ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ - ΠΑΜΕ
Υπόθεση όλων ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφορά συνολικά τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτήν, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ - ΠΑΜΕ, καλώντας σε αγώνα για την ανατροπή της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης. «Η αιτία που η ΔΕΗ έχει ζημιές, παρά τη ληστρική αύξηση της τιμής του ρεύματος, δεν είναι άλλη από την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες πήραν όλα εκείνα τα μέτρα (Οριακή Τιμή Συστήματος, απαγόρευση επενδύσεων στη ΔΕΗ, κλπ., με αποτέλεσμα να αγοράζει η ΔΕΗ ακριβότερα το ρεύμα απ' ό,τι το πουλάει στους μεγάλους καταναλωτές), έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων που επενδύουν στον τομέα της Ενέργειας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η παράταξη επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΔΕΗ υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, προχωρούν τα σχέδια για διάσπαση της ΔΕΗ, ετοιμάζονται να υλοποιήσουν για τους νέους συναδέλφους την αντεργατική τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, ανακοινώνουν ότι η ΔΕΗ θα έχει ακόμα μεγαλύτερες ζημιές στο τέλος του χρόνου, προετοιμάζοντας το κλίμα για νέες αυξήσεις στο ρεύμα».

Σημειώνει ακόμη ότι αυξάνονται προκλητικά τα επιδόματα των στελεχών, ενώ οι μισθοί της πλειοψηφίας των εργαζομένων βρίσκονται κάτω από τα όρια φτώχειας και τονίζει: «Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, με τις ανακοινώσεις της, τη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα (τον ίδιο που κρατά υπόδικο το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, γιατί άσκησε το δικαίωμα στην απεργία), υπεραμύνεται της πολιτικής της απελευθέρωσης και περιορίζει την κριτική της στον τρόπο διαχείρισης από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η στάση της αυτή όχι μόνο δε βάζει εμπόδια, αλλά αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους, και τα λαϊκά στρώματα και με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την κυβερνητική επίθεση».

Η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ - ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται αντεπίθεση και αντιπαράθεση με αυτήν την πολιτική, ενάντια: «Στη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της Ηλ. Ενέργειας, στα σχέδια διάσπασης. Στην αύξηση της τιμής του ρεύματος. Στα σχέδια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων», αλλά και πάλη για: «Ανατροπή της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης. Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα αποτελεί λαϊκή περιουσία στα πλαίσια ενός ενιαίου φορέα ενέργειας. Μόνο ένας τέτοιος, ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας μπορεί να κατοχυρώσει την ηλεκτρική ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό, να εγγυηθεί φθηνό ρεύμα στον ελληνικό λαό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους στην ενέργεια».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας ενέκρινε το αίτημα του επικεφαλής της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου, να ενημερώσει την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής για τις εξελίξεις στην Επιχείρηση. Παράλληλα, συνεχίστηκε η αποπροσανατολιστική κόντρα διοίκησης ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με εκατέρωθεν έμμεσες προειδοποιήσεις περί δικαστικής εμπλοκής.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
«Νιώθουμε στο πετσί μας τη φτώχεια»

Περιοδεία στο Δήμο Φαλαισίας κλιμακίου του ΚΚΕ

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιηθούν οι συνέπειες των περσινών πυρκαγιών, αλλά και των πλημμυρών που ακολούθησαν για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς αναδείχτηκε από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Καραθανασόπουλο, που έγινε χθες στα χωριά του Δήμου Φαλαισίας Αρκαδίας.

Στον εν λόγω δήμο από τα 28 χωριά που υπάρχουν κάηκαν τα 24, ενώ το 80% της έκτασης του δήμου έχει καεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα η αγροτική και η πτηνοτροφική παραγωγή να έχουν υποστεί ραγδαία πτώση. 300 σπίτια και 195 αποθήκες και στάβλοι καταστράφηκαν κυρίως από τις φωτιές, αλλά και ορισμένα από τις πλημμύρες. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης των πυρόπληκτων, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή 45 λυόμενοι οικίσκοι.

«Είμαστε περισσότερο από ένα χρόνο σε αυτά τα λυόμενα σπίτια και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας», μας λέει η Παναγιώτα Πετροπούλου από το χωριό Λεοντάρι και υπογραμμίζει: «Τώρα θα νιώσουμε στο πετσί μας την πραγματική φτώχεια. Τα λιγοστά και μοναδικά χρήματα που μας έδωσαν πριν τις εκλογές τέλειωσαν και τώρα που κάηκαν οι ελιές, οι συκιές, οι καρυδιές, τα ζώα μας, όλη η παραγωγή, δε θα μπορέσουμε να τα φέρουμε βόλτα».

«Εγώ παίρνω 256 ευρώ αγροτική σύνταξη, από τα οποία τα 40 τα δίνω για φάρμακα. Πώς θα βγω πέρα; Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Εσωσα το σπίτι μου από τη φωτιά και μου το κατέστρεψε η πλημμύρα λίγο αργότερα, αφού το κράτος δεν πήρε κανένα μέτρο για αντιπλημμυρικά έργα», μας λέει από την πλευρά του ο Κώστας Θεοδωρόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πλημμύρες αποτέλειωσαν όποιες υποδομές γλίτωσαν από τη φωτιά. Από τα ορμητικά νερά, τρία μεγάλα γεφύρια κατέρρευσαν και άλλα έξι έπαθαν σοβαρές ζημιές. Επίσης, σημαντικές ζημιές έπαθαν το οδικό δίκτυο, καθώς και το αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο. Οπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Φαλαισίας Γιάννης Φουσέκης, συγκεκριμένες μελέτες, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών που τόσο ανάγκη έχει ο κόσμος, δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα.

«Η ιεράρχηση των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης είναι τέτοια, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου για την κερδοφορία του και όχι στην κατεύθυνση τις εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών. Για το λόγο αυτό πρέπει να αντιδράσετε. Να αναλάβετε πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και το συντονισμό του αγώνα ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές», υπογράμμισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Η πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση δε γίνεται στα έδρανα της Βουλής και στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά στο δρόμο. Ωστε ο λαός να παρεμποδίσει την κυρίαρχη πολιτική, να αποσπάσει κατακτήσεις στο βαθμό που είναι δυνατό και το πιο βασικό, να ανοίξει το δρόμο της προοπτικής για την αλλαγή και σε πολιτικό επίπεδο προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων».

ΔΗΜΟΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΕΒΡΟΥ
Παραδίνουν δημοτική έκταση στη Μητρόπολη

Την πλήρη αντίθεσή της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τραϊανούπολης, με την οποία παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης δημοτική έκταση για την ανέγερση Γηροκομείου - Νοσοκομείου, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Εβρου. Οπως εξηγεί, η αντίθεσή της αυτή στηρίζεται στις δίκαιες και βάσιμες αντιρρήσεις κατοίκων της περιοχής, που για το σκοπό αυτό κατέθεσαν σχετική προσφυγή στην Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι η έκταση αποτελεί περιουσία του Δημοτικού Σχολείου Αριστίνου.

Πρόκειται για έκταση 33,5 στρεμμάτων, που περιήλθε στο Δήμο Τραϊανούπολης και, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα μπορούσε να το δωρίσει κατ' εξαίρεση στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για την ανέγερση εργατικών κατοικιών. Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εναντιώθηκαν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.

«Ας αναλογιστούν, λοιπόν, όσοι έχουν την αντίθετη άποψη με εμάς, τι θα σήμαινε για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, εάν κτίζονταν στη συγκεκριμένη έκταση εργατικές κατοικίες. Η επίκληση αναγκών για νέο Γηροκομείο είναι προσχηματική. Αν πραγματικά καταγράφονται τέτοιες ανάγκες και ειδικά στην περιοχή αυτή, υπεύθυνο είναι να τις αξιολογήσει και να τις υλοποιήσει το κράτος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ.

Σε περίπτωση κλοπής 8 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε χτες ο πρύτανης του ΑΠΘ. Την υπόθεση διερευνά η εισαγγελία Θεσσαλονίκης, μετά από σχετικό πόρισμα Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε με εντολή της πρυτανείας. Στην υπόθεση που διαβιβάστηκε στην εισαγγελία πρωτοδικών για τις προβλεπόμενες διώξεις, εμπλέκεται ομάδα 5 έως 15 ατόμων, που προέρχονται τόσο μέσα όσο και έξω από το πανεπιστήμιο, δήλωσε ο πρύτανης. Πρόσθεσε ότι από την ΕΔΕ προκύπτει πως η υπεξαίρεση γινόταν μεθοδικά από το 1999 έως τον Απρίλιο του 2004 - οπότε παραδόθηκε η τελευταία παραγγελία πετρελαίου στο πανεπιστήμιο - πριν το πανεπιστήμιο αρχίσει να λειτουργεί με φυσικό αέριο - με έξαρση την περίοδο θέρμανσης 2003-04.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κινητοποιήσεις για ίδρυση εφετείου

Ανακοίνωση των ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα το πρωί - την ώρα του αγιασμού στη Βουλή - προβάλλοντας το αίτημα για ίδρυση 2ου Εφετείου στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο, αποφάσισε η σύσκεψη που κάλεσε η Νομαρχία Ηρακλείου με φορείς του Νομού. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, οι δικηγόροι στο Ηράκλειο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου, ζητώντας από την κυβέρνηση να επικυρώσει απόφαση του Αρείου Πάγου για την ίδρυση του Εφετείου στην πόλη.

Με ανακοίνωσή τους, η Επιτροπή Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, σχετικά με το ζήτημα αυτό επισημαίνει: «Το αν θα δημιουργηθεί δεύτερο Εφετείο στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο ή όχι, είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως ήταν και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που όμως ποτέ δεν πήραν. Εχουν πολιτική ευθύνη και προκειμένου να λύσουν η μεν ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα εσωκομματικά τους προβλήματα, ο δε ΣΥΝ τη διγλωσσία του, άλλα να λέει στα Χανιά και άλλα στο Ηράκλειο, τη μεταθέτουν αλλού, υποδαυλίζοντας ανούσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους νομούς και τους φορείς του νησιού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ