ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό και εγγυήσεις για όλα τα άλλα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με την υπουργό των Εξωτερικών

Με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε χτες στο ΥΠΕΞ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συνοδευόταν από τον Δημήτρη Κουτσούμπα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ ενδιαφέρεται εδώ και πολλά - πολλά χρόνια να κλείσει αυτή η πληγή. Ιδιαίτερα σήμερα που τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά και από οικονομικής πλευράς και από πλευράς έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Ομως, παραμένουμε στη θέση ότι το όνομα μπορεί να έχει και τον όρο Μακεδονία - Μακεδονικός. Βεβαίως, απαιτούμε να υπάρχει σαφής εξήγηση ότι πρόκειται για καθαρά γεωγραφικό όρο.

Πέρα, όμως, από αυτό το ζήτημα, μας απασχολούν - και ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που γίνονται - και άλλα ζητήματα που υπάρχουν και τα οποία μπορεί να μη συζητούνται ή να μην είναι μέσα στη διαπραγμάτευση με τον κ. Νίμιτς, αλλά εμάς μας απασχολούν. Θέματα που έχουν σχέση με την εθνότητα και άλλα στοιχεία, τα οποία στο μέλλον, και ανεξάρτητα από το όνομα, μπορούν να εγείρουν πιο επίσημα αλυτρωτικές τάσεις. Παίρνουμε, επίσης, υπόψη ότι η γειτονική χώρα, δυστυχώς, χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ σαν προτεκτοράτο και επομένως υπάρχουν προϋποθέσεις αυτά που λέγονται σήμερα να γίνουν πιο επικίνδυνα αύριο. Θέλουμε να βρεθεί λύση. Το όνομα δεν είναι το κυρίως πρόβλημα και εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις και για όλα τα άλλα, μπορούν τα πράγματα τουλάχιστον τυπικά να κλείσουν. Αλλά περιμένουμε, κρατάμε μια στάση αναμονής και για όλους τους άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με το θέμα αυτό».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Γενικά ικανοποιημένος» από τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Γενικά ικανοποιημένος» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ «πρόοδος» σημειώθηκε και κατά τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης του ομόσπονδου κράτους και χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική, με τη νέα συνάντηση να ορίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα 13 του Οκτώβρη και τους δύο ηγέτες να συμφωνούν σε συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Α. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν κάνει προτάσεις και η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι οι ομάδες εργασίας, οι αντιπρόσωποι και οι εμπειρογνώμονες θα πραγματοποιούν συναντήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν από τους δύο ηγέτες. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε να δοθεί «αρκετό περιθώριο στους ηγέτες για να συνεχίσουν το έργο τους» και «όλοι οι σχολιαστές των ΜΜΕ να έχουν αυτό υπόψη τους. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση για το μέλλον της Κύπρου και οι ηγέτες θα χρειαστούν αρκετό χώρο για να μπορέσουν να διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις αυτές».

Ο Κύπριος Πρόεδρος εξερχόμενος από τη συνάντηση ζήτησε υπομονή από όλους τονίζοντας: «Εγιναν τρεις συναντήσεις μέχρι τώρα. Δε νομίζω ότι πρέπει να δίνουμε το μήνυμα ότι έπρεπε να λυθεί το Κυπριακό, το οποίο έχει 5-6 πολύ πολύ σημαντικές πτυχές πάνω στις οποίες υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τις δύο κοινότητες. Είναι ξεκάθαρο αυτό, άρα χρειάζεται πρώτα απ' όλα από εμάς, αλλά και από εσάς υπομονή. Εκείνο που λέω είναι ότι εμείς προσπαθούμε εκεί πέρα, υπερασπιζόμενοι απόψεις, θέσεις, να έχουμε μια λύση στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού που να εξυπηρετεί και τις δύο κοινότητες και αυτό θα συνεχιστεί στην πορεία. Και σήμερα κάναμε ένα - δύο βήματα, τα οποία αφορούν τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης».

Ο Δ. Χριστόφιας, πριν από τη συνάντηση, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αναμένει αναστροφή του αρνητικού κλίματος που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ταλάτ, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δε θέλει να «ρίχνει λάδι στη φωτιά», και μάλιστα ενώπιον των ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη βάση λύσης του Κυπριακού και ότι προσπάθειά του παραμένει να υπάρχει καλό κλίμα και κλίμα εμπιστοσύνης στις συναντήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος τη βεβαιότητα ότι ο Δ. Χριστόφιας θα λειτουργήσει συναινετικά και εποικοδομητικά σε μια προσπάθεια να γίνουν βήματα μπροστά όσον αφορά στις απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στον «κλονισμό του κλίματος των απευθείας διαπραγματεύσεων» ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι τα σκαμπανεβάσματα ήταν αναπόφευκτα επί της διαδικασίας, λέγοντας: «Αναμέναμε ότι δε θα ήταν μια εύκολη διαδικασία και ότι θα περνούσαμε μέσα από πάρα πολλές δυσκολίες για να καταφέρουμε να φτάσουμε στις προϋποθέσεις εκείνες που θα ενθάρρυναν την επίτευξη μιας συμφωνίας».

Οπως είπε ο Α. Κυπριανού, οι δυσκολίες για το ΑΚΕΛ ήταν αναμενόμενες «πρώτα και κύρια λόγω των θέσεων που διατυπώνονται δημόσια από την τουρκική πλευρά και αναφέρομαι στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και αξιωματούχων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κατά δεύτερο λόγο, θέλω να υπενθυμίσω ότι πάντοτε, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, η τουρκική πλευρά σκλήραινε τη θέση της και απαιτούσε μαξιμαλιστικές θέσεις. Είναι φυσιολογικό έτσι να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται και τώρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται αυτή η ένταση η οποία υπάρχει».

Παράλληλα, σημείωσε: «Θα ήταν ευχής έργον εάν εξασφαλιζόταν ότι αυτές οι αχρείαστες δημόσιες δηλώσεις δε θα γίνονταν από την τουρκική πλευρά έτσι ώστε να υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα, το οποίο θα διευκόλυνε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Κυπριακό».

Τέλος, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του για το Κυπριακό ανέφερε ότι πλέον γίνεται μία ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, με την ΕΕ να στηρίζει τη διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ, όντας έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτή.

«Οχι» από τα Σκόπια

Πρώτη αρνητική τοποθέτηση για το σχέδιο Νίμιτς από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

Στην επόμενη αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να «ποντάρει» η ηγεσία της ΠΓΔΜ, σπεύδοντας να υπονομεύσει την τρέχουσα προσπάθεια του Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η προσπάθεια είναι συνδεδεμένη με την επιθυμία της κυβέρνησης Μπους να εντάξει αυτή τη χώρα στο ΝΑΤΟ και να προωθήσει την ένταξή της στην ΕΕ.

Διά του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται και ως «συναινετικός», ήλθε η πρώτη επίσημη αντίδραση στη νέα πρόταση που παρουσίασε στους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς. Αυτή η δέσμη ιδεών «δε θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και οριστικής υπέρβασης της εκκρεμότητας της ονομασίας, εάν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τσερβένκοφσκι.

Οπως τονίζεται, ο πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ, με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας για τις συνομιλίες, που είχε, καθώς και για την προτεινόμενη δέσμη ιδεών του Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την επόμενη βδομάδα ο Τσερβένκοφσκι θα συγκαλέσει συνάντηση της ηγεσίας της χώρας, «με σκοπό να διαμορφωθεί κοινή και συμφωνημένη θέση για το θέμα αυτό».

Αρνητικές είναι, άλλωστε, και οι πρώτες αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ, με την πλειοψηφία τους να χαρακτηρίζει τη νέα πρόταση Νίμιτς ως «ελληνική».

«Ο Νίμιτς ικανοποίησε μόνο την Ελλάδα» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», ενώ περισσότερο αιχμηρή ήταν η «Νόβα Μακεντόνια», η οποία κυκλοφόρησε με τίτλο: «Ο Νίμιτς μάς υπέβαλε ελληνική πρόταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ