Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΘΙΑΓΕ
Σε επίσχεση εργασίας για τη μη καταβολή επιδόματος

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή κομμουνιστές βουλευτές

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι και οι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Μωραΐτης, Σταύρος Σκοπελίτης και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις και συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας, με αίτημα να τους αποδοθεί επίδομα που δεν τους καταβάλλεται από 14/09/2008.

Οι 400 και πλέον εργαζόμενοι στο ίδρυμα (εκτός ερευνητών) είναι ιδιωτικού δικαίου και αορίστου χρόνου. Ο μισθός τους διαμορφώνεται στη βάση του μισθολογίου των ΔΥ και φυσικά μέσω της διαπραγμάτευσης με τη Διοίκηση. Με βάση λοιπόν αποφάσεις του ΔΣ (29/05/2008) και σαν συνέχεια του πλαισίου της κοινής υπουργικής απόφασης Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας (26/11/2003) διαμορφώθηκαν αποφάσεις για το ύψος επιδομάτων του τακτικού μη ερευνητικού προσωπικού.

Αυτά τα επιδόματα που είναι μέρος του μισθού τους, ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται από 1/09/2008, δεν καταβάλλονται.

Ο προϋπολογισμός του ΕΘΙΑΓΕ δεν μπορεί να τα καλύψει. Η υπόσχεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για άμεση επιχορήγηση 800.000 ευρώ από το Μάη του 2008 δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Στο ΕΘΙΑΓΕ και τα 40 περίπου ξεχωριστά ινστιτούτα και σταθμούς έρευνας υπάρχει συνολικό πρόβλημα χρηματοδότησης και στελέχωσης ερευνητικού προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι ξεκίνησε με 400 ερευνητές και σήμερα έχουν απομείνει, λόγω συνταξιοδότησης, 180 χωρίς να προκηρύσσονται νέες θέσεις ερευνητών.

Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΘΙΑΓΕ αφορούν μόνο μισθοδοσία ερευνητών και προσωπικού και κανένα κονδύλι για έρευνα μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αποτέλεσμα είναι οι ερευνητές να έχουν μετατραπεί σε «κυνηγούς προγραμμάτων» από ιδιώτες και ευρωπαϊκά προγράμματα. Η στόχευση αυτής της αναζήτησης είναι μακριά από τα συνολικά συμφέροντα της αγροτικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση καθαρά ιδιωτικών συμφερόντων και ευρωπαϊκών στοχεύσεων, όπως η προώθηση της ΚΑΠ και η ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Πώς και πότε θα απαντήσει το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
  • Αν θα ενισχύσει με τις αναγκαίες πιστώσεις το ΕΘΙΑΓΕ.
  • Ποιος σχεδιασμός υπάρχει και τι χρηματοδότηση θα δοθεί ώστε το ΕΘΙΑΓΕ να γίνει πραγματικά κέντρο έρευνας με στόχο την ανάπτυξη της Αγροτικής και Δασικής έρευνας και παραγωγής».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ