ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ελληνογαλλικές κόντρες

Εκτός έδρας αγωνίζονται Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, με Βιλερμπάν και Σολέ αντίστοιχα

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δοκιμάζονται σήμερα στη Γαλλία
Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δοκιμάζονται σήμερα στη Γαλλία
Ελληνογαλλικές κόντρες περιλαμβάνει η σημερινή 7η αγωνιστική στην Ευρωλίγκα, αφού τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ αγωνίζονται στη Γαλλία με αντιπάλους τη Βιλερμπάν (21.30 ΑΛΦΑ) και τη Σολέ αντίστοιχα. Και τα δυο παιχνίδια είναι κρίσιμα για τους δυο εκπροσώπους μας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και φυσικά η νίκη αποτελεί μονόδρομο.

Αμυνα, άμυνα, άμυνα...

Να σταματήσει το «φαρμακερό» περιφερειακό σουτ των Γάλλων θα προσπαθήσει σήμερα ο Ολυμπιακός και για να συμβεί αυτό ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι απόλυτος: «Ολα ξεκινούν από την άμυνα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην κάνουμε λάθη, ώστε να περιορίσουμε τους αντίπαλους περιφερειακούς. Η Βιλερμπάν παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυνατή στην έδρα της και τρέχει στον αιφνιδιασμό. Αρα λοιπόν θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην άμυνα και να έχουμε γρήγορες επιλογές», τόνισε ο Ελληνας τεχνικός. Οσον αφορά στο ιατρικό δελτίο, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό είναι λευκό, αφού και ο Κρις Μόρις συμπεριλήφθηκε στην αποστολή.

Οσον αφορά τους Γάλλους, το «βαρύ πυροβολικό» τους αποτελεί ένας παλιός γνώριμος των Ελλήνων φιλάθλων, ο Μάρλον Μάξεϊ, που άμα βρεθεί σε θέση... βολής δύσκολα σταματιέται. Στη βαθμολογία η Βιλερμπάν ισοβαθμεί στην πρώτη θέση, παρέα με τον Ολυμπιακό και τη Μακαμπί. Ετσι λοιπόν η νίκη των «ερυθρολεύκων» θα είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη, εάν επιτευχθεί.

Πρόβλημα νοοτροπίας

Με τη νοοτροπία που έχουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ σε ορισμένα παιχνίδια, τα έβαλε ο Πέταρ Σκάνσι, λίγο πριν την κρίσιμη αναμέτρηση με τη Σολέ. Στο «Δικέφαλο» ελπίζουν ότι επιτέλους θα σπάσει η δυσμενής παράδοση που τους θέλει να γυρίζουν από τα εκτός Ελλάδας παιχνίδια πάντα ηττημένοι.

«Η Σολέ είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, παίζει συγκεκριμένο στιλ μπάσκετ και για αυτό το λόγο χρειάζεται να έχουμε μεγάλη αυτοσυγκέντρωση στο παιχνίδι και πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει ο έλεγχος των ριμπάουντ. Δεν πρέπει να δώσουμε στους αντιπάλους μας την ευκαιρία να τρέξουν και να πετύχουν εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό», τόνισε ο Κροάτης τεχνικός. Από την αποστολή αποκλείστηκαν οι Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Σωτήρης Νικολαΐδης.

Με στόχο το απόλυτο στο Κόρατς

Με στόχο τη νίκη που θα τους διατηρήσει στην κορυφή της βαθμολογίας των ομίλων τους ρίχνονται στη μάχη του Κυπέλλου Κόρατς σήμερα και οι τέσσερις ελληνικές ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας στη διοργάνωση. Το Περιστέρι θα υποδεχτεί την τουρκική Ανκαρα (18.30 ΕΤ-1) με την οποία ισοβαθμεί στην πρώτη θέση, με 7 βαθμούς, και με νίκη θα μείνει μόνο του στην κορυφή. Το Μαρούσι φιλοξενεί στην Καισαριανή τη Σπάρτα Πράγας και φυσικά δε γίνεται λόγος για απώλεια βαθμών, αφού μόνο έτσι θα διατηρήσει την πρώτη θέση. Στη Λουμπλιάνα με αντίπαλο την αδύναμη Σλόβαν θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της η Νήαρ Ηστ, που με νίκη «καθαρίζει» την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τέλος, εύκολο έργο αναμένεται να έχει ο Αρης στην Κύπρο, με αντίπαλο τον Απόλλωνα Λεμεσού.

ΑΕΚ
«Παπαγαλία» Τουμπάκοβιτς

Τουμπάκοβιτς, για μια ακόμα φορά, σε ρόλο... κυβερνητικού εκπροσώπου. «Εξόρισε» τη σκληρή πραγματικότητα και τους σκοπέλους που αυτή προκαλεί, στηριζόμενος στη θεωρία. Σαν... χαλασμένο κασετόφωνο «ξανάπαιξε» προγραμματικές δηλώσεις που αφορούν το ποθητό και το απροσδιόριστο μέλλον.

Την ώρα που η ΑΕΚ βρίσκεται 7-8 βαθμούς από την κορυφή, και θυμίζει ομάδα αλάνας, ο ίδιος ο κόουτς δηλώνει: «Η σεζόν έχει δρόμο ακόμα. Μένουν 28 αγώνες, πολλά μπορούν να συμβούν. Μην είστε βιαστικοί». Πάντως οι «βιαστικοί» μετρούν ήδη τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ και ως τώρα ένα συνονθύλευμα 11 ποδοσφαιριστών, κόντρα σε παλιότερες δηλώσεις του ότι «θα είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει».

Ο Σέρβος τεχνικός παραδέχτηκε πως η ομάδα «δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε, ψάχνει τον εαυτό της». Υποστήριξε ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και για πολλοστή φορά ζήτησε πίστωση χρόνου, με σκοπό να κάνει την ΑΕΚ: «Μια νέα ομάδα, φιλόδοξη, με διάρκεια. Που θα ξεχωρίσει με τον τρόπο παιχνιδιού της και μ' επιτυχίες στην Ευρώπη». Μόνο που οι υποχρεώσεις δεν περιμένουν... Ισως λοιπόν θα ήταν πιο έντιμο να ξεκαθαρίσουν οι υπεύθυνοι ότι το βάρος πέφτει στο «χτίσιμο» της ομάδας και αν αυτό συνδυαστεί μ' αποτελέσματα καλώς.

Επισήμανε πως κάποιοι παίχτες δεν έχουν την υποδομή ν' αντέξουν τη σκληρή δουλιά αλλά πρέπει να προσαρμοστούν και συμπλήρωσε πως αν μείωνε τώρα την έντασή της και μετά την αύξανε θα υπήρχαν περισσότερα προβλήματα. Για το ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους» ανέφερε: «Δε φοβάμαι κανένα παιχνίδι ή αντίπαλο. Οι παίχτες του Ολυμπιακού παίζουν χρόνια μαζί. Πρόκειται για έμπειρη ομάδα. Εχουμε προβλήματα από την αρχή της σεζόν, αλλά παίζουμε στην έδρα μας. Θα δώσουμε τα πάντα για τη νίκη». Ακόμα ο Τουμπάκοβιτς παραδέχτηκε ότι το Γενάρη θα γίνουν αλλαγές στο έμψυχο υλικό, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Αρκέστηκε να πει «ξέρουμε τους παίχτες που πρέπει να 'ρθουν, είμαστε κοντά».

  • Το ευχάριστο για την ΑΕΚ είναι ότι επιστρέφει στη Ν. Φιλαδέλφεια, αρχής γενομένης από το ντέρμπι. Χθες η Νομαρχία εξέδωσε τις απαραίτητες άδειες, σήμερα η ΕΠΑΕ θα δώσει και τυπικά την έγκρισή της.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
Ετρεχε με... 103

Με...103 έτρεχε χθες η ΑΕΚ που στα πλαίσια του Κυπέλλου Σαπόρτα σε ρυθμό προπόνησης επικράτησε άνετα στο ΟΑΚΑ της βουλγαρικής Τσέρνο Μόρε με 103-75. Η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς διατήρησε το αήττητό της στην Ευρώπη, αφού από την αρχή του παιχνιδιού επέβαλε πλήρως το ρυθμό της απέναντι στους αδύναμους Βούλγαρους, που απλά ακολουθούσαν το «Δικέφαλο». Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ημίχρονο οι Ενωσίτες προηγήθηκαν με 61-36. Ο πλουραλισμός στο σκοράρισμα ήταν για άλλη μια φορά αυτό που διέκρινε την ΑΕΚ, αφού πέντε παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων. Οι Ντικούδης (15π) και Μπούι (12π) ήταν αυτοί που ξεχώρισαν από τους «κιτρινόμαυρους», ενώ ακόμη πολύ καλή απόδοση είχαν και οι Κακιούζης (10π), Τσακαλίδης (14π), Κικίλιας (10π). Από τους Βούλγαρους ξεχώρισαν ο Νοβόιτσκι (21π) και ο Στογιάνοφ (12π).

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Στην τελική ευθεία

Εντεκα ημέρες πριν την έναρξη του 70ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανδρών και του 13ου γυναικών στην άρση Βαρών και οι προετοιμασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μετά το Πρωτάθλημα Πάλης, ανοίγει τις πύλες του για την άρση βαρών από 20 έως 28 Νοέμβρη.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής μας ομάδας, Χρήστος Ιακώβου μίλησε για τους έλληνες «Ηρακλειδείς": «Η ομάδα βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Νομίζω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας. Στόχος είναι πρώτα από όλα η ομαδική βαθμολογία. Θέλουμε μια θέση στην πρώτη εξάδα για να εξασφαλίσουμε, σύμφωνα με τα κριτήρια πρόκρισης, τη συμμετοχή οκτώ αθλητών στο Σίδνεϊ και από εκεί και πέρα, αν όλα πάνε καλά, να επιδιώξουμε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στο βάθρο».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μέρα κυπέλλου

Οι 6 από τους 8 άτυχους της ενδιάμεσης φάσης στο κύπελλο αναζητούν σήμερα την... τύχη τους, δηλαδή την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Από την αγωνιστική απουσιάζει το «μεγάλο» παιχνίδι ανάμεσα στον Πανηλειακό και τον Ολυμπιακό, το οποίο θα διεξαχθεί την 1η Δεκέμβρη. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις συναντήσεις. Στις 14.30 η Νεάπολη υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη τα Γιάννενα, με διαιτητή το Μιχαηλίδη. Μισή ώρα αργότερα ο Ιωνικός στο στάδιο Καραϊσκάκη παίζει με τη Μαρκό (SEVEN), όπου θα σφυρίξει ο Μποροβήλος. Η αυλαία «πέφτει» με το παιχνίδι Καβάλας - Πανιωνίου (17.30, SEVEN) το οποίο θα διαιτητεύσει ο Τεβεκέλης. Να υπενθυμίσουμε ότι σ' αυτή τη φάση οι αγώνες είναι νοκ άουτ.

  • Για τα φιλικά παιχνίδια με Νιγηρία (13/11, Κιλκίς) και Βουλγαρία (17/11, Κοζάνη) ο Δανιήλ κάλεσε τον Κώστα Φραντζέσκο αντί του Βασίλη Τσάρτα.
Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Ανοίγει, σήμερα, η αυλαία της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, χωρίς, όμως, τη διεξαγωγή των παιχνίδιων Μαρκό - Ποσειδώνα Μηχανιώνας και Νεάπολης - Ακράτητου, αφού οι δύο γηπεδούχοι, αγωνίζονται σήμερα για το κύπελλο. Ωστόσο, από τις προγραμματισμένες αναμετρήσεις, ξεχωρίζει η κόντρα στην Καρδίτσα, όπου η τοπική ομάδα υποδέχεται το Ναυπακτιακό, ενώ μεγάλο παιχνίδι προβλέπεται ότι θα φιλοξενήσει και ο Βόλος, όπου η Νίκη υποδέχεται το φιλόδοξο Κιλκισιακό. Τα υπόλοιπα ματς είναι (όλα στις 15.00): Αγερσανί Νάξου - Καλχηδόνα, Δόξα Βύρωνα - Λεωνίδιο, Απόλλων Κρύας Βρύσης - Θεσπρωτός, Κοζάνη - Εδεσσαϊκός, Κερατσίνι - Ατρόμητος, Εθνικός Κατερίνης - Λύκοι.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Πανέτοιμοι να ριχτούν στην αυριανή μάχη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας, κατηγορίας ΜΙΣΤΡΑΛ, είναι ο Ολυμπιονίκης μας Νίκος Κακλαμανάκης και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Αγγελική Σκαρλάτου. Οι δύο αθλητές μας είναι αρκετά αισιόδοξοι για την παρουσία τους στη Νέα Καλχηδόνα, αφού έτεροι έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ακόμα και για την απόκτηση ενός παγκόσμιου μεταλλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ