Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στέλνουν στόλο στη Σομαλία

Με πρόσχημα την προστασία της ναυσιπλοΐας

Την επέκταση του πεδίου δράσης του ΝΑΤΟ στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας με πρόσχημα την προστασία της ναυσιπλοΐας, αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της διήμερης άτυπης συνόδου τους, που ολοκληρώθηκε χθες στη Βουδαπέστη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αποφάσισαν «να συμμετάσχει η Ατλαντική Συμμαχία με κάποια πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Διασυμμαχικής Δύναμης (Alliance's Standing Naval Maritime Group) σε επιχειρήσεις κατά των πειρατών που δρουν στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Σομαλίας για να αντιμετωπίσουν την πειρατεία και, παράλληλα, να συνοδεύουν πλοία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP)». Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε μόνιμη βάση και ελληνικά πολεμικά πλοία (φρεγάτες, υποβρύχια, ναρκαλιευτικά).

Οι ΝΑΤΟικοί υπουργοί συζήτησαν ακόμα για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν. O Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση «όλων μας να συνδράμουμε αποτελεσματικά τις αφγανικές αρχές, προκειμένου να οικοδομήσουν βαθμιαία και με επιτάχυνση των δικών τους προσπαθειών και πρωτοβουλιών ένα σταθερό, ασφαλές και δημοκρατικό Αφγανιστάν, απαλλαγμένο όχι μόνο από τον κίνδυνο της εσωτερικής εξέγερσης, αλλά και από τη μάστιγα της καλλιέργειας και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, επισήμανε ότι πρέπει «να ενισχύονται οι προσπάθειες της Συμμαχίας για εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και την εκπλήρωση των ευρύτερων στόχων της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Ζήτησε ακόμα την ενίσχυση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (NRF), χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας και τον πιο χαρακτηριστικό οδηγό της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ενδυνάμωση του ρόλου της Συμμαχίας και την ικανότητά της να ενεργεί με ταχύτητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ