ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ στη δημιουργία πεδίου βολής στη Μαυρόπετρα

Ανακοίνωση της ΝΑΣ Εβρου και της «Δημοτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Αλεξανδρούπολης

Να απορρίψουν την πρόταση δημιουργίας πεδίου βολής στην περιοχή Μαυρόπετρας ζητάνε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης οι παρατάξεις «Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Αλεξανδρούπολης και «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Εβρου. Επίσης, καλούν τους φορείς της περιοχής να σηκώσουν φραγμό σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας ότι η πείρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων στον Ψηλό Στάλο του Διδυμότειχου δείχνουν το δρόμο, το πώς δηλαδή μπορεί να αποτραπεί η ίδρυση ενός τέτοιου πεδίου βολής.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση των δύο παρατάξεων, κυβέρνηση και υπουργείο Εθνικής Αμυνας προετοιμάζουν το έδαφος εδώ και καιρό για να ιδρυθεί ΝΑΤΟικό πεδίο βολής στην περιοχή Μαυρόπετρας σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων. Λόγος γίνεται για έκταση με δάσος και άλλη δασική έκταση ανάμεσα στους οικισμούς της Αισύμης, του Αβαντα και της Κίρκης.

«Αυτό το πεδίο βολής θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο που αποδεδειγμένα ενοχοποιείται για καρκίνους. Ενώ για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει θα χρειαστεί να θυσιαστεί το δάσος της περιοχής, καλλιεργήσιμη έκταση και, βέβαια, θα καταστραφεί η πολύ πλούσια πανίδα της περιοχής. Σε περίπτωση λειτουργίας πεδίου βολής, ο οικισμός του Αβαντα θα βρίσκεται, πλέον, σε έναν κλοιό ανάμεσα στον εν λειτουργία σκουπιδότοπο, στη βιομηχανική ζώνη και στα απόβλητά της και στο πεδίο βολής. Ο οικισμός μετατρέπεται σε χαβούζα του Νομού» στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

6 ΟΚΤΩΒΡΗ 1941
Η δολοφονία των μελών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ

Το παράνομο τυπογραφείο στην Παλαιοκώμη Σερρών
Το παράνομο τυπογραφείο στην Παλαιοκώμη Σερρών
Με την εκδήλωση τιμής που οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τη δολοφονία των μελών του Μακεδονικού Γραφείου το 1941, στα πλαίσια των 90χρονων του ΚΚΕ, ρίχνει φως στα σημαντικά γεγονότα, καθώς οι πρώτες σελίδες της ένοπλης πάλης του λαού μας στη Βόρεια Ελλάδα, εναντίον του χιτλερικού φασισμού, γράφονται από την πρωτοπόρα δράση του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Μακεδονικό Γραφείο).

Το Μακεδονικό Γραφείο, τότε, καθοδηγούσε μικρές Οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στη Δράμα και άλλα μικρότερα κέντρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ενα μήνα σχεδόν μετά την εισβολή των χιτλερικών στη Θεσσαλονίκη ιδρύει την αντιστασιακή οργάνωση «Ελευθερία» και εκδίδει την ομότιτλη εφημερίδα. Η Οργάνωση «Ελευθερία» θα αποτελέσει το «προζύμι» της αντίστασης στη Θεσσαλονίκη ενώ η εφημερίδα «Ελευθερία» το μαζικό διαφωτιστή και οργανωτή της. Είναι το πρώτο αντιστασιακό φύλλο που κυκλοφορεί στη Βόρεια Ελλάδα τον Ιούνη του 1941 και εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβρη του 1939 έως το Σεπτέμβρη του 1941 το Μακεδονικό Γραφείο χρησιμοποιεί το σπίτι του Κώστα Κουτουρούση, στη Μυρίνη Σερρών, ως έδρα του και ως χώρο λειτουργίας του παράνομου τυπογραφείου. Σε αυτό το τυπογραφείο, εκείνο το διάστημα, τυπώνεται η εφημερίδα «Λευτεριά». Μετά τα γεγονότα της Δράμας, όπου χιλιάδες εξεγερμένοι καταπνίγονται από το βουλγαρικό στρατό κατοχής, τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου φεύγοντας από το τυπογραφείο δολοφονούνται στην περιοχή της Παλαιοκώμης, στις 6 Οκτώβρη του 1941, από το βουλγαρικό φασιστικό στρατό, που έχει συστρατευτεί με τη χιτλερική Γερμανία.

Το Μακεδονικό Γραφείο

Οταν εισβάλλουν οι χιτλερικοί στη Θεσσαλονίκη, στις 9 του Απρίλη του 1941, το Μακεδονικό Γραφείο καθοδηγεί μία από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ που είχαν διατηρηθεί στη χώρα μετά τα χτυπήματα του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος και της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Από τον πρώτο κιόλας μήνα το Μακεδονικό Γραφείο συγκροτεί τους πρώτους πυρήνες αντίστασης και ένοπλης πάλης στη Βόρεια Ελλάδα πριν ακόμα συνέλθει, τον Ιούλη του '41, η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ με την οποία ανασυγκροτείται το Κόμμα και χαράσσει τη στρατηγική της ένοπλης αντίστασης κατά του κατακτητή, και δύο μήνες αργότερα, το Σεπτέμβρη του '41, η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που διακηρύσσει το πρόγραμμα του ΕΑΜ. Τον Απρίλη του 1941 οι χιτλερικοί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, την πλουτοκρατία και τις ηγεσίες των κομμάτων της, βρήκαν απέναντί τους την ένοπλη αντίσταση του ελληνικού λαού. Οι πρώτες εκδηλώσεις της ένοπλης πάλης σημειώνονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που μαζί με αυτές της Κρήτης αποτελούν τις πρώτες λαϊκές εξεγέρσεις της χώρας.

Οι κατακτητές είχαν πάρει σκληρά μέτρα για να χτυπήσουν εν τη γενέσει τους τις πρώτες αυτές προσπάθειες ενεργώντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και ομαδικές εκτελέσεις αμάχων. Τον Ιούνη - Ιούλη του 1941 εμφανίζονται στην ύπαιθρο και οι πρώτες ένοπλες ανταρτοομάδες, «Οδυσσέας Ανδρούτσος» στα Κερδύλια Δράμας και «Αθανάσιος Διάκος» στο Κιλκίς. Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ αργότερα θα προβάλλει ως παραδείγματα εμπειρίας για την οργάνωση της αντίστασης αυτές τις πρώτες μορφές πάλης.

Η δολοφονία

Μία από τις λαϊκές εξεγέρσεις είναι αυτή στη Δράμα την 28η προς 29η του Σεπτέμβρη του 1941, που συνδέεται με τη δολοφονία των μελών του Μακεδονικού Γραφείου. Εκείνο το βράδυ πάνω από 2 χιλιάδες ένοπλου λαού με επικεφαλής κομμουνιστές και την υποστήριξη ολόκληρου σχεδόν του πληθυσμού εξεγέρθηκαν. Οι Βούλγαροι φασίστες, όμως, κινητοποίησαν αστραπιαία ισχυρές δυνάμεις στρατού και χωροφυλακής. Πάνω από 3.000 πατριώτες έπεσαν από τις σφαίρες των κατακτητών στη Δράμα.

Το κίνημα αυτό, παρά την αποτυχία του, δεν παύει να αποτελεί μία ηρωική σελίδα στην ιστορία της πάλης του ελληνικού λαού για την ελευθερία. Αμέσως μετά τα γεγονότα της Δράμας, στις 6 του Οκτώβρη του 1941, πέφτουν από τις σφαίρες του βουλγαρικού στρατού κατοχής και τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου: Παρασκευάς Μπάρμπας, γραμματέας του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (ψευδώνυμο Δράκος, ναυτικός από το Βόλο), Αποστόλης Τζανής, μέλος του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (ψευδώνυμο Κωστάκης, δάσκαλος από το χωριό Κλινές του Νομού Φλώρινας), Μωυσής Πασχαλίδης, οργανωτικός της ΟΚΝΕ (ψευδώνυμο Γρηγόρης, αγρότης από το γειτονικό χωριό Αμφίπολη), τα αδέλφια Αραμπατζής Μαζαράκης και Λάμπρος Μαζαράκης, μέλη του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (από το χωριό Ηλιοκώμη), και τρεις νέοι (οι δύο από τους οποίους ήταν αδέλφια) καταγόμενοι από τα Κύργια του νομού Δράμας.

Ο Κώστας Κουτουρούσης, στο σπίτι του οποίου έδρευε το Μακεδονικό Γραφείο, καταθέτει τη μαρτυρία του για τη δολοφονία των μελών του Μακεδονικού Γραφείου, όπως ακριβώς του τη μετέφερε ο Μ. Χαραλαμπίδης, στέλεχος του ΚΚΕ στην περιοχή, που ήτανε μαζί τους εκείνη την τραγική στιγμή αλλά, τελικά, γλίτωσε: «Λόγω των γεγονότων της Δράμας έμειναν σπίτι μου μέχρι τις 5 Οκτώβρη, οπότε και αποφάσισαν να φύγουν το βράδυ για τη γερμανοκρατούμενη Ελλάδα. Μόλις σουρούπωσε, ένας ένας έβγαιναν από την πόρτα. Τελευταίοι βγήκαν ο Τζανής με τον Λάμπρο. Με έπιασαν από το χέρι και με μία φωνή μού είπαν: "Κώστα, με τη χάση του φεγγαριού θα 'ρθούμε". Η χάση του φεγγαριού ήρθε πολλές φορές αλλά τους συντρόφους μου δεν τους ξαναείδα... Για το τι συνέβη με ενημέρωσε αργότερα ο Χαραλαμπίδης, με κάθε λεπτομέρεια. Συνέβησαν τα εξής:

Φεύγοντας για τη γερμανοκρατούμενη Ελλάδα, ο Στρυμόνας ήταν κλειστός από τα βουλγαρικά στρατεύματα και έτσι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω για το Παγγαίο. Τους πήρε, όμως, η μέρα και κρύφτηκαν έξω από την Παλαιοκώμη, μέσα σε κάτι βάτα. Εκεί τους είδε ένας τσοπάνος και ο Τζανής του ζήτησε να μην πει τίποτε σε κανέναν. Υποσχέθηκε ότι δε θα μιλήσει αλλά, δυστυχώς, έκανε το αντίθετο. Ειδοποίησε το βουλγαρικό στρατό στην Παλαιοκώμη, που πήγε και τους κύκλωσε. Σηκώθηκε ο Τζανής, που ήξερε τη βουλγαρική γλώσσα, να τους μιλήσει αλλά με μία ριπή έπεσε νεκρός. Το ίδιο έγινε και με άλλους συντρόφους. Ο Μπάρμπας τραυματίστηκε και τον τελείωσε ο Βούλγαρος αποσπασματάρχης με το πιστόλι του. Από αυτήν τη σφαγή γλίτωσε μόνο ο Χαραλαμπίδης και η Μαρίκα Θωμοπούλου. Υστερα από αυτά τα γεγονότα χάσαμε κάθε επαφή με το Κόμμα και σταματήσαμε να τυπώνουμε στο τυπογραφείο».

Το παράνομο τυπογραφείο

Από το φθινόπωρο του 1938 έως το Σεπτέμβρη του 1939 στο σπίτι του Κ. Κουτουρούση τυπώνονται προκηρύξεις. Από το Σεπτέμβρη του 1939 έως το Σεπτέμβρη του 1941 το Μακεδονικό Γραφείο χρησιμοποιεί το σπίτι του Κώστα Κουτουρούση, στη Μυρίνη Σερρών, και ως χώρο λειτουργίας του παράνομου τυπογραφείου. Το Σεπτέμβρη του 1939 ο Κερασίδης πάει στο σπίτι του Κουτουρούση με μία κάσα τυπογραφικά στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί η πρώτη εφημερίδα, «Λευτεριά», όργανο της Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Για να τυπωθεί η εφημερίδα, επειδή μηχάνημα πιεστηρίου δεν υπήρχε, έκοψαν από μία πόρτα ένα φαρδύ σανίδι, το πλανάρανε, βάλανε και τρεις μεντεσέδες αλλά κουνιόταν και τα γράμματα δεν έβγαιναν καθαρά.

Για δύο μέρες ο Κερασίδης έψαχνε και τελικά βρήκε δύο πλάκες σιδερένιες με ένα μονοκόμματο μεντεσέ. Εκεί τυπώθηκε η εφημερίδα. Συνέχιζε να τυπώνεται κατ' αυτόν τον τρόπο και να διανέμεται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως το Φλεβάρη του 1940. Το Μάη του 1941, όταν έχει γίνει ήδη η χιτλερική εισβολή στη Βόρεια Ελλάδα, ο Π. Μπάρμπας και ο Λ. Μαζαράκης αποφάσισαν να δουλέψουν το πιεστήριο σε ένα χώρο σκαμμένο μέσα στο σπίτι του Κ. Κουτουρούση. Εσκαψαν τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Στη συνέχεια έφεραν κι ένα πιεστήριο τύπου «Βικτόρια», χαρτί, μελάνι και κείμενα για τύπωμα.

Ο Κ. Κουτουρούσης μαζί με τη γυναίκα του Ευφραξία έκαναν τη στοιχειοθέτηση και μετά ο Κ. Κουτουρούσης συνέχιζε την εκτύπωση. Τη διανομή ανέλαβε ο Λ. Μαζαράκης. Στα τέλη Αυγούστου του 1941 προστίθεται στο τυπογραφείο και η Μαρίκα Θωμοπούλου και δουλεύουνε μαζί μέχρι τις 28 του Σεπτέμβρη του 1941. Μετά τη δολοφονία των μελών του Μακεδονικού Γραφείου και την 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ με τη συγκρότηση του ΕΑΜ το τυπογραφείο συνεχίζει να τυπώνει τη «Φωνή του Παγγαίου» και το «Νέο Λαοκράτη».

Η «Ελευθερία» στη Θεσσαλονίκη

Από τις πρώτες μέρες του Μάη του 1941 στη Θεσσαλονίκη φτιάχνεται ο πρώτος πυρήνας αντίστασης, η «Ελευθερία», η οποία εκδίδει και την ομότιτλη εφημερίδα. Η Οργάνωση «Ελευθερία» υπογράφει το ιδρυτικό της πρωτόκολλο στις 15 του Μάη του 1941, έχει γραμματέα τον Π. Μπάρμπα. Υπογράφουν οι Απόστολος Τζανής (μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης), Γιάννης Πασαλίδης (μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος), Σίμος Κερασίδης (μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης), Θανάσης Φείδας (μέλος του Αγροτικού Κόμματος), Γιάννης Ευθυμιάδης (μέλος της Δημοκρατικής Ενωσης), Δημήτρης Ψαρρός (απότακτος αξιωματικός, συνταγματάρχης, μετά είχε εμπορικές αντιπροσωπείες).

Η «Ελευθερία» ανέπτυξε σοβαρή οργανωτική δράση και ίδρυσε «δεκαρχίες» στην ύπαιθρο. Ορισμένες ομάδες της οργάνωσης εμφανίστηκαν σε διάφορα κέντρα και χωριά της Μακεδονίας. Ενώ την περίοδο αυτή κυκλοφόρησε και η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», όργανο του Γραφείου της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

ΒΟΥΛΗ
Αγοραίος αντικομμουνισμός και ύβρεις από τον Α. Γεωργιάδη

Ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του σε αντικομμουνιστικό μένος και ύβρεις ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδης, επιτιθέμενος στη Βουλή στο ΚΚΕ και το σοσιαλισμό, επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει αναλάβει ειδικό ρόλο στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και τις επιθέσεις στο ΚΚΕ.

Χωρίς την παραμικρή αφορμή και σε συζήτηση για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», άρχισε να επιτίθεται στο ΚΚΕ, τον «Ριζοσπάστη» «που πριν μια εβδομάδα στο πρωτοσέλιδό του υπερηφανευόταν για τον Στάλιν», όπως είπε και φυσικά στον Στάλιν, φτάνοντας στο έσχατο σημείο πρόκλησης λέγοντας: «Προχθές ήρθαν από την Ουκρανία μας διηγούντο οι Πόντιοι εκεί τι τράβηξαν από τον Στάλιν. Να τα μάθουν οι κύριοι του ΚΚΕ, να κάνουν καμία βόλτα να μάθουν ότι ο Στάλιν έσφαξε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες και είναι ντροπή σήμερα να υπερασπίζεται τον σφαγέα των Ελλήνων το ΚΚΕ»!

Στο αντικομμουνιστικό αυτό παραλήρημα έσπευσε να δώσει άμεση απάντηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, αλλά με προκλητικό πάλι τρόπο ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. δεν τον άφηνε να μιλήσει, φωνασκώντας ασύστολα και άναρθρα, κάνοντας λόγο για σφαγές Ελλήνων από τον Στάλιν και για «ντροπή» του βουλευτή του ΚΚΕ «που θα μιλήσει στη Βουλή για τον Στάλιν που μας έσφαξε όλους»!

«Θέλω να είμαστε καθαροί εδώ πέρα» τόνισε στην παρέμβασή του - υπό τις συνεχείς διακοπές του Α. Γεωργιάδη - ο Ν. Καραθανασόπουλος, ξεκαθαρίζοντας:

«Οσες προβιές και αν βάλει ο λύκος δεν μπορεί να κρύψει τη δυσωδία και το επικίνδυνο προσωπείο το οποίο έχει γιατί ακριβώς καταφεύγει πάντοτε στον αντικομμουνισμό για να χτυπήσει και επιτεθεί στην πολιτική αυτή η οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων. Ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ιστορικά όλο αυτό το διάστημα είναι επιβεβαιωμένος. Οταν για παράδειγμα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη γερμανική κατοχή κάποιοι γίνονταν συνεργάτες των Γερμανών δημιουργώντας τους Χίτες και τους γερμανοτσολιάδες για να σκοτώνουν, το ΚΚΕ σάλπισε τη σημαία της αντίστασης».

Το αντικομμουνιστικό μένος του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο με τον οποίο διέκοπτε ουρλιάζοντας τον Ν. Καραθανασόπουλο, όπως φαίνεται από τα πρακτικά:

Α. Γεωργιάδης: Μα δείτε τι μας λέει! Που θα μιλήσει στη Βουλή για τον Στάλιν ου μας έσφαξε όλους!

Ν. Καραθανασόπουλος: Δεύτερο ζήτημα. Ο Στάλιν...

Α. Γεωργιάδης: Δεν ντρέπεστε; Για το αίμα σας μιλώ! Αφήστε το Στάλιν!

Ν. Καραθανασόπουλος: Είναι σημαντικό και στην κατάργηση και στη συντριβή...

Α. Γεωργιάδης: Για τις σφαγές να πείτε!

Ν. Καραθανασόπουλος: ...και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τον Α. Γεωργιάδη ότι «θίγει και προσβάλλει τον "Ριζοσπάστη", την πολιτική του ΚΚΕ και τη στήριξη που έδειξε στο σοσιαλισμό. Θίγει τη μνήμη χιλιάδων εκτελεσμένων και νεκρών. Επιτέλους, κάποια ιερά».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή αντιπροσωπεία της ΚΟ Νότιας Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, θα περιοδεύσει στον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ στο Αλιβέρι, στις 9 π.μ.. Στη συνέχεια, στις 11 π.μ., ο Γ. Μαρίνος θα παραχωρήσει συνέντευξη στο «Ράδιο Αλιβέρι».

-- Σήμερα Παρασκευή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη θα περιοδεύσει στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, στη 1 το μεσημέρι.

-- Σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην Καλαμπάκα (ταβέρνα «Δούρειος»), για την κατάσταση στην Παιδεία και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσουν η Ντίνα Τσούβα, εκπαιδευτικός, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, και ο Β. Τσίκαρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκλεγμένος στην ΠΟΣΔΕΠ.

-- Την Κυριακή 5/10 εκδήλωση με θέμα «Η δράση του ΔΣΕ στη Λευκάδα» πραγματοποιεί η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου «Απόλλων», στα πλαίσια του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος και των 40 χρόνων της ΚΝΕ. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με προβολή DVD για το ΔΣΕ, απαγγελίες ποιημάτων και μουσικό αφιέρωμα.

-- Την Τρίτη 7/10 συγκέντρωση - συζήτηση για «το χτες, το σήμερα και το αύριο του λαϊκού κινήματος», διοργανώνει στις 7 μ.μ. στο θεατράκι της 34ου Συντάγματος και Ευαγγελίστριας η ΚΟ 2ου Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ και νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά.

-- Την Τετάρτη 8/10 η Αχτίδα Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τη δράση του Κόμματος στον κλάδο της ενέργειας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αντικομμουνιστικό ντελίριο στελέχους του ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ

Το αντικομμουνιστικό ξέσπασμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, κ. Καρατζάνη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που τοποθετούνταν ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Ορφανός, στέλεχος του ΚΚΕ, καταγγέλλει στους εργαζόμενους του Ηρακλείου, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της 26/9/08 του Δημοτικού Συμβουλίου, διακόπτοντας τον δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Ορφανό, στέλεχος του ΚΚΕ, που μιλούσε για την πρόταση χρηματοδότησης του ΚΤΕΛ από το Δήμο, επανέλαβε τις αποδεδειγμένα ατεκμηρίωτες συκοφαντίες για τις «σχέσεις» του ΚΚΕ με την επιχείρηση «Γερμανός».

Πρόκειται, τονίζεται στην ανακοίνωση, για τη γνωστή προβοκάτσια που ανασύρουν εδώ και χρόνια εναντίον του ΚΚΕ τα στελέχη ειδικά του ΠΑΣΟΚ, όταν έχουν αδυναμία πολιτικής αντιπαράθεσης, σε φάσεις που επιβεβαιώνεται η ταύτιση της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως είναι η «απελευθέρωση» των συγκοινωνιών που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κλείνοντας, η Επιτροπή Πόλης του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του Ηρακλείου να αποδοκιμάσουν και να εμποδίσουν την αναβίωση αντικομμουνιστικών μεθόδων του παρελθόντος στην πολιτική μας ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ