ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διπλή συναυλιακή παρουσία

 

Με σολίστ την Τουρκάλα βιολοντσελίστα Σεντέφ Ερτσετίν και την Ελληνίδα πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου θα δώσει συναυλία μουσικής δωματίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αύριο (9.30μμ), στο «Παλλάς », με ελεύθερη είσοδο. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του «Βραβείου Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί», με την ευκαιρία της βράβευσης των δύο καλλιτέχνιδων με «Εύφημη μνεία», επειδή με τις εμφανίσεις τους σε κοινά ρεσιτάλ και συναυλίες «έκαναν καθημερινή πράξη την ελληνο-τουρκική συνεργασία». Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα Σούμαν, Φορέ, Ντεμπισί και Κούκου.

  • Δύο ιδιαίτερα δημοφιλή έργα του Ρώσου συνθέτη και εξαίρετου δεξιοτέχνη του πιάνου Σεργκέι Ραχμάνινοφ θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία, που θα δώσει την Παρασκευή (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό και σολίστ τον πιανίστα (και καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας) Αρη Γαρουφαλή. Πρόκειται για τη «Ραψωδία σε ένα θέμα του Παγκανίνι, έργο 43» (1934) και το «Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο, έργο 18», δύο έργα που είχε πρωτοερμηνεύσει ο Σ. Ραχμάνινοφ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, το συμφωνικό ποίημα «Φινλανδία» του Γιαν Σιμπέλιους, που αποτελεί έναν ύμνο του συνθέτη προς την πατρίδα του, τη Φινλανδία.
Δημοφιλή έργα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Δημοφιλή έργα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Ηχοι και τραγούδια του κόσμου

 

Το σχήμα ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού «Χαονία»
Το σχήμα ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού «Χαονία»
Τραγούδια, αξέχαστες επιτυχίες της μακράς πορείας του στο χώρο του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, παρουσιάζει ο Σπύρος Καλφόπουλος, κάθε Τετάρτη (10.30μμ), στο «Ρεμπέτικο Στέκι» (πλατεία Πατριάρχου 16, Ν. Φιλαδέλεφεια, τηλ. 2528950). Το βετεράνο μουσικοσυνθέτη πλαισιώνουν οι: Δημήτρης Γιαννακόπουλος (τραγούδι - μπαγλαμάς), Θοδωρής Τζηνέλλης (μπουζούκι), Βασίλης Κουκουδάκης (ακορντεόν) και Σπύρος Κόλλιας (κιθάρα).

  • Το πολυφωνικό σχήμα «Χαονία», που ασχολείται ιδιαίτερα με την έρευνα και προσέγγιση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, θα παρουσιάσει τραγούδια - μαρτυρίες του σπάνιου αυτού μουσικού είδους, σήμερα (10.30μμ), στην «Πινακοθήκη» (Αγ. Θέκλας 5, Ψυρρή). Τη «Χαονία» αποτελούν οι: Αγλαΐα Γαλάτα, Γιάννης Δανιήλ, Αντώνης Εξαρχος, Βασίλης Θεολόγος, Απόστολος Κορέλης, Σύλβια Κουτσουφλάκη, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Ειρήνη Στάθη, Ασπασία Ταλλιαδώρου και Ειρήνη Τηνιακού. Αύριο, στον ίδιο χώρο, θα εμφανιστούν οι Βασίλης Νικολαΐδης και Βαγγέλης Ζωγράφος, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο οι βραδιές παραδίνονται στον Μπλέιν Ρέινινγκερ (ιδρυτής των «Τοξεντομούν») και στον COTI K (γνωστός από τους «Στέρεο Νόβα»).
  • Οι «Ανώνυμοι» Γιώργος Σωτηρίου (πιάνο - φωνή) και Γιώργος Σωφρονίου (κιθάρα - φωνή) εμφανίζονται σήμερα, στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125 και Κομνηνών, Εξάρχεια), με έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Στον ίδιο χώρο, αύριο, τα «Μανταλάκια» παρουσιάζουν ρεμπέτικα τραγούδια.
  • Μουσικές του κόσμου στο «Ασαντέ» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι), όπου σήμερα (11μμ) οι «Μπαλκάν» ερμηνεύουν αλβανικά παραδοσιακά τραγούδια και μουσική από τα Βαλκάνια, αύριο οι «Κόστα Ντελ Σον» προσφέρουν ένα πρόγραμμα με κουβανέζικους ρυθμούς και τραγούδια, ενώ την Παρασκευή οι Αφρικανοί «Ισεμπάλε» παρουσιάζουν παραδοσιακά τραγούδια από τις Νιγηρία, Ζαΐρ, Γκάνα και Ν. Αφρική, αφροτζάζ και αφρορέγγε.
  • Στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης) θα εμφανιστούν την Παρασκευή και το Σάββατο (11μμ) το γκρουπ «Σιγκματρόπικ» του Ακη Μπογιατζή παρουσιάζοντας δημιουργίες - κράματα ροκ και ηλεκτρονικής μουσικής και ο Αντώνης Λιβιεράτος.
  • Στις «Φωνές» (Αρτεμώνος 9, Ν. Κόσμος), αύριο (10μμ) παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα με οργανική μουσική του Σταύρου Σοφιανόπουλου (πιάνο). Μαζί του οι: Νίκος Δελιώτης (τσέλο), Τάσος Καράβελος (κιθάρα), Γιάννης Κετεσίδης (μπάσο) και Μανώλης Πάπος (ούτι).
Δισκογραφικές «συνομιλίες»

Μουσικά θέματα, που πηγάζουν από την πολύχρονη διαδρομή στη μουσική του Γιάννη Σπάθα , περιλαμβάνονται στον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Τα μυστικά του δρόμου». Ο γνωστός κιθαρίστας, στην πρώτη του ολοκληρωμένη συνθετική δισκογραφική παρουσία προσφέρει ένα δίσκο, στον οποίο συνυπάρχουν η μελωδία, η κιθάρα, ο ρυθμός. Εχοντας πειραματιστεί σε πολλούς μουσικούς δρόμους από τη δεκαετία του '70, που πρωτοξεκίνησε, μέχρι σήμερα, ο Γ. Σπάθας μέσα από το δίσκο του καταθέτει τις προσωπικές του προτάσεις, επιδιώκοντας μια ειλικρινή «συνομιλία» με τον ακροατή. Το μοναδικό τραγούδι του δίσκου, με τίτλο «Στα μισά του δρόμου», ερμηνεύει η Χαρούλα Αλεξίου. Πρόκειται για ένα κομμάτι, που προέκυψε από τη μόνιμη, τα τελευταία χρόνια, συνεργασία του Γ. Σπάθα με τη Χ. Αλεξίου, σε συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Αυτοδίδακτος μουσικός και γνώστης της βυζαντινής, ελληνικής και παραδοσιακής μουσικής, άξιος δεξιοτέχνης του βιολιού, ο Γιώργος Κόρος προσκαλεί σ' ένα μαγευτικό «ταξίδι» στο χώρο και στο χρόνο, με «καράβι» το δίσκο του «Φωτογραφίες». Αγαπημένες συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι («Η πίκρα σήμερα», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Τ' αστέρι του βοριά»), του Μίκη Θεοδωράκη («Χάθηκα», «Δακρυσμένα μάτια»), του Μάνου Λοϊζου («Ολα σε θυμίζουν»), του Βασίλη Τσιτσάνη («Αχάριστη»), των Θάνου Μικρούτσικου, Γιώργου Μητσάκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Μαρκόπουλου φτάνουν και πάλι κοντά μας, μέσα από μια ξεχωριστή μουσική ερμηνεία. Εικόνες της ψυχής, φωτογραφίες της ζωής, του ονείρου. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιάννη Ιωάννου.
  • Δεκατρία έντεχνα λαϊκά τραγούδια περιλαμβάνει ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Ανδρέα Καρακότα με τίτλο «Μπάρκο ψυχής». Ο τραγουδιστής που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, όπου τον «ανακάλυψε» ο Μάνος Χατζιδάκις και του εμπιστεύτηκε την ερμηνεία του τελευταίου έργου του «Τραγούδια της αμαρτίας», ερμηνεύει τα τραγούδια, που έγραψε ο Γιώργος Καζαντζής. Στο δίσκο συμμετέχει η Δήμητρα Γαλάνη.
  • «Το άρωμα του χρόνου» είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλιάς του Κώστα Θωμαΐδη, που κυκλοφόρησε από τη «His Master's Voice». Τραγουδιστής με ευαισθησία και συνεπή καλλιτεχνική πορεία, ο Κ. Θωμαΐδης σμιλεύει με τη φωνή του τραγούδια, που «ευωδιάζουν» λυρισμό, ενώ σε τρία απ' αυτά υπογράφει και τη σύνθεση. Τη μουσική και τους στίχους πέντε τραγουδιών έγραψε ο ταλαντούχος Νίκος Ζούδιαρης, ενώ η μουσική των υπολοίπων τραγουδιών γράφτηκε από τον Μίνω Μάτσα.
Φαραντούρη για «Ουνέσκο»

Η Μαρία Φαραντούρη επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη μεγάλη συναυλία της «Ουνέσκο» για την υποδοχή της νέας χιλιετίας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στο Παρίσι («Σαλ Πλεγιέλ»). Η καταξιωμένη τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει το κλασικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ασμα Ασμάτων» και το τραγούδι του Ζ. Λιβανελί «Με φυτέψανε σε καμένη γη» (σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου), υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Zubin Mehta. Λίγο πριν, το «παρών» θα δώσουν, παρουσιάζοντας έργα των Μπαχ, Μπετόβεν, Μότσαρτ, Σούμπερτ γνωστοί ερμηνευτές όπως οι Zucchero, Lionel Richie, Barbara Hendricks, Montserrat Caballe. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ανάμεσα σε άλλους οι Simon Peres, Yasser Arafat, Fenderico Mayor, ενώ έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι Γαλλίας, Φινλανδίας και Βουλγαρίας, καθώς και οι νομπελίστες Wole Scyinka και Perez Esquivel.

Μελωδική γέφυρα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, στο θέατρο «Λουφτί Κιρντάρ» η πρώτη κοινή συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου και της Σεζάν Ακσού. Σκοπός της συναυλίας, που διήρκεσε τρεις ώρες, ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση 1.000 σπιτιών στη Γιάλοβα της Τουρκίας, μια από τις περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό. Οι δύο ερμηνεύτριες μοιράστηκαν ένα πρόγραμμα με ελληνικά και τουρκικά τραγούδια, και μια βραδιά που πρόσφερε στο πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε δυνατές συγκινήσεις. Ανάλογη συναυλία θα δώσουν οι Χ. Αλεξίου και Σ. Ακσού, στις 23 Νοέμβρη, στην Αθήνα, στο θέατρο «Παλλάς», τα έσοδα από την οποία θα διατεθούν για τους σεισμοπαθείς της Αθήνας.

  • Το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και έργα των Μότσαρτ και Γκλουκ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μουσικής, για τους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, ενώ σολίστ θα είναι ο πιανίστας Αλέξανδρος Καπέλης, που στην Αμερική αποκαλείται «μάγος της νότας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ