ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δέκα χρόνια «παραισθήσεων»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο Tζ. Μπους, που πρωτοεμπνεύστηκε τον όρο «Νέα Τάξη Πραγμάτων» στη σύγχρονη εποχή, ομιλητής στις πανηγυρικές τελετές

Associated Press

Ο Tζ. Μπους, που πρωτοεμπνεύστηκε τον όρο «Νέα Τάξη Πραγμάτων» στη σύγχρονη εποχή, ομιλητής στις πανηγυρικές τελετές
Δέκα χρόνια πέρασαν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η αυλαία των εορτασμών της δεκάτης επετείου ήταν χτες. Για 28 χρόνια, το τείχος του Βερολίνου ήταν το σύμβολο των δύο διαφορετικών κόσμων. Από τη μία πλευρά η σοσιαλιστική ΓΛΔ και από την άλλη πλευρά η καπιταλιστική ΟΔΓ. Η πτώση του τείχους στις 9 Νοέμβρη του 1989 έγινε και πάλι ένα σύμβολο: Αυτό της σαρωτικής αλλαγής του παγκόσμιου χάρτη, αυτό που κάποιοι ονομάζουν ως «το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Αρχηγοί κρατών και οι βασικοί συντελεστές της κατάρρευσής του ξαναβρέθηκαν χθες στην ευρωπαϊκή αυτή πρωτεύουσα, η οποία προσπαθεί, να προσδώσει στη σημερινή επέτειο το ύφος λαϊκής γιορτής, μήπως και κατορθώσει να γίνει πιστευτή, καθώς τα υπέρογκα προβλήματα που έχουν πέσει στις πλάτες κυρίως των Ανατολικογερμανών -όπως χαμηλές αποδοχές και υπερβολικό κόστος ζωής, ανεργία - δεν τους αφήνουν να γιορτάσουν.

Εξάλλου, αν και το τείχος έπεσε πριν δέκα χρόνια, όλοι γνωρίζουν ότι ένα πραγματικό τείχος έχει ανορθωθεί ανάμεσα στους δύο λαούς, που κάποτε ζούσαν σε διαφορετικά κράτη, τώρα ζουν δύο «διαφορετικοί» ή μάλλον άνισοι λαοί σε ένα και ομοούσιο κράτος. Χθες ανακοινώθηκαν και τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία από το Στατιστικό Γραφείο Εργασίας στη Νυρεμβέργη, που επαληθεύουν του λόγου το αληθές, Επισήμως η ανεργία έχει υποχωρήσει, πέφτοντας για πρώτη φορά στο 9,9%, αλλά η ανεργία στην Ανατολική Γερμανία παραμένει σταθερά πολύ υψηλά, χωρίς αυξομειώσεις - 16,9% έναντι μόλις 8,2% στη δυτική πλευρά της χώρας, όπως τουλάχιστον αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.

Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση σκεπάστηκε από τους ήχους των εγχόρδων και των πνευστών στην πλατεία Παρίζερ, απέναντι από την Πύλη του Βραδεμβούργου, συμβόλου της διαίρεσης του Βερολίνου, όπου σε μια μεγάλη εξέδρα φιλοξενήθηκαν περίπου 165 βιολοντσελίστες και 20 κοντραμπασίστες. Οι νεαροί αυτοί μουσικοί από ολόκληρη την Ευρώπη ερμήνευσαν, υπό τη διεύθυνση του Ρώσου βιολοντσελίστα Μαστισλάβ Ροστροπόβιτς, έργα Μπαχ και Βίγια Λόμπος, ξαναφέρνοντας στη μνήμη τη σουίτα του Μπαχ που είχε ερμηνεύσει αυθόρμητα ο Ροστροπόβιτς το βράδυ της 9ης Νοέμβρη του 1989 μπροστά από το Τείχος, την ώρα που πλήθος ανθρώπων ξεχυνόταν προς τη Δύση.

Αυλαία με τους τρεις «πρωταγωνιστές»

Ομως ούτε οι τρεις άνδρες που διαδραμάτισαν ρόλο - «κλειδί» στην πτώση του Τείχους, ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, δεν έλαβαν υπόψη τους την υφιστάμενη πραγματικότητα των «δύο Γερμανιών», όταν εκφώνησαν ομιλίες νωρίς χθες το απόγευμα, από τη νέα έδρα της Μπούντεσταγκ.

Πρώτος απ' όλους ο «Γκόρμπι», όπως τον αποκαλούσαν πολλοί Γερμανοί, τόνισε ότι ήταν «οι Γερμανοί πολίτες και όχι οι πολιτικοί που έπαιξαν το σπουδαιότερο ρόλο για την πτώση του Τείχους», για να προσθέσει ότι απλά «Εμείς οι πολιτικοί είχαμε το προνόμιο να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο» αναφερόμενος σαφέστατα στους άλλους δύο πρωταγωνιστές, το Γερμανό καγκελάριο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Τόσο και ο Χέλμουτ Κολ όσο και ο Τζορτζ Μπους κινήθηκαν ακριβώς στις ίδιες κατευθύνσεις κατά τις ομιλίες τους, που ακολούθησαν.

Μάλλον αυτό θα πρέπει να είναι το μότο, των φετινών πανηγυρικών εκδηλώσεων, που πρώτος το εισήγαγε ο ίδιος ο νυν Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Μια γιορτή χαράς και υπερηφάνειας» θα πρέπει να είναι η επέτειος της 9ης Νοέμβρη του 1989, δήλωσε χθες από την έδρα αυτή ο Σρέντερ. «Οι Γερμανοί οφείλουν πολλά στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, οι οποίοι υποστήριξαν την πορεία μας προς τη δημοκρατία», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης «για τη θαρραλέα τους στάση, χωρίς την οποία η γρήγορη υλοποίηση της γερμανικής ενότητας θα ήταν μόλις στη σφαίρα της φαντασίας».

Από την Ουάσιγκτον και το Παρίσι οι πρόεδροι Μπιλ Κλίντον και Ζακ Σιράκ χαιρέτισαν τους Γερμανούς για τον ηρωισμό τους κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερών του Νοέμβρη του 1989, ενώ σε μήνυμά του προς τον καγκελάριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κρίνει την πτώση του Τείχους «πρώτα απ' όλα ως μια καταπληκτική κατάκτηση του γερμανικού λαού». Ο γερμανικός λαός όμως ξέρει πως στη θέση του τείχους που έπεσε ορθώθηκε το άλλο τείχος: της πείνας, της ανεργίας, της εγκληματικότητας, του άγριου καπιταλισμού...

ΟΗΕ
Υπέρ της άρσης του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Για όγδοη συνεχόμενη φορά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία -ένα ακόμη ρεκόρ- ζητά τον τερματισμό του 40χρονου οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Επί της ουσίας, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών - μελών τάσσεται με μία απόφαση του Οργανισμού υπέρ της άρσης του εμπάργκο, ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Με 155 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 8 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερθεμάτισε υπέρ της Κούβας. Η φετινή πλειοψηφία ήταν ακόμη ευρύτερη από την περσινή, όπου 152 χώρες είχαν υπερψηφίσει την πρόταση, δώδεκα απείχαν, ενώ δύο και πάλι την είχαν καταψηφίσει (οι ΗΠΑ και το Ισραήλ). Φέτος οι αποχές ήταν ακόμη λιγότερες και οι οκτώ μόνο χώρες που απείχαν ήταν: Η Εσθονία, η Λιθουανία, η Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν, η Σενεγάλη, η Μικρονησία, η Νικαράγουα και το Μαρόκο.

Από την ανάγνωση όμως των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, το κύριο στοιχείο που κάνει την ειδοποιό διαφορά είναι ότι οι κύριες και παραδοσιακές χώρες - σύμμαχοι των ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ισραήλ, έχουν ήδη διαφοροποιήσει τη θέση τους απέναντι σε αυτόν τον αποπνικτικό οικονομικό εναγκαλισμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας εδώ και 40 χρόνια!

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ο πρόεδρος Ουαχίντ υπέρ δημοψηφίσματος για το Ατσέι!
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

To δρόμο του διαμελισμού φαίνεται πως άνοιξε για τα καλά στην Ινδονησία η ανεξαρτητοποίηση του Ανατολικού Τιμόρ. Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά από τη χτεσινή δήλωση του προέδρου της χώρας, Ουαχίντ, ο οποίος τάχθηκε δημοσίως υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της πλούσιας σε πετρέλαιο και άλλο ορυκτό πλούτο επαρχίας Ατσέι... Μάλιστα, ένα 24ωρο νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ατσέι η μαζικότερη διαδήλωση (με τη συμμετοχή περίπου 1.000.000 ατόμων) που έγινε ποτέ, με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ινδονησιακού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Αντάρα», ο Ουαχίντ δήλωσε συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση του προχτεσινού του ταξιδιού στην Καμπότζη: «Γιατί όχι; Ας περιμένουμε ποια θα είναι η τελική τους απόφαση και η απόφαση τούτη θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Ομως πιστεύω πως το Ατσέι δεν πρόκειται να αποσκιρτήσει!». Λίγο αργότερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μανίλα (πρωτεύουσα των Φιλιππίνων), ο Ινδονήσιος πρόεδρος επικαλέστηκε το δημοψήφισμα της 30ής Αυγούστου για την ανεξαρτησία του Ανατ. Τιμόρ επαναλαμβάνοντας εκ νέου πως στην περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και στο Ατσέι «το αποτέλεσμα θα γίνει αποδεκτό, όποιο και εάν είναι αυτό»! Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ινδονήσιος ηγέτης εξέφρασε την επιθυμία του για παροχή καθεστώτος πλήρους αυτονομίας στην επαρχία Ατσέι με την ακόλουθη υπογράμμιση: Το 75% των εσόδων της πλούσιας σε φυσικούς πόρους επαρχίας να παραμένει σε αυτήν, ενώ το υπόλοιπο 25% να δίνεται στην κεντρική ινδονησιακή κυβέρνηση.

Οπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος Ουαχίντ έκανε παρόμοια σχόλια και την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία στους κυβερνητικούς κύκλους, που βλέπουν την επαρχία του Ατσέι, στη βόρεια νήσο της Σουμάτρας, αναπόσπαστο και παντοτινό τμήμα του ινδονησιακού κράτους κι επιθυμούν να παραμείνει έτσι...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αντιφατική τακτική από την αντιπολίτευση
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης» ζήτησαν χτες να συζητηθεί στο σερβικό Κοινοβούλιο το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών, αλλά όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης αυτοί αποχώρησαν επιδεικτικά, δίχως να υποστηρίξουν την πρότασή τους!

Οι παρευρισκόμενοι βουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισαν να συμπεριληφθεί η πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών - την οποία είχε διατυπώσει το «Κίνημα της Σερβικής Ανανέωσης» (SPO) - στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, της πρώτης σε διάστημα περίπου τριών μηνών. Εντούτοις, οι βουλευτές του SPO αποχώρησαν πριν συζητηθεί η πρότασή τους, με αφορμή την άρνηση του σώματος να συζητήσει άλλη πρότασή τους, για τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα μέλη της παράταξης, ενώ ο αρχηγός του κόμματος, Βουκ Ντράσκοβιτς, γλίτωσε στο παραπέντε χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «δολοφονική απόπειρα».

Η πρόταση του SPO, που εκπροσωπείται στο 250μελές σερβικό Κοινοβούλιο από 45 άτομα, διατυπώθηκε ενώ εδώ και μήνες πραγματοποιούνται -δίχως σημαντική επιτυχία- αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετέχουν διάφορες παρατάξεις της διχασμένης σερβικής αντιπολίτευσης.

Ηγετικό στέλεχος του «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης», ο Βόιτσλαβ Μιχαΐλοβιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι βουλευτές δε θα επιστρέψουν στα έδρανά τους, σημειώνοντας: «Δε θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Θα επιστρέψουμε μόνον εάν οι αρχές λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διακρίβωση των συνθηκών του θανάτου των τεσσάρων μελών του κόμματός μας».

Κοινοβουλευτικές εκλογές δεν αναμένονται στη Σερβία μέχρι το 2001 και τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι έχουν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ομως εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του προέδρου Μιλόσεβιτς, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι θα εξεταστεί αίτημα για εκλογές εάν διατυπωθεί επίσημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ