Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μοχλός» για νέα αντιλαϊκή επίθεση η κρίση
  • «Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση που θα ισχυροποιήσει τις οικονομίες μας»
  • Τάσσεται υπέρ μιας «συντονισμένης απάντησης» από την ΕΕ με τη χρήση όλων των μέσων

Πανέτοιμος να αξιοποιήσει τη χρηματοοικονομική κρίση για να δώσει ώθηση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο Κ. Καραμανλής, ευθυγραμμιζόμενος ταυτόχρονα με τις πολιτικές που αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ.

Πέρα από την απλόχερη και αποφασιστική στήριξη του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κρίση εξαπολύοντας μια νέα επίθεση κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, επίθεση που θα προσλάβει «ευρωπαϊκό μανδύα» μέσω των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ.

Το «στίγμα» των κυβερνητικών προθέσεων για τη διαχείριση της κρίσης έδωσε ο Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Μαλτέζο ομόλογό του στη Βαλέτα. «Το μήνυμά μας τώρα πρέπει να είναι ότι είμαστε εδώ για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και έσπευσε να γίνει πιο σαφής: «Για να υλοποιήσουμε κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση που θα ισχυροποιήσει τις οικονομίες μας και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε αποτελεσματικά προς τα εμπρός, μετά το τέλος της κρίσης».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να εμφανίσει την κυβέρνηση ως προστάτη των λαϊκών νοικοκυριών, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, αφού το μόνο που έχει κάνει είναι να εγγυηθεί για το τραπεζικό σύστημα. «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνησή μου έχει πάρει μέτρα που εγγυώνται τις τραπεζικές καταθέσεις και που ως στόχο έχουν να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη και το οικογενειακό εισόδημα».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα, εκτίμησε ότι «είναι η ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ασφάλειας και προοπτικής στους πολίτες μας». Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που πήρε το ΕΚΟΦΙΝ στις αρχές της βδομάδας χαρακτηρίζοντάς τες «κρίσιμης σημασίας», ενώ εκτίμησε ότι «ο αντίκτυπος της χρηματοοικονομικής αναταραχής στην πραγματική ευρωπαϊκή οικονομία είναι προ των πυλών» και «συμπίπτει με τις ιδιαιτέρως υψηλές τιμές στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες».

Επικαλούμενος επιπλέον ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ήταν αρνητικός», ότι «οι δείκτες οικονομικού κλίματος ήταν αρκετά χαμηλοί», αλλά και ότι έχει ανακοπεί η πτωτική τάση της ανεργίας στην Ευρωζώνη, τάχθηκε υπέρ μιας «συντονισμένης απάντησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε». Επικρότησε τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις οικονομίες μας».

Υποστήριξε επίσης ότι «το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει συνολικά ασφαλές και αξιόπιστο και δεν αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, όπως οι ΗΠΑ. Φυσικά, έχει επηρεαστεί λόγω της αλληλοεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας, πλην όμως το πρόβλημα δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που έχει στις ΗΠΑ».

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της, καθώς και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης ήταν τα δυο κυρίαρχα αντικείμενα των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον ομόλογό του της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, στη Βαλέτα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες και μη δημοφιλείς αποφάσεις, «προκειμένου να διατηρήσουμε ισχυρή την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της».

Συμφώνησε ότι χρειάζεται μια συντονισμένη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά, όπως είπε, από εκεί και πέρα κάθε χώρα πρέπει να έχει τη δική της πολιτική.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν εκτενώς το ζήτημα της μετανάστευσης, επιδιώκοντας να ληφθούν πιο δραστικά και αποφασιστικά μέτρα στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξή του στο Σύμφωνο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, το οποίο χαρακτήρισε πρώτο βήμα, αλλά όχι τελευταίο, αφού πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα, όπως «η ενίσχυση της FRONTEX» και «η πλήρης ενεργοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής».

Επίσης επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, ένα «ευρωπαϊκό λιμενικό σώμα», όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ