Τετάρτη 10 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Υπέρ της άρσης του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Για όγδοη συνεχόμενη φορά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία -ένα ακόμη ρεκόρ- ζητά τον τερματισμό του 40χρονου οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Επί της ουσίας, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών - μελών τάσσεται με μία απόφαση του Οργανισμού υπέρ της άρσης του εμπάργκο, ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Με 155 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 8 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερθεμάτισε υπέρ της Κούβας. Η φετινή πλειοψηφία ήταν ακόμη ευρύτερη από την περσινή, όπου 152 χώρες είχαν υπερψηφίσει την πρόταση, δώδεκα απείχαν, ενώ δύο και πάλι την είχαν καταψηφίσει (οι ΗΠΑ και το Ισραήλ). Φέτος οι αποχές ήταν ακόμη λιγότερες και οι οκτώ μόνο χώρες που απείχαν ήταν: Η Εσθονία, η Λιθουανία, η Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν, η Σενεγάλη, η Μικρονησία, η Νικαράγουα και το Μαρόκο.

Από την ανάγνωση όμως των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, το κύριο στοιχείο που κάνει την ειδοποιό διαφορά είναι ότι οι κύριες και παραδοσιακές χώρες - σύμμαχοι των ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ισραήλ, έχουν ήδη διαφοροποιήσει τη θέση τους απέναντι σε αυτόν τον αποπνικτικό οικονομικό εναγκαλισμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας εδώ και 40 χρόνια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ