Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Αρνηση του Συμβουλίου να σεβαστεί το ΟΧΙ των Ιρλανδών

Απάντηση σε σχετική Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα

Για μια ακόμη φορά, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνείται προκλητικά να σεβαστεί την ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού, που απέρριψε τη «Συνθήκη της Λισαβόνας» όπως μετονομάστηκε το «ευρωσύνταγμα» με δημοψήφισμα στις 12 - 13 Ιούνη 2008, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αγνοήσει το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην περιφρόνηση της ετυμηγορίας του γαλλικού και του ολλανδικού λαού, που με δημοψηφίσματα είχαν απορρίψει την Ευρωσυνθήκη το 2005, και ζητά να σταματήσει άμεσα η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

To Συμβούλιο, στην απάντησή του, αρνείται για άλλη μια φορά να παραδεχτεί ότι η επονομαζόμενη «Συνθήκη της Λισαβόνας» είναι ουσιαστικά «νεκρή», αφού παραθέτει μια σειρά ενέργειες, με τις οποίες η γαλλική προεδρία προσπαθεί να ανατρέψει τη βούληση του ιρλανδικού λαού, που την καταψήφισε τρία χρόνια μετά τα πρώτα δημοψηφίσματα του 2005, στη Γαλλία και την Ολλανδία. Αντίθετα, καλεί «τις ιρλανδικές αρχές να διατυπώσουν προτάσεις για το μέλλον», να αποδεχτούν δηλαδή την Ευρωσυνθήκη, με την πρόφαση ότι «24 εθνικά κοινοβούλια έχουν εγκρίνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας».

Είναι πάγια η τακτική της ΕΕ να αγνοεί προκλητικά την ετυμηγορία των λαών ενάντια στην Ευρωσυνθήκη και αποδεικνύει ότι οι εξαγγελίες της για δημοκρατία δεν είναι παρά δημαγωγικές δηλώσεις «στάχτη στα μάτια» των λαών της Ευρώπης.

Η αυταρχική επιβολή του «ευρωσυντάγματος» από την ΕΕ στους λαούς πρέπει να συναντήσει την άμεση αντίδρασή τους. Το μήνυμα του ιρλανδικού ΟΧΙ, καθώς και του ΟΧΙ των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, πρέπει να αποτελέσει κάλεσμα για κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στη «Συνθήκη της Λισαβόνας» και γενικότερα στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη και του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ