Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική ευθεία η αντιασφαλιστική επίθεση

Ολοκληρώνονται αύριο οι «ενοποιήσεις» των Ταμείων, καθώς και οι άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά. Απροκάλυπτο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες

Στην τελική φάση εφαρμογής του μπαίνει από αύριο 1η Οκτώβρη ο αντιασφαλιστικός νόμος 3655 (νόμος Πετραλιά) με την ενοποίηση και δημιουργία «νέων Ταμείων». Σύμφωνα με το νόμο, από την ενοποίηση θα προκύψουν έξι Ταμεία. Της κύριας ασφάλισης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, το Ταμείο των Επιστημόνων (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί) το Επικουρικό των εργαζόμενων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, το Επικουρικό κλάδων του ιδιωτικού τομέα, το Ταμείο Πρόνοιας κλάδων του ιδιωτικού τομέα και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Σωμάτων Ασφαλείας.

Κάτω όμως από το «καπέλο» των ενοποιήσεων προβάλει ο σκληρός πυρήνας των αντιασφαλιστικών μέτρων, που από την 1/1/2009 προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

  • Τη μείωση της σύνταξης από το 4,5% στο 6% για κάθε χρόνο σε όσους αποχωρούν πριν το ανώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Την παρακράτηση του 10% των αποθεματικών των Ταμείων.
  • Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα στα ειδικά ταμεία, κατά ένα έτος σταδιακά και μέχρι το 55ο σε όσες μητέρες έχουν αρχίσει την εργασία τους μετά το 1993.
  • Την αύξηση των ενσήμων από τα 50 στα 60 για ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και από τα 100 στα 110 ένσημα για τις παροχές σε χρήμα (επιδόματα κλπ.).

Αυτά τα αντιασφαλιστικά μέτρα, που θα χειροτερέψουν δραματικά τη θέση χιλιάδων ασφαλισμένων σε δεκάδες Ταμεία, πέρα από τα προβλήματα λειτουργίας που θα προκύψουν, προσπάθησε χτες με κορόνες να κρύψει η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά δηλώνοντας: «Τέλος στα σπάταλο και αντιπαραγωγικό σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο στόχος μας ολοκληρώνεται»... Πράγματι, ο στόχος της κυβέρνησης που είναι το τσάκισμα και η αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων ολοκληρώνεται. Και ο μόνος τρόπος να μην γίνει πράξη είναι ο ανυποχώρητος αγώνας των ίδιων των εργαζομένων.

Στρώνουν το χαλί

Και όμως μπροστά σε αυτή την τελική επίθεση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, καθώς και οι ηγεσίες των «επιστημονικών φορέων», οι εργαζόμενοι των οποίων θίγονται βάναυσα από τα μέτρα, έσπευσαν χτες να δώσουν χείρα βοήθειας στην κυβέρνηση και ουσιαστικά να νομιμοποιήσουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Μετά από σύσκεψη που έκαναν χτες το μεσημέρι, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της ΠΟΕΣΥ, οι συνδικαλιστικές τους πλειοψηφίες κατέληξαν τελικά να ζητήσουν μια «μεταβατική περίοδο» εφαρμογής του νόμου και να συζητήσουν με την κυβέρνηση! Η υπουργός απασχόλησης έσπευσε να αξιοποιήσει την ενδοτική τους στάση, αποδεχόμενη το αίτημα του προέδρου της ΓΣΕΕ και των άλλων επιστημονικών φορέων για συνάντηση. Συνάντηση που έγινε, για να εισπράξουν τελικά τις παραπάνω δηλώσεις της υπουργού.

Την ίδια ώρα, ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση ως πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ, Π. Πήχας, εμφανιζόταν χτες το απόγευμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εκφράσει την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη στα 65 ή τα 70 χρόνια «ανάλογα με το επάγγελμα». Η κυβερνητική πρόταση για τον ορισμό του 63χρονου ναυάρχου εν αποστρατεία ως προέδρου του Ταμείου εγκρίθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, κατά ψήφισαν ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ ψήφισε «λευκό». Ο Π. Πήχας ήταν πρώην στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας και εξέφρασε την άποψη ότι τα αποθεματικά των Ταμείων θα πρέπει να επενδύονται και σε μετοχές χαμηλού ρίσκου στο Χρηματιστήριο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ