποίηση των ταμείων, στο υπουργείο Απασχόλησης, μέχρι να παρουσιαστεί μια άλλη παρόμοια "εναλλακτική λύση" (!) αμβλύνει το μέτωπο των αντιδράσεων των εργαζομένων κατά των ενοποιήσεων και των αντιασφαλιστικών νόμων. Η θέση αυτή νομιμοποιεί την ενοποίηση, που βασικό στόχο έχει την κατάργηση, την προς τα κάτω εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τις θέσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας μετά τις χτεσινές επαφές με την υπουργό Απασχόλησης. Και συνεχίζει: «Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με τη θέση αυτή στηρίζουν, ακόμα, τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων του δικομματισμού, τα μέτρα που αφορούν τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας και γενικότερα τη χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους όλων των Ταμείων να αντιταχθούν σε αυτές τις επικίνδυνες θέσεις που διευκολύνουν την αντιασφαλιστική επίθεση και να διεκδικήσουν συντονισμένα και μαζικά:

  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά και ακύρωση στην πράξη των μέτρων για την ενοποίηση των Ταμείων.
  • Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
  • Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, πέντε χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των ΒΑΕ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ