Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κολεγιά Πειραιώς - Proton

Εξαγορά του 27% από τον όμιλο της Πειραιώς. Εύσημα από την Τράπεζα της Ελλάδας

Αέρα στα πανιά του τραπεζικού κεφαλαίου βάζει η ΕΕ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμοί που αποφάσισαν την πολύπλευρη ενίσχυσή τους κάτω από κρατική ομπρέλα και με άφθονο ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα. Σε αυτό το πλαίσιο και στο φόντο της κρίσης εντείνονται οι διεργασίες συγχωνεύσεων - εξαγορών και στο ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στόχος, η παραπέρα συγκέντρωση κεφαλαίων και η αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλομετόχων τους, που σπεύδει να στηρίξει και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πρόγευση για τις επερχόμενες εξελίξεις δίνει η επιχειρηματική συμφωνία ανάμεσα στους μεγαλομετόχους της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton, η οποία και οριστικοποιήθηκε χτες με επίσημες ανακοινώσεις. Ηδη συμφωνήθηκε η εξαγορά του 26,98% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton από την Πειραιώς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «σε επόμενη φάση η πρόθεση των διοικήσεων των δύο τραπεζών είναι η απορρόφηση της Proton Bank από τον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς». Η επιχειρηματική κολεγιά έγινε στη βάση ανταλλαγής μετοχών (μία της Πειραιώς προς 5,5 της Proton), δηλαδή χωρίς πληρωμή σε ρευστό.

Να σημειωθεί ότι στους μεγαλομετόχους της Proton ανήκει και η αμερικανική Morgan Stanley (με ποσοστό 5,2%), η οποία αντιμετωπίζει «προβλήματα» και βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από άλλο διεθνές μονοπώλιο του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι καταθέσεις της Proton φτάνουν σε 1,3 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις σε 1,25 δισ. ευρώ. Στο α΄ εξάμηνο του 2008 είχαν ανακοινώσει ζημιά ύψους 2,18 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αναμένει ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τα κεφάλαιά τους κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και θα βελτιώσει τα κέρδη των μετόχων τους.

Εύσημα στην επιχειρηματική συμφωνία έσπευσε να δώσει η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο υποδιοικητής Π. Θωμόπουλος δήλωσε ότι «κινήσεις που ενισχύουν την κεφαλαιακή θέση, την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών στην Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτες».

  • Αύξηση κερδών στα 5,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 9μηνο του 2008 η τράπεζα FBB (από 5 εκατ. ευρώ πέρυσι). Η FBB ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και στον όμιλο του μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ