Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οχι» από τα Σκόπια

Πρώτη αρνητική τοποθέτηση για το σχέδιο Νίμιτς από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

Στην επόμενη αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να «ποντάρει» η ηγεσία της ΠΓΔΜ, σπεύδοντας να υπονομεύσει την τρέχουσα προσπάθεια του Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η προσπάθεια είναι συνδεδεμένη με την επιθυμία της κυβέρνησης Μπους να εντάξει αυτή τη χώρα στο ΝΑΤΟ και να προωθήσει την ένταξή της στην ΕΕ.

Διά του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται και ως «συναινετικός», ήλθε η πρώτη επίσημη αντίδραση στη νέα πρόταση που παρουσίασε στους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς. Αυτή η δέσμη ιδεών «δε θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και οριστικής υπέρβασης της εκκρεμότητας της ονομασίας, εάν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τσερβένκοφσκι.

Οπως τονίζεται, ο πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ, με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας για τις συνομιλίες, που είχε, καθώς και για την προτεινόμενη δέσμη ιδεών του Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την επόμενη βδομάδα ο Τσερβένκοφσκι θα συγκαλέσει συνάντηση της ηγεσίας της χώρας, «με σκοπό να διαμορφωθεί κοινή και συμφωνημένη θέση για το θέμα αυτό».

Αρνητικές είναι, άλλωστε, και οι πρώτες αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ, με την πλειοψηφία τους να χαρακτηρίζει τη νέα πρόταση Νίμιτς ως «ελληνική».

«Ο Νίμιτς ικανοποίησε μόνο την Ελλάδα» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», ενώ περισσότερο αιχμηρή ήταν η «Νόβα Μακεντόνια», η οποία κυκλοφόρησε με τίτλο: «Ο Νίμιτς μάς υπέβαλε ελληνική πρόταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ