ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πανεξόρμηση

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι, μπήκαν ήδη σε δράση για την οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνάμεις ώστε να «κλειδωθεί» η βεβαιότητα πως, όπως σε κάθε προηγούμενο Συνέδριο, και σ' αυτό που θα αρχίσει στις 18 Φλεβάρη του 2009, θα φτάσουμε έχοντας αφομοιώσει τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα, έχοντας συμβάλει στον προσυνεδριακό διάλογο, έχοντας πρωτοστατήσει στο άνοιγμα μιας πλατιάς γόνιμης συζήτησης πάνω σ' αυτά, με ολόκληρο τον ελληνικό λαό, κάνοντάς τον γνώστη της πολιτικής μας πρότασης, συμβάλλοντας ώστε να πειστεί πως στην υιοθέτησή της και στην πάλη για την υλοποίησή της βρίσκεται η διέξοδος απ' τη δυσβάστακτη πραγματικότητα που βιώνει.

Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ με την οποία γνωστοποιεί πως ενέκρινε τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο, οι οποίες δίνονται στη δημοσιότητα την ερχόμενη Κυριακή, ένθετες στον «Ριζοσπάστη», σηματοδότησε την έναρξη της προσυνεδριακής περιόδου και έθεσε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ προ του καθήκοντος της καθολικής συμμετοχής στην πανεξόρμηση της Κυριακής για την πλατιά διάδοση των Θέσεων, που πρέπει να φτάσουν σε κάθε σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Ηδη, σε όλη την Ελλάδα για την επιτυχία της πανεξόρμησης λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα από προηγούμενη εμπειρία μέτρα, οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι πάρα πολύ υψηλοί, αφού σήμερα πιο ισχυροί είναι οι δεσμοί με ακόμα περισσότερους ανθρώπους του μόχθου, δεσμοί που οικοδομήθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε απ' το προηγούμενο συνέδριο του Κόμματος, σε μικρότερους και μεγαλύτερους αγώνες, στους οποίους οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν, κρατώντας ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην πλουτοκρατία και στους πολιτικούς της εκπροσώπους.

Από την ερχόμενη Κυριακή το πρωί ξεκινά μια μεγάλη μάχη που ωστόσο για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ισοδυναμεί με μεγάλη γιορτή. Η καθολική συμμετοχή στην εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» για να φτάσουν οι Θέσεις της ΚΕ για το συνέδριο σε κάθε λαϊκό σπίτι, παντού όπου ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι του μόχθου, παντού όπου ζει, δουλεύει και σπουδάζει η νεολαία από τα λαϊκά στρώματα, είναι βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια. Για το κάλεσμα σε ουσιαστική συμμετοχή σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία, με τη διάδοση των Θέσεων την Κυριακή, τη Δευτέρα, κάθε μέρα από εκεί και έπειτα, με τη μελέτη και την αφομοίωσή τους, τη μετατροπή τους σε εργαλείο δουλειάς με τον λαό, σε έναυσμα για ουσιαστική συζήτηση πάνω σ' αυτές με κάθε άνθρωπο του μόχθου. Είναι η καλύτερη απόδοση τιμών στο Κόμμα μας στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του που γιορτάζουμε φέτος, είναι η καλύτερη συνεισφορά στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του. Είναι η έκφραση της απόλυτης πεποίθησής μας πως το 18ο Συνέδριό του θα αποτελέσει μια νέα αφετηρία αντεπίθεσης του ΚΚΕ και του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος, τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία.

Ο λαός θυμάται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν πιστεύετε ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει μακρά ιστορία, που χάνεται πολύ πίσω στο χρόνο, σπουδαίες στιγμές και νίκες, μάλλον κάνετε λάθος. Οποιος άκουσε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματός του, πληροφορήθηκε ότι η ιστορία του κινήματος ξεκινά απ' τη Γένοβα το 2001 όπου όπως ισχυρίστηκε «τότε που για πρώτη φορά, το παγκόσμιο πολύχρωμο αυτό κίνημα έβαλε στην ατζέντα του την κοινωνική ανυπακοή, την αξία της έμπρακτης συμβολικής αντίστασης (...). Από τότε, κάθε ενέργεια κοινωνικής αντίστασης και ανυπακοής, από την πιο μεγάλη μέχρι την πιο μικρή, έχει την αναφορά της στη Γένοβα».

Κοντή μνήμη έχουν όπου τους συμφέρει. Και απύθμενο θράσος να διαγράφουν μια ένδοξη ιστορία αγώνων που μπροστά τους η Γένοβα ήταν κάτι πολύ μικρό, απλά και μόνο γιατί οι ίδιοι απουσιάζουν απ' αυτούς ή το περιεχόμενό τους δεν ταίριαζε με τα «ανανεωτικά» τους προτάγματα. Ας μη θεωρούν όμως ότι ο λαός έχει κοντή μνήμη. Ο λαός θυμάται. Και στις μνήμες του δεν υπάρχει καμία εικόνα «μπαρουτοκαπνισμένου» ΣΥΝ, όπως επιχείρησε να τον εμφανίσει ο Αλ. Τσίπρας. Στις μνήμες του λαού δεν υπάρχει καμία πορεία του «κόντρα στο ρεύμα», καμία «ανατροπή των δεδομένων» απ' τον ΣΥΝ, υπάρχουν στάσεις όχι «κριτικές απέναντι στα πράγματα» όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αλλά στάσεις αποδοχής σε πράγματα βαθιά αντιλαϊκά όπως το Μάαστριχτ, ο «ευρωμονόδρομος», η ΟΝΕ και άλλα ων ουκ έστιν τέλος. Ας μην προκαλούν λοιπόν οι ΣΥΝοδοιπόροι του κυρίαρχου ρεύματος.

Ιδιος ρόλος και αποστολή

Ασφαλώς και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός του Κ. Καραμανλή ότι «ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην Ευρώπη είναι σημαντικός» και πως «το ευρωπαϊκό κοινωνικό υπόδειγμα ή μοντέλο έχει διαφορά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεσματικότητα αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια». Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του κράτους είναι ίδιος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, δηλαδή λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων, τσακίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού. Το λιγότερο ή περισσότερο κράτος μικρή σημασία έχει, αφού δεν αλλάζει στο ελάχιστο στον ταξικό ρόλο και αποστολή του. Με τον ίδιο τρόπο αντέδρασε, για παράδειγμα, στη χρηματοπιστωτική κρίση και στις δύο όχθες του Ατλαντικού «κρατικοποιώντας» τις ζημιές των τραπεζικών κολοσσών και μεταφέροντας το λογαριασμό στην κοινωνία, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα. Και αν για ιστορικούς και κυρίως πολιτικούς λόγους (διάβαζε Σοβιετική Ενωση) μεταπολεμικά το κράτος στη Δυτ. Ευρώπη είχε «απλωθεί» στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, το Ασφαλιστικό, την Υγεία, την Παιδεία κ.ά., η τάση αυτή έχει αντιστραφεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες και η ΕΕ, μέσω της Στρατηγικής της Λισαβόνας, φιλοδοξεί να «μοιάσει» με τις ΗΠΑ και ήδη σχεδόν το έχει επιτύχει...

Ανιστόρητοι αντικομμουνιστές

«Γενοκτονία» του ουκρανικού λαού από τα «σταλινικά στρατεύματα» ανακάλυψε ο Τ. Καραμάριος, βουλευτής Ρόδου της ΝΔ - έτσι χαρακτήρισε το λιμό της περιόδου 1932-33 σε εκδήλωση της Ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα που έγινε στις 22/9 στη Στοά του Βιβλίου - ευθυγραμμιζόμενος με τα λογής κατευθυνόμενα αντικομμουνιστικά κέντρα αναθεώρησης της Ιστορίας και συκοφάντησης του σοσιαλισμού και του αντιστασιακού κινήματος. Μάλιστα, ευχήθηκε, παρά τις δυσκολίες, όπως είπε, να αναγνωριστεί αυτό το τραγικό γεγονός. Και σ' ανώτερα! Του αξίζει μια θέση πλάι στους δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ και τον άλλον του ΛΑ.Ο.Σ. που ψήφισαν τη χυδαία αντικομμουνιστική δήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο που εξισώνει το φασισμό με το σοσιαλισμό. `Η, πιο σωστά, του αξίζει, καθώς και στην πολιτική που πρεσβεύει αυτός και ο φορέας του, να τους στείλει ο λαός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Εμπαιγμός για «οικονομικά ασθενέστερους»

«Και βεβαίως πρέπει πάντα να είναι στο μυαλό μας ότι ειδικά σε συγκυρίες όπως η παρούσα, και στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της κάθε χώρας, πρέπει να προωθούμε τις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας». Την αοριστολογία αυτή του πρωθυπουργού - που έκαναν σημαία αργότερα ορισμένα ΜΜΕ ως έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τους οικονομικά ασθενέστερους - κλήθηκε να κάνει πιο συγκεκριμένη λίγο αργότερα ο εκπρόσωπός του. Στην ερώτηση, αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, ο Θ. Ρουσόπουλος έδωσε την εξής απάντηση - μνημείο ...σαφήνειας: «Υπάρχει απολύτως συγκεκριμένο πλάνο και εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, το οποίο θα ανακοινωθεί τη στιγμή που πρέπει να ανακοινωθεί, από το αρμόδιο υπουργείο»(!). Το χειρότερο είναι ότι πιστεύουν πως μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο εσαεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ