ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθούν από τον τζόγο, να επιστραφούν τα κλεμμένα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως από το χρηματιστήριο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα χωρίς καμιά απώλεια και σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα μεγάλη κλοπή σε βάρος των εργαζομένων με τη λεηλασία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα κ.α. Απαιτεί την άμεση επιστροφή των χρημάτων χωρίς καμία απώλεια για τα Ταμεία, καθώς και την επιστροφή όλων των κλεμμένων από βιομήχανους, τραπεζίτες, χρηματιστές, εφοπλιστές κλπ. Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν υγιείς ή τοξικές τοποθετήσεις χρημάτων των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Ολα δουλεύουν σε βάρος τους και υπέρ του κεφαλαίου.

Ο,τι ισχυρίστηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδεικνύονται ψέματα με τεράστιες συνέπειες για τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τους, γιατί συνειδητά οδήγησαν μεγάλο μέρος των χρημάτων των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που ανέχτηκε και στήριξε με διάφορα προσχήματα το τζογάρισμα των αποθεματικών.

Πάνω από 25 τρισ. δραχμές καταχράστηκαν από τα Ταμεία οι βιομήχανοι και οι κυβερνήσεις τη δεκαετία 1950-1970. Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κλάπηκαν στο χρηματιστήριο την τριετία 1999-2002. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με τα δομημένα ομόλογα. Πάνω από 5 δισ. ευρώ το χρόνο από την εισφοροδιαφυγή.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν. Να μην ανεχτούν άλλο την κλοπή και την κοροϊδία. Να υποστηρίξουν μαχητικά τη θέση του ΚΚΕ για σταμάτημα κάθε μορφής τζογαρίσματος των αποθεματικών και επιστροφή όλων των κλεμμένων. Να διεκδικήσουν σύγχρονα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ θα καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό και σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευκαιρία να «τρέξουμε» τις μεταρρυθμίσεις!

Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα αξιοποιούν την κρίση για να επιταχύνουν την προώθηση και επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών

Η στήριξη με κάθε μέσο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου και εκδηλώνονται τα έντονα κρισιακά φαινόμενα και οι αντιφάσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι η άμεση προτεραιότητα και της Τράπεζας της Ελλάδας, η ηγεσία της οποίας κατέθεσε χτες στη Βουλή την «Ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2008».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την έκθεση έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην «πραγματική οικονομία» - όπως την αποκάλεσε - που θα είναι «μεγαλύτερες από τις αρχικά αναμενόμενες». Το «κρίσιμο σταυροδρόμι», για το οποίο κάνουν λόγο, συνεπάγεται νέα μέτρα αντιλαϊκής πολιτικής, τέτοια που να διασφαλίζουν την όσο το δυνατόν ανώδυνη έξοδο των κεφαλαιοκρατών από τη σημερινή συγκυρία. Τα «σπασμένα» για μια ακόμη φορά φορτώνονται στις λαϊκές τάξεις και στρώματα.

Συγκεκριμένα στις επισημάνσεις και προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδας συμπεριλαμβάνονται:

  • Κοινωνική Ασφάλιση: Σημειώνουν ότι «σε σχέση με άλλες χώρες της Ενωσης η Ελλάδα έχει μάλλον καθυστερήσει μια ευρεία, ολοκληρωμένη και μακρόπνοη ασφαλιστική μεταρρύθμιση»... Επαναφέρουν το γνωστό τροπάρι για τη «γήρανση του πληθυσμού». Επαινούν τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι «από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχουν γίνει ορισμένες σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις που περιόρισαν σε κάποιο βαθμό το μέγεθος του προβλήματος». Και στο «διά ταύτα»: «Η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας που επιτυγχάνεται από την περιστολή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι περιορισμένη, σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος»...
  • «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»: Στους άμεσους στόχους «πρέπει να είναι η πιο αποτελεσματική λειτουργία των αγορών εργασίας και προϊόντων», έτσι ώστε η «τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων και οι μισθολογικές προσαρμογές να είναι συμβατές με τη σταθερότητα των τιμών». Με άλλα λόγια, το μάρμαρο πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Προτρέπουν για «τολμηρή πολιτική», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη «δημόσια διοίκηση, τη δημοσιονομική διαχείριση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης». Στόχος η αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων - δηλαδή του ζεστού και δωρεάν κρατικού χρήματος - για την ενθάρρυνση των επενδύσεων από την πλευρά των επιχειρηματιών.
  • Κρίση και «αβεβαιότητες»: Σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας η κατάσταση χαρακτηρίζεται «από τη σοβαρή επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος». Επίσης ότι το «βάθος, η πιθανή διάρκεια, οι κατά καιρούς εξάρσεις και παρενέργειες έχουν ήδη υπερβεί τις αρχικές εκτιμήσεις». Για την Ελλάδα εκτιμούν το μέσο ετήσιο επίσημο πληθωρισμό (2008) να φτάσει σε 4,6% και το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να επιβραδύνεται γύρω στο 3,3%.
Το τραπεζικό σύστημα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «παραμένει στη βάση του υγιές, ασφαλές και σταθερό», που το απέδωσε στη μικρότερη εξάρτησή του από τη χρηματαγορά, τις αυξημένες καταθέσεις με τις οποίες χρηματοδοτούν τα δάνεια κ.ά. Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας «επαγρυπνεί ενόψει των αυξημένων κινδύνων». Στο τέλος Ιούνη 2008 τα λεγόμενα επισφαλή δάνεια (με καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες) έφτασαν να αποτελούν το 4,7% της συνολικής μάζας του δανεισμού (από 4,5% το Δεκέμβρη του 2007). Η αύξηση των δανείων που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» οφείλεται αποκλειστικά στα δάνεια των νοικοκυριών και έχει να κάνει με τις αυξανόμενες δυσκολίες των υπερδανεισμένων λαϊκών στρωμάτων. Η «καούρα» τους, βέβαια, δε βρίσκεται στη δυσπραγία των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά στη διασφάλιση των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας διαβλέπει κινδύνους και για τη ρευστότητα, προειδοποιώντας τις επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου που «είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είτε από αφέλεια, είτε από κουτοπονηριά σπρώχνουν τους καταθέτες άλλων τραπεζών προς αυτές».

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Καλπάζει ανεξέλεγκτη η ακρίβεια

Με ρυθμό 4,6% τρέχει - σε ετήσια βάση - ο επίσημος πληθωρισμός

Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβρη η έξαρση της ακρίβειας, καθώς ο επίσημος πληθωρισμός εμφανίζει αύξηση - σε ετήσια βάση - 4,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Sτατιστικής Yπηρεσίας, ο πληθωρισμός το Σεπτέμβρη του 2008 συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2007, αυξήθηκε 4,6%, έναντι αύξησης 2,9% τον προηγούμενο χρόνο, ενώ η αύξηση μέσα στο μήνα Σεπτέμβρη (συγκριτικά με τον Αύγουστο) ήταν 2% (όσο και πέρσι). Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση περιόδου Οκτώβρη 2007 - Σεπτέμβρη 2008 προς Οκτώβρη 2006 - Σεπτέμβρης 2007) προκύπτει αύξηση 4,3%, έναντι αύξησης 2,7% που είχε καταγραφεί την ίδια περσινή περίοδο.

Από τις επιμέρους, μεγάλες ομάδες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο τελευταίο δωδεκάμηνο (από το Σεπτέμβρη του 2007 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2008) καταγράφηκαν από την ΕΣΥΕ:

  • Στη «Στέγαση» (10,8%). Πρόκειται για το κατ' εξοχήν ενδεικτικό στοιχείο ότι η άνοδος του πληθωρισμού πλήττει πολύ περισσότερο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία για τις ανάγκες συντήρησης της κατοικίας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Δημοτικά Τέλη, πετρέλαιο θέρμανσης) δαπανούν αναλογικά ένα μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματ;oς τους, σε σχέση με τα νοικοκυριά με μεγαλύτερα εισοδήματα.
  • Στις Μεταφορές (5,9%)
  • Στην Εκπαίδευση (4,9%)
  • Στην Υγεία (4%)
  • Στα Είδη Διατροφής (3,9%) κλπ.

Σε επίπεδο επιμέρους εμπορευμάτων και υπηρεσιών, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε:

  • Σπορέλαιο (27%)
  • Ζυμαρικά (25,1%)
  • Αλεύρι (16,6%)
  • Αβγά (14,6%)
  • Βενζίνη (14,6%)
  • Ψωμί(14,2%)
  • Φρούτα νωπά (12,3%)
  • Ρύζι (10,9%)
  • Πουλερικά νωπά 10,8%
  • Στο ηλεκτρικό ρεύμα 10,6%
  • Φρυγανιές - παξιμάδια (10,4%)
  • Τυριά σκληρά 10%.

Τα καμπανάκια για την οικονομία και ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό των λαϊκών νοικοκυριών, άρχισαν να κτυπούν, όλο και πιο έντονα. Μετά από πολλά χρόνια ανοδικής πορείας, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων τον προηγούμενο Αύγουστο, κατέγραψε απόλυτη πτώση 3%, ενώ πτώση κατέγραψαν και οι πωλήσεις τροφίμων.

Εννοείται, πως όσο πλησιάζουμε προς τη χειμερινή περίοδο, η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο - θα αρχίσουν να ισχύουν από 15 Οκτώβρη - εμφανίζονται σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, παρά τη μείωση κατά περίπου 40% των διεθνών τιμών του πετρελαίου (είχε αγγίξει τα 150 δολάρια και σήμερα διαπραγματεύεται κάτω από τα 90 δολάρια).

Δε θέλει να θυμάται;

Χτες, ο Α. Τσίπρας είχε συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλη - Πετραλιά και κατά δήλωσή του «ενημερώθηκε για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων». Ο αρχηγός του ΣΥΝ είπε ότι τα αποθεματικά έχουν χάσει την αξία που είχαν το προηγούμενο διάστημα και αίφνης δήλωσε ότι πάντα το κόμμα του ήταν κατά του τζόγου, όταν είναι γνωστό ότι ο ΣΥΝ είχε ταχθεί υπέρ της τοποθέτησης στο χρηματιστήριο των αποθεματικών σε «επιλεγμένες μετοχές». Αλλά φαίνεται αυτή τη θέση δε θέλει να τη θυμάται τώρα η ηγεσία του ΣΥΝ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Βουτιά 16,8% στο επτάμηνο

Συνέχισε να κατρακυλά και τον Ιούλη η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, στέλνοντας έτσι ισχυρά μηνύματα για επερχόμενη κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, φέτος τον Ιούλη συγκριτικά με πέρσι, οι άδειες που εκδόθηκαν από το σύνολο των Πολεοδομιών της χώρας, εμφανίζουν μείωση 9,3%. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε πτώση 16% της επιφάνειας και 18,3% του όγκου των νέων οικοδομών. Αντίστοιχα, από τη σύγκριση των περιόδων Γενάρη - Ιούλη 08 προς Γενάρη - Ιούλη 07, οι νέες οικοδομικές άδειες εμφανίζουν μεγάλη πτώση 16,8%, οι οποίες αντιστοιχούν σε πτώση 15,7% και 15,1% της επιφάνειας και του όγκου των νέων οικοδομών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ