Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μολυσματική η «νόσος» των χρηματιστηρίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «βουτιά» των χρηματιστηρίων συνεχίζεται. Η πτώση είναι ιλιγγιώδης από το Τόκιο έως τη Βραζιλία που χτες ανέστειλε τη λειτουργία του χρηματιστηρίου της, καθώς τις πρώτες ώρες σημείωνε πτώση πάνω από 10%. Η Γουόλ Στριτ, δε, βουλιάζει σηματοδοτώντας ένα νέο επίπεδο, καθώς η κρίση διαχέεται πλέον από το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Ενδεικτικό είναι ότι μαζί με τις μετοχές του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα άρχισαν να κατρακυλούν και οι μετοχές του βιομηχανικού τομέα, περιλαμβανομένων και γιγάντων όπως η General Motors και Ford.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους δήλωσε χτες, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ουάσιγκτον, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κινηθεί πιο επιθετικά για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η αυξημένη ανησυχία στους επενδυτές και τους πολίτες κάνει τη χρηματοπιστωτική κρίση πιο σοβαρή. Τέλος, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο για τη σταθεροποίηση των αγορών: «Είμαστε σε αυτό μαζί και θα βγούμε από αυτό ενωμένοι». Η χρηματοπιστωτική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο όχι μόνο των υπουργών της G7, αλλά και στην ετήσια κοινή Σύνοδο με το ΔΝΤ και την ΠΤ που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Οσο για τους συμμάχους ...χτες φούντωσαν οι φήμες για μια Σύνοδο Κορυφής των 15 κρατών - μελών της Ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αιτία των φημών η πρόταση που διατύπωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί, κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στο Παρίσι, αλλά και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να συνεδριάσουν στο Παρίσι την Κυριακή, προφανώς για να προλάβουν να στείλουν μήνυμα στις αγορές πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

Τέλος, 11 πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που αποτελούν την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας υπουργών Οικονομίας σε σχέση με την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και εννοώ την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τους πάντες», τόνισε ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, που είναι και ο οικοδεσπότης της συνάντησης που άρχισε χτες στο Μπισκέκ με 26 θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών και με κορυφαίο την «κοινή στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 2020».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιζητούν συνολικό «συντονισμένο σχέδιο» (2010-02-09 00:00:00.0)
Προετοιμασία των καπιταλιστών για την έλευση της ύφεσης (2008-10-30 00:00:00.0)
Θα αναζητήσουν τις ...αιτίες της κρίσης (2008-10-23 00:00:00.0)
Διαφωνίες ενόψει της συνόδου της Γένοβα (2001-07-08 00:00:00.0)
"Αναποφασιστικότητα" αντάμα με την αναστάτωση (1998-10-06 00:00:00.0)
"Ανεμομαζώματα διαολοσκορπίσματα" (1998-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ