ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ακριβότερα 130 ευρώ ο τόνος!

Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου στο μπρεντ από πέρσι μέχρι φέτος παρουσιάζουν μείωση κοντά στο 10% το βαρέλι, τα λαϊκά νοικοκυριά στην Ελλάδα θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα περίπου 22%

Ακριβότερο, μέχρι και 22% συγκριτικά με πέρσι, θα προμηθευτούν από αύριο τα λαϊκά νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης - πρώτη μέρα διακίνησης - συγκριτικά με πέρσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πρατηριούχων, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί αύριο στα 75 λεπτά το λίτρο καθώς οι εταιρείες κάνουν λόγο για 72-75 λεπτά τιμή λιανικής και οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων του Νομού Αττικής μιλούσαν για τιμή κάτω από τα 74 λεπτά το λίτρο. Φέτος η τιμή είναι τουλάχιστον 13 λεπτά ακριβότερη ανά λίτρο συγκριτικά με την περσινή πρώτη μέρα (είχε ξεκινήσει με 59-63 λεπτά το λίτρο), παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε το άλλοθι των διεθνών τιμών. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές θα πληρώσουν αύριο τουλάχιστον 130 ευρώ περισσότερα, παρά το γεγονός ότι πριν ένα χρόνο (στις 15 Οκτώβρη 2007) η διεθνής τιμή του μπρεντ ήταν 83,15 δολάρια το βαρέλι, έναντι 74,98 δολαρίων το βαρέλι που κινούνταν η τιμή του χτες το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και διυλιστήρια επιχειρούν προκλητικά να θολώσουν τα νερά γύρω από την κερδοσκοπική και ληστρική δράση των μονοπωλίων. Χτες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και της Ενωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Αττικής, αλλάζοντας τακτική - μια και οι διεθνείς τιμές δε... «βοηθάνε» - είπε ότι «επιτέλους πρέπει να μάθετε ότι οι τιμές δε διαμορφώνονται με την απλή μέθοδο των τριών, αλλά παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες», τους οποίους, βεβαίως, δεν ανέφερε. Στο ίδιο μήκος κύματος σε κοινή ανακοίνωση τα ΕΛΠΕ με τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ τις προηγούμενες μέρες ανέφεραν πως «τυχόν ισχυρισμοί ότι μέτρο καθημερινής σύγκρισης για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ή της βενζίνης πρέπει να είναι η τιμή του αργού πετρελαίου δεν είναι σωστοί». Οταν, δηλαδή, ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές αποδίδονται εκεί οι ανατιμήσεις, όταν πέφτουν ανακαλύπτουν τους «άλλους παράγοντες»!

Στο μεταξύ η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την απροθυμία της να θίξει τα ιερά και τα όσια των μονοπωλιακών κερδών, εξαντλεί την «παρέμβασή» της σε αγορανομικές διατάξεις. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χτεσινή αγορανομική διάταξη με την οποία υποχρεώνονται οι βενζινοπώλες να ενημερώνουν για τις αλλαγές τιμών στα καύσιμα που πωλούν και σε συσκέψεις όπως η σημερινή υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς υγρών καυσίμων.

Σα να μην έφτανε η ακρίβεια, τα νοικοκυριά στις απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης τις πρώτες μέρες της διακίνησής του. Αυτό λέει καθαρά η διοίκηση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, που με σχετική ανακοίνωσή της - επικαλούμενη τη διαδικασία του προγράμματος «Ηφαιστος» για την παρακολούθηση της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης - υποστηρίζει πως οι εταιρείες δεν μπορούν να εκτελωνίσουν πετρέλαιο πριν το πρωί της 15ης Οκτώβρη, με αποτέλεσμα ο εφοδιασμός των απομακρυσμένων περιοχών να καθυστερήσει κατά 2-3 μέρες.

Τέλος, χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι απόψεις που εξέφρασαν οι φορείς της αγοράς γύρω από τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το κύκλωμα της διακίνησης υγρών καυσίμων. Στην πραγματικότητα και ενώ δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ποιος από τους φορείς κατέθεσε την κάθε θέση, πρόκειται για αναμενόμενες και «φωτογραφικές» τοποθετήσεις όσον αφορά την προέλευσή τους.

  • Μηνυτήρια αναφορά, κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών το «νέο ΙΝΚΑ» για το θέμα της τιμής των πετρελαιοειδών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΛΑΡΙΣΑ
Αύριο η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 15 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την καλύτερη οργάνωση και τον αναγκαίο συντονισμό των νέων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της νέας ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρωτοβουλίες αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ.

Η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ γίνεται σε μια περίοδο που χιλιάδες μικρομεσαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, λόγω της μεγάλη πτώσης των τιμών παραγωγού που έχουμε φέτος σε σχέση με πέρσι σε πολλά αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα και η οποία, σε συνδυασμό με τις περικοπές στη χρονιάτικη ενιαία ενίσχυση και την αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, αποδεκατίζει το αγροτικό εισόδημα και εντείνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να βγουν στον αγώνα, διεκδικώντας ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα και άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ακόμη, να καταδικάσουν τους κυβερνητικούς διαχειριστές της αντιαγροτικής πολιτικής και τα κόμματα που την υποστηρίζουν, αλλά και τις συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες που, αντί να βρίσκονται στο πλευρό των μικροπαραγωγών, τάσσονται με τους εκμεταλλευτές τους και στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματός τους.


ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κολεγιά Πειραιώς - Proton

Εξαγορά του 27% από τον όμιλο της Πειραιώς. Εύσημα από την Τράπεζα της Ελλάδας

Αέρα στα πανιά του τραπεζικού κεφαλαίου βάζει η ΕΕ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμοί που αποφάσισαν την πολύπλευρη ενίσχυσή τους κάτω από κρατική ομπρέλα και με άφθονο ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα. Σε αυτό το πλαίσιο και στο φόντο της κρίσης εντείνονται οι διεργασίες συγχωνεύσεων - εξαγορών και στο ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στόχος, η παραπέρα συγκέντρωση κεφαλαίων και η αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλομετόχων τους, που σπεύδει να στηρίξει και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πρόγευση για τις επερχόμενες εξελίξεις δίνει η επιχειρηματική συμφωνία ανάμεσα στους μεγαλομετόχους της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton, η οποία και οριστικοποιήθηκε χτες με επίσημες ανακοινώσεις. Ηδη συμφωνήθηκε η εξαγορά του 26,98% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton από την Πειραιώς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «σε επόμενη φάση η πρόθεση των διοικήσεων των δύο τραπεζών είναι η απορρόφηση της Proton Bank από τον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς». Η επιχειρηματική κολεγιά έγινε στη βάση ανταλλαγής μετοχών (μία της Πειραιώς προς 5,5 της Proton), δηλαδή χωρίς πληρωμή σε ρευστό.

Να σημειωθεί ότι στους μεγαλομετόχους της Proton ανήκει και η αμερικανική Morgan Stanley (με ποσοστό 5,2%), η οποία αντιμετωπίζει «προβλήματα» και βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από άλλο διεθνές μονοπώλιο του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι καταθέσεις της Proton φτάνουν σε 1,3 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις σε 1,25 δισ. ευρώ. Στο α΄ εξάμηνο του 2008 είχαν ανακοινώσει ζημιά ύψους 2,18 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αναμένει ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τα κεφάλαιά τους κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και θα βελτιώσει τα κέρδη των μετόχων τους.

Εύσημα στην επιχειρηματική συμφωνία έσπευσε να δώσει η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο υποδιοικητής Π. Θωμόπουλος δήλωσε ότι «κινήσεις που ενισχύουν την κεφαλαιακή θέση, την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών στην Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτες».

  • Αύξηση κερδών στα 5,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 9μηνο του 2008 η τράπεζα FBB (από 5 εκατ. ευρώ πέρυσι). Η FBB ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και στον όμιλο του μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ