ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΒΕ
Δυναμική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνεχίζει στις 22 του Οκτώβρη, με το νέο πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια, με συνολική αντιπαράθεση στην ασκούμενη πολιτική

Από την κινητοποίηση της Αθήνας
Από την κινητοποίηση της Αθήνας
Σημαντικό βήμα για την αγωνιστική αφύπνιση και συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών, αλλά και απόδειξη της διευρυνόμενης απήχησης και των δυνατοτήτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, αποτέλεσε η χτεσινή κινητοποίηση με το πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων ενάντια στις φορολογικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβερνητικής πολιτικής, συνολικά ενάντια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική που «πνίγει» τους μικρούς της αγοράς.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα - παρά τις ανασχετικές ενέργειες των ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ - ήταν και μαζική και δυναμική και ενισχυμένη με τη συμμετοχή ευρύτερων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για την Τετάρτη 22 του Οκτώβρη, με το νέο πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και με το διεκδικητικό πλαίσιο διεξόδου που προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στη γραμμή της συνολικής αντιπαράθεσης στην ασκούμενη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που τη διαφοροποιεί ριζικά από τις ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει και πάλι στις 10 το πρωί στην Ομόνοια.

Η χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους του κέντρου αποτελεί - όπως είπε χαρακτηριστικά ένας συνδικαλιστής - «την αρχή νέων αγώνων». Εκατοντάδες ΕΒΕ, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, πλήθος σωματείων και Ομοσπονδιών, αλλά και ένας ιδιαίτερος παλμός που εκφράστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, έδωσαν «τόνο» αισιοδοξίας γι' αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει. «Παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν:

  • Οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Λαϊκής Τέχνης, Ραδιοηλεκτρονικών, Εκδοτών Βιβλιοπωλών, Υδραυλικών, Ξύλου - Επίπλου.
  • Τα σωματεία υδραυλικών, εργοληπτών ηλεκτρολόγων, τεχνικών καυστήρων, καθαριστηρίων, φωτογράφοι, εμποροράφτες, αλλά και πολλοί ακόμη συνδικαλιστικοί φορείς, κλάδοι, αγωνιστικές επιτροπές.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Γ. Μαρίνο και την βουλευτή του Κόμματος Λ. Καφαντάρη, καθώς επίσης και από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Εκ μέρους της Συντονιστικής μίλησε ο Γ. Χιόνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η μάχη είναι πολυμέτωπη και αφορά τόσο τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα που καρατομούνται, όσο και τα οικονομικά δικαιώματα που διαρκώς συρρικνώνονται». Κατήγγειλε τις πολιτικές του δικομματισμού που γιγάντωσαν τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών, τα φοροληστρικά μέτρα, την υποχρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πολιτική των «μεταρρυθμίσεων». Επισήμανε ότι οι συνέπειες αγγίζουν, αντίστοιχα, και τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα. Ασκησε κριτική στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, που δεν αμφισβητεί τη φιλομονοπωλιακή πολιτική και στην ΕΣΕΕ «που παίρνει γραμμή κατευθείαν από την κυβέρνηση». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά «κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία» και τόνισε ότι η Συντονιστική θα συνεχίσει τον αγώνα της σε κοινό μέτωπο και με τους εργαζόμενους. Χαιρέτισε, επίσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Π. Τάτσης.

Πρώτος σταθμός της πορείας που ακολούθησε ήταν το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Σταδίου. Διμοιρίες αστυνομικών, πέρα από αυτές που προπορεύονταν της πορείας, περίμεναν πίσω από τα κατεβασμένα κάγκελα της εισόδου, λες και θα αντιμετώπιζαν εχθρούς, αλλά προφανώς αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης απέναντι στους βιοπαλαιστές ΕΒΕ. Σ' αυτά τα κάγκελα οι εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν αλυσίδα και λουκέτο, συμβολισμό για την κυβερνητική πολιτική που βάζει «λουκέτο» στα μικρά μαγαζιά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος. «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, των μονοπωλίων είναι εντολή», φώναξαν οι διαδηλωτές και συνέχισαν προς το Σύνταγμα. Εκεί, στράφηκαν προς το υπουργείο Οικονομίας στην Καραγεώργη Σερβίας. Προκλήθηκε αναστάτωση στις επιτόπιες δυνάμεις των ΜΑΤ, που έσπευσαν να κατεβάσουν τα ρολά του υπουργείου με τόση βιασύνη που παραλίγο να χτυπήσουν τον Π. Γαλανόπουλο, ο οποίος στεκόταν στην είσοδο. Τελικά, έκλεισαν τον συνδικαλιστή μέσα στο υπουργείο και πέρασαν τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να νιώσουν «ασφαλείς» για να του ανοίξουν να βγει! Το αίτημα των διαδηλωτών, που τόσο «φόβισε» τις αρχές, ήταν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το αίτημά τους απορρίφθηκε και αποχώρησαν θυροκολλώντας το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

«Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά», ήταν το σύνθημα που ακολούθησε, ενώ μέσω της Ερμού κατευθύνθηκαν στη Μητροπόλεως, στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, όπου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψή τους. Στην αίθουσα του ΔΣ ξεδίπλωσαν τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής και κατάγγειλαν τόσο τη στάση της ΕΣΕΕ υπέρ των μεγαλεμπόρων, όσο και την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη

Τη νέα φορολογική ληστρική αφαίμαξη που επιχειρεί η κυβέρνηση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στο εισόδημα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών κατήγγειλαν, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ. Οπως τόνισε ο Βασίλης Μητσιάκος, που μίλησε στους συγκεντρωμένους εκ μέρους της ΣΕΑ, «βασική αιτία των προβλημάτων μας θεωρούμε την αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν είναι η πολιτική βούληση που λείπει από την κυβέρνηση, φταίνε οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, που με συνέπεια υπηρετεί και συνδιαμορφώνει», σημείωσε. Στην ομιλία του, ο Νίκος Σιδηρόπουλος καυτηρίασε τις ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ γιατί γίνονται συμπαραστάτες στην κυβερνητική πολιτική αφανισμού των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων - βιοτεχνών και επαγγελματιών. Τέλος, τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο γραμματέας του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, σε Κέρκυρα, Πάτρα - όπου αποκλείστηκε για δυο ώρες ο ΟΑΕΕ - και στην Καρδίτσα, με πορεία στη νομαρχία.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών στο Χολαργό, με τα οχήματά τους, πραγματοποίησαν χτες, οι αυτοαπασχολούμενοι στα ταξί, αντιδρώντας στην προώθηση νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φραγμούς στους συνεταιρισμούς ραδιοταξί, επιδιώκοντας τη λειτουργία τους μέσω ανωνύμων εταιρειών.

Με απόφαση της Επιτροπής Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων στα ταξί, του Σωματείου Οδηγών Ταξί και τα ραδιοταξί «ΠΡΟΟΔΟΣ» και «ΑΙΣΧΥΛΟΣ», οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στη συμβολή των οδών Καβάλας και Σπύρου Πάτση και από κει με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, στο Χολαργό, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ, που ήταν παρατεταγμένες στον προαύλιο χώρο του υπουργείου.

Εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών απαίτησαν να συναντηθούν με τους αρμόδιους του υπουργείου προκειμένου να καταθέσουν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους και να πάρουν κάποιες απαντήσεις. Η συνάντηση τελικά έγινε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος εμφανίστηκε... έκπληκτος για την προώθηση του νομοσχεδίου, ενώ δήλωσε αναρμόδιος για άλλα θέματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων στα ταξί.

ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Πανελλαδική σύσκεψη στις 26 Οκτώβρη

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση πλατιάς πανελλαδικής σύσκεψης για το θέμα της κυριακάτικης αργίας και της επέκτασης - απελευθέρωσης του ωραρίου αναλαμβάνουν οι ταξικές δυνάμεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή, 26 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) και καλούνται να συμμετέχουν τα ΔΣ όλων των σωματείων στους δυο κλάδους. Την πρόσκληση συνυπογράφουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, το Σωματείο Εργαζομένων Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση LIDL Ν. Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ